Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterijska gnojiva
  • 16.08.2018. 07:30

Mikrobiološka gnojiva važna za ishranu voća

Mikrobiološka ili bakterijska gnojiva imaju pozitivnu ulogu u ishrani voćarskih kultura, a samim tim u dobivanju zdravijeg i sigurnijeg ploda.

Foto: Bigstockphoto/pasiphae
  • 443
  • 26
  • 0

Mikrobiološka ili bakterijska gnojiva sve više se primjenjuju u voćarskoj proizvodnji. Ona predstavljaju čistu kulturu određenih uzgojnih sojeva mikroorganizama na hranjivoj podlozi. Njihov utjecaj može se pokazati na više načina:

  • umanjuju mogućnost pojave asfiksije korijena - smanjenju koncentracije CO2 u zemljištu;
  • pomažu ubrzavanje procesa pretvaranja organske tvari u mineralne pristupačne forme pogodne za ishranu voćaka;
  • poboljšavaju opskrbu voćaka dušikom i
  • poboljšavaju oslobađanje elemenata iz teško pristupačnih formi, pretvarajući ih u spojeve koje voćka lako usvaja i koristi.

Mikrobiološka gnojiva za zdravo voće

Preparati mikrobioloških gnojiva koriste se u raznim oblicima, ovisno od vrste i načina primjene gnojidbe. Tako postoje tekuća gnojiva, suha (u prahu ), vlažna, zamrznuta (granulirana) i dr. U proizvodnji se najviše koriste: fiksatori dušika, fosfobakterin, mikorizin, humiforini i silikobakterin.

"Primjenom fiksatora dušika povećava se količina dušika u zemljištu. Oni sadrže aktivne vrste simbioznih i slobodnih fiksatora dušika i algi koje fiksiraju dušik. Najviše se koriste vlažne forme gnojiva s tresetom kao nosačem i tekućeg oblika, a najviše primjene imaju u rasadničkoj proizvodnji. Fosfobakterin se priprema od čiste kulture bakterija, koje mineraliziraju organske spojeve s fosforom. Primjenjuju se na zemljištima bogatom fosforom. Mikorizin sadrži mikorozne gljive i koristi se za inokulaciju korijena sadnice pred sadnju. Mikorizne gljive pomažu apsorpciju hranjivih elemenata i vode iz zemljišta. Humiforin ubrazava proces mineralizacije organskih tvari. Unosi se u zemljište sa stajnjakom. Silikobakterin je mikrobiološko gnojivo koje pomaže oslobađanje kaliju iz alumosilikata pomoću mikroorganizama koji proizvode veće količine ugljične kiseline čime otapaju alumosilikate i druge minerale kalija", objašnjava savjetodavac iz voćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić.

Navedena mikrobiološka gnojiva imaju pozitivnu ulogu u ishrani voćarskih kultura, a samim tim u dobivanju zdravijeg i sigurnijeg ploda.


Tagovi

Voće Mikrobiološka gnojiva Bakterijska gnojiva Fiksatori dušika Fosfobakterin Mikorizin Humiforini Silikobakterin


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]