Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 01.11.2020. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Jarmina

Miroslav Kolić: Urod jabuke je zadovoljavajuć, jedino je Idared malo podbacila

Miroslav se voćarstvom počeo baviti nastavljajući obiteljsku tradiciju. Njegov otac je prvi podigao nasad još 1992. godine, a on ga je zatim zanovio i proširio na sadašnju površinu od 70 hektara.

Foto: Facebook/ OPG Miroslav Kolić
  • 496
  • 142
  • 0

U okolici Jarmine, radovi oko berbe jabuka u voćnjaku Miroslava Kolića, krenuli su još tijekom ljeta.

"Od 10. kolovoza ne izlazim iz voćnjaka što se tiče berbe, a što se tiče ostalih poslova čitavu godinu nam je tako. Meni je to sastavni dio dana, godine“, kaže za Osječku televiziju dugogodišnji uzgajivač ovoga voća

Inače, voćarstvom se počeo baviti nastavljajući obiteljsku tradiciju. Njegov otac je prvi podigao nasad još 1992. godine, a on ga je zatim zanovio i proširio na sadašnju površinu od 70 hektara. Svake godine podiže po 5-6 hektara, a cilj mu je doći do 100 i onda, kako i sam tvrdi, staje. 

U berbi pomaže stroj vrijedan 70.000 eura

Ova godina pred voćare je stavila nekoliko izazova, ponajviše vremenskih neprilika pa se tako i sam početak proizvodnje nije činio obećavajući.

"Krenulo je loše, a onda je došla berba i pokazala da nije tako strašno. Većina sorti je dobro rodila jedino je Idared malo podbacila. Prvo krećemo s Galom, zatim Zlatni delišes, pa Idared, Granny Smith, Braeburn i na kraju Cripps Pink“, pojašnjava Kolić. 

Samo pravilno orezan voćnjak može jamčiti uspješnu i rentabilnu proizvodnju jabuke

A kako bi berba tekla što lakše i brže, radnicima pomaže stroj vrijedan 70.000 eura. 

"Olakšava berbu i ne moramo se više penjati na ljestve. Sada samo skupljamo s platforme i stavljamo u kašete. Stroj je puno brži i učinkovitiji jedino što je jako skup. Također, ne smije se s njime rukovati kada je rosno i kišno vrijeme“, istaknuo im je voćar te napomenuo kako se može koristiti i za zatvaranje mreža, ali i u rezidbi.

Uspješan plasman na tržište

Organizacija u kojoj je okupljeno 19 proizvođača u kojoj je i sam Kolić znatno je olakšala pozicioniranje ovog voća na tržište. 

"Problem je što mladi ljudi ne žele to raditi. Voćnjak je kao malo dijete i morate biti stalno uz njega kako bi vam se trud i rad isplatio. Ako vam i uzgoj uspije trebate tu jabuku onda nekom i prodati, a tu se isto javljaju poteškoće. Problem su i hladnjače koje su daleko. Zbog toga smo se mi okupili. Svu svoju jabuku šaljemo u Zagreb u njih dvije. Izlazimo na tržište zajednički, nema konkurencije i tako je lakše otići van prema Europi“, objašnjava za Osječku televiziju Kolić.

Tko ima jabuke, može očekivati dobru sezonu, ali tu je i novi izazov - drugi val koronavirusa

Na domaćem tržištu već godinama vlada ista sorta koja najbolje prođe kod kupaca. 

"Idared je krupna sorta, a naše tržište to traži. Mekana je za stariju populaciju i jednostavno su naši ljudi navikli na nju. Na drugom mjestu je Jonagold samo što ju je jako teško očuvati u hladnjačama i ja je ne bih sadio“, ističe Miroslav. 

Po završetku berbe iz njegovog voćnjaka otići će tisuće kilograma, veliki dio kao konzumne, a ostalo prerađeno u sok. Do sada je u proizvodnju uložio gotovo 20 milijuna kuna, a ova lijepa priča dijelom je izrealizirana zbog uspješnog plasmana na tržište. 

Kako je protekla berba možete pogledati i u videu: 


Tagovi

Voćnjak Jabuke Berba OPG Miroslav Kolić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]