Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u SBK
  • 04.06.2022. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf

Mještani sela Boljkovac i Dobrošin plačući obišli usjeve: Sve je uništeno

U gornjevakufskom selu Boljkovac zatekli smo zastrašujuće prizore, velike količine leda, uništene usjeve i uplakane poljoprivrednike

Foto: Naila Čaušević
  • 675
  • 101
  • 0

Sve učestalije grmljavine praćene gradom nanose ogromne štete poljoprivrednicima širom Srednjobosanskog kantona. Nevrijeme koje je u utorak, 31. maja, zahvatilo gornjevakufsku općinu, izazvalo je ogromnu materijalnu štetu na području sela Boljkovac i Dobrošin. Na polju između ova dva sela sručila se ogromna količina leda, koja se nije otopila ni 24 sata kasnije.

Zbog jakog nanosa na lokalnoj cesti, nekoliko vozila se zaglavilo, pa je u jutarnjim satima bio obustavljen saobraćaj, a kasnije je intervenisala i grtalica te uklonila led sa ceste. Ovakvo nevrijeme i grad ne pamte ni najstariji mještani sela Boljkovac.

Uništeni zasadi

Strašnije od velikih nanosa leda bilo je vidjeti uništene parcele i njihove uplakane vlasnike. U samo nekoliko minuta sav njihov višemjesečni trud je bačen niz vodu. Amela i Esmer Milanović se niz godina bave poljoprivredom, pored male autopraonice, to im je glavni izvor prihoda. Imaju oko 2,5 dunuma maline sorte Miker, pola dunuma maline Polka i 1,5 dunuma jagode koju su posadili prošle godine. Dan prije nevremena su imali prvu berbu, a ni slutili nisu da će to biti i posljednja u ovoj godini.

Jagode uspjeli samo jednom obrati

"Od malina smo školovali dvije kćerke, ove godine smo se nadali dobrim prinosima, jer su maline fino izrasle i bile među najboljima u našem selu. Jagode smo samo jednom obrali, nismo ih se ni najeli kako treba", kaže nam amela, kroz suze.

Pored malina i jagoda, u koje su polagali velike nade, uništeno je i povrće koje su zasijali, za krompir, luk, paradajz i ostalo se i ne zna, osim kočića koje su dan ranije zakucali pored paradajza. 

"Jutros su dolazili iz nadležne općinske službe i načinili zapisnik. Kako su nam sve njive blizu, sve je i uništeno. Jagode su skroz otrgnute sa grančica, a izdanci oštećeni. Miker je 80% oštećen, rodne grane su polomljene, a pupoljci otrgnuti, ostale su samo stabljike. Pitanje je hoće li se i mladi izdanci uopšte oporaviti", dodaje.

Kažu da o krompirima i grahu i ne razmišljaju, jer su to sadili samo za vlastite potrebe, dok su maline i jagode trebale da im donesu nekoliko hiljada maraka.

Bez zapisnika nema naknade

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona poručuju da je za aplikaciju za nadoknadu štete neophodno imati zapisnik od nadležne komisije ili civilne zaštite, te da je u toku razmatranje o načinu pomoći oštećenim poljoprivrednicima, s obzirom na to da je pogođeno više općina sa područja ovog kantona.

Usjevi uništeni u nekoliko minuta 

Gledajući u uništene usjeve na parcelama, poljoprivrednici kažu kako ne vjeruju onome što vide. Ko ima zasade i na drugom kraju sela, bolje je prošao, jer je led više pogodio donji dio i ulaz u selo.

Tahira i Raif Milanović su obrađivali oko dunum malina i pola dunuma krompira, graha i ostalog povrća za vlastite potrebe, međutim, sve je uništeno. Ne znaju da li će se išta od povrća oporaviti ili da siju novo, jer nečim moraju prehraniti svoju sedmeročlanu porodicu.

"Za nekoliko minuta je uništeno sve, znamo da je Božija volja, ali smo slomljeni i bespomoćni. Suprug radi nešto privatno oko građevine, ja ne radim nigdje, i ovo nam je bio glavni izvor prihoda", kaže Tahira.

Tek kroz nekoliko dana će se moći vidjeti stvarna šteta, kada se otrgnute grane osuše i svehnu, kao i da li će se povrće oporaviti. Pohvalno je i da se proizvođači rasada na društvenim mrežama javljaju kako bi donirali presadnice oštećenima.


Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Gornji Vakuf- Uskoplje Boljkovac Dobrošin Uništeni zasadi Amela i Esmer Milanović Tahira i Raif Milanović Ogromne štete


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !