Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni četvrtak
  • 17.12.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Matko Grladinović: Lani je lješnjake uništio mraz, ova je godina bila iznimno dobra

Kvalitetu njihovih proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište. Ove godine su većinu proizvoda prodali u Italiju, a manju očišćenu količinu obitelj Grladinović prodaje na kućnom pragu. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 708
  • 56
  • 0

Božićni blagdani nezamislivi su bez ukusnih domaćih kolača, a sastavni dio većine kolača iz kuharica naših baka su orasi i lješnjaci. Na Eko trgu osječke glavne tržnice kupcima se predstavio mladi uzgajivač ekološki proizvedenih lješnjaka i oraha Matko Grladinović, a ukusne domaće kolače predstavile su članice Udruge Šokačka grana iz Osijeka.

Obitelj Grladinović svoje je lješnjake posadila 2003. godine, a tada su bili među prvima u Hrvatskoj koji su se odlučili za ekološki uzgoj. Prije dvije godine obiteljski posao su preuzela dva sina. "Zahtjevno je, ali s tim se bavimo od malih nogu i smatram da je to isplativije nego ići van raditi. Planiramo ostati ovdje i baviti se time", kaže Matko Grladinović.

Obitelj Grladinović ima 3.500 stabala lješnjaka na ukupno 10 hektara zemljišta te 200 stabala oraha. M. Grladinović kaže: ''Prošla godina je bila loša jer je dosta toga uništio mraz, a ova godina je bila iznimo dobra''. Kvalitetu njihovih proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište, a većinu prodaju naveliko u ljusci. Ove godine su većinu proizvoda prodali u Italiju, a manju očišćenu količinu prodaju na kućnom pragu. 

Upravo orasi i lješnjaci sastavni su dio božićnih kolača. Članica Udruge Šokačka grana iz Osijeka koja je napravila oko 500 šapa pristiglih na tržnicu, Ana Muhar kaže: ''To su recepti stari, prokušani, a ni u jednom kolaču nema ni ulja ni margarina samo mast, brašno, orasi ili lješnjaci i vrlo često stavljam med umjesto šećera''.

Ističe kako je u šape dobro staviti 80% meda i samo malo šećera kako bi bili ukusni i prhki.


Tagovi

Zeleni četvrtak Orasi Lješnjaci Kolači Osječka televizija


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com