Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propadanje jabuka
  • 25.03.2021. 07:30

Misteriozno odumiru stabla jabuka u Americi - još uvijek se ne zna uzrok

Brzo propadanje jabuka tajanstvena je bolest koja već godinama pogađa stabla ove voćne vrste u Americi. Znanstvenici još uvijek istražuju zašto se javlja.

Foto: Bigstock/ahavelaar
  • 479
  • 222
  • 0

"Jabuke su bile rodne, listovi zeleni, a onda se od srpnja cijelo drvo krenulo sušiti", opisala je za modern farmer svoje voćke Sarah Lott Zost iz Pennsylvanije.

Pomoć je potražila u Penn State Centru koji se bavi istraživanjem voća, a tamošnja fitopatologinja, Kari Peter utvrdila je da su stabla pogođena misterioznim sindromom koji se naziva "brzo propadanje jabuka" (Rapid Apple Decline) ili "naglo propadanje jabuka" (Sudden Apple Decline).

Bolest započinje na jednoj grani gdje rastu manji listovi, uvijaju se i zadobivaju žutu ili crvenkastu boju, a za nekoliko tjedana stablo je mrtvo. Međutim, tu nije kraj, jer i susjedna često počinju pokazivati iste simptome, još su 2019. upozoravali na portalu Science Alert

"Drveće na počeku sezone izgleda zdravo, krajem srpnja ili početkom kolovoza doživi puni urod, a zatim odumire", pojašnjava Peter koja se udružila s Ministarstvom poljoprivrede u Pennsylvaniji kako bi utvrdili točan uzrok propadanja.

Pretežno utječe na mlada stabla

Kaže, uobičajene razloge zbog kojih se stabla inače suše, poput truljenja korijena, plamenjače, virusa, gljivičnih oboljenja ili mraza, nisu mogli povezati sa simptomima nove bolesti koja je na tom području identificirana još 2013. godine, a još uvijek se o njoj ne zna puno.

Dakle, diljem Sjeverne Amerike voćari i dalje ne znaju točan razlog zbog kojeg dolazi do propadanja nasada jabuka, a navodno je u Sjevernoj Karolini pogođeno 80 posto voćnjaka.

Međutim, stručnjaci su utvrdili da bolest najčešće pogađa mjesta gdje su stabla gusto raspoređena te da pretežno utječe na mlada, cijepljena na podlogu M9, koja je kako tvrdi Peter, oduvijek popularna.

Odgovor se krije u korijenskom sustavu?

No, kada je u pitanju nastanak bolesti, mišljenja znanstvenika su podijeljena. Jedni vjeruju da je riječ o nepoznatom virusu, dok drugi sumnjaju da su za to krive klimatske promjene. "Toliko je varijabli i teško ih je odrediti", kaže Awas Khan, profesor fitopatologije, biologije i mikrobiologije na Sveučilištu Cornell, misleći na insekticide, gnojidbu, navodnjavanje, vremenske uvjete, razlike u tlu, metode cijepljenja, izvor matičnih podloga i uzročnike bolesti koji mogu pridonijeti propadanju.

Ovaj je znanstvenik također utvrdio da su mlada stabla sorte Honeycrisp cijepljena na podlogu M9, uvenula. Rezultate istraživanja koje uključuje mikrobiološku te analizu tla, promatranje vanjskih i unutarnjih čimbenika poslao Marcu Fuchu, virologu iz Cornella. No, nisu pronašli niti jedan trag koji upućuje da problem leži u tlu, gljivicama, bakterijama ili virusima. Međutim, primijetili su slabiji korijenov sustav.

Fiziološke bolesti plodova jabuke - kako ih spriječiti

Khan sumnja da se odgovor krije upravo u tome, a za planiranu studiju koja treba istražiti ovaj misterij dobili su 299.000 dolara od Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu. Njeno predviđeno trajanje je tri godine, a proučavat će složenu dinamiku korijenskog sustava i istraživati ponašanje virusa u komercijalnim voćnjacima.


Tagovi

Amerika Propadanje jabuka Misteriozna bolest Sušenje stabala


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]