Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodice 2018
  • 10.12.2018. 13:30

Mlada maslinova ulja: Krvavica najbolja uljarica Vodica!

Od 259 ulja čak 62 ostala bez medalja. U višesortnom ulju apsolutnog šampiona Dragana Čurkovića iz Suhača kod Sinja i drugoplasiranog Josipa Pavlice iz Zadra prevladava autohtona sorta - krvavica!

Foto: Facebook/Damir Buntić
  • 1.030
  • 113
  • 1

Nova potvrda o lošoj maslinarskoj godini u Dalmaciji, nakon Nadina, dolazi i iz Vodica. Lošijoj od prethodnih ne samo po urodu nego i kvaliteti maslinovih ulja. Od ukupno 259 uzoraka ulja ovogodišnje berbe maslinara i uljara pretežno iz Dalmacije, te Istre, Hrvatskog primorja i iz susjednih država BiH-a i Slovenije pristiglih na 8. Međunarodnu manifestaciju Mladih maslinovih ulja u Dalmaciji Vodice 2018, čak 62  nije zadovoljilo kriterije za kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Za razliku od prošle godine kada je, od ukupno 282 uzorka,  u toj najvišoj ekstradjevičanskoj klasi podijeljeno 196 zlatnih medalja, a djevičanskih ulja bilo je   samo 22 , podsjetio je Damir Buntić tajnik Udruge dalmatinskih uljara, koja je i ove godine, uz Zavod za javno zdravstvo Šibenko-kninske županije i “Olea” - Udrugu senzorskih analitičara iz Šibenika, bila glavni organizator sve prestižnije smotre maslinara i uljara u Vodicama.

Uz njih, suorganizatori 8. Dana mladog maslinovog ulja u Dalmaciji bili su Zavod za javno zdravstvo šibensko-kninske županije, i Olea - Udruga senzornih analitičara iz Šibenika.

Šampion iz Suhača kod Sinja

Pristigla ulja ocjenjivalo je 20 certificiranih kušača iz profesionalnih panela tri dalmatinske županije, a kao najbolje ocijenjeno je ulje Dragana Čurkovića, vlasnika OPG-a Čurković iz Suhača kod  Sinja. Njegovo višesortno ulje od krvavice, oblice, lastovke, istarske bjelice, mastrinke i nekoliko introduciranih talijanskih sorti osvojilo je najviše bodova pa je postalo i apsolutni je pobjednik 8. međunarodne manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" koja je održana u vodičkom hotelu Olympia, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede.

Šampioni Vodica 2018.

Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali titulu šampiona nisam očekivao”, kaže Čurković, koji je dosad u Vodicama osvojio ukupno pet zlatnih medalja.”Bio sam na svim dosadašnjim manifestacijima pa i one godine kada mi je krupa (grad) otukla i oštetila više od polovicu uroda”, govori Čurković koji na poziciji Karakuša obrađuje ukupno 150 stabala maslina, od kojih je većina na punom rodu. Od 1.860 kg zdravih plodova koje je brao u optimalnom vremenu i isti dan preradio u uljari Uljari 'Oblica' iz Kaštel Starog dobio je 270 litara ulja. Osim o maslinama, Dragan uz pomoć obitelji, supruge Tonke, kćeri Antonele i Luce, sina Ante te roditelja Ante i Anice, skrbi i o dva vinograda, a bavi se i uzgojem smilja, jabuka i krušaka.

Otkriće Josipa Pavlice

U kategoriji monosortnih ulja šampion je Mikele Kalčina iz Grožnjana u Istri. On nije krio zadovoljstvo vlastitim uspjehom, a istaknuo je i kako je ova maslinarska godina u Istri, puno bolja nego u Dalmaciji. “Imao sam rekordni urod, na 1.300 stabala bilo je čak 30 tona maslina, a uz radmane od 12 posto proizveo sam 3.600 litara ekstradjevičanskog ulja”, izjavio je Kalčina.

Drugo mjesto i titula vicešampiona u kategoriji višesortnih ulja pripala je mladom zadarskom maslinaru magistru agronomije Josipu Pavlici.Po urodu i kod mene  je ova godina podbacila. Sa 66 stabala maslina ubrao sam 500-tinjak kila ploda i dobio 60 litara ulja”, kaže Josip, čije ulje je i prije osam dana u Nadinu osvojilo visoku zlatnu medalju. “U Nadinu sedmi, u Vodicama drugi. Nije loše”, kaže uz karakterističan osmjeh Josip. Zanimljivo je da je u njegovu vicešampionskom ulju kao i ulju apsolutnog šampiona Čurkovića prevladavala autohtona sorta krvavica.

Pokazalo se da krvavica ima veliki potencijal pogotovo u miksu s oblicom, drobnicom i pendolinom. Dobra je uljarica, a ulje joj se odlikuje voćnošću”, kaže mladi zadarski maslinar, koji uspješno povezuje znanost, struku i praksu.

Navedimo i ostale koji su u Vodicama ušli u top-10, a to su na trećem mjestu Mario Crnobori iz Banjola, četvrti  Jozo Omazić iz Vodica, peti Antonio Perica iz Zagreba,šesti Ivan Duganđžić iz Čitluka (BIH), PS 'Olive Posalianus' iz Kukuljanova,sedmi  Stanko Birin iz Vodica, osmi OPG 'Fiore' Kristijana Mirkovića iz Vodnjana, Uljara 'Nonno Bruno' iz Banjola i Mario Buterin iz Paljuva.

Sve u svemu, može se zaključiti: urod u Dalmaciji slabiji za gotovo 50 posto, kvaliteta mladih ulja ispod onih prijašnjih godina sa višim postokom slobodnih masnih kiselina, a i peroksidni broj  kreće se u prosjeku iznad granica uobičajenih vrijednosti (5 meqv O2/kg). Loša kemija povlači za sobom i slabije organoleptičke rezultate pa su i u Vodicama, u prosjeku slično kao i u Nadinu,  u kategoriji djevičanskih i bez medalja ostala čak 62 ulja.

Za konačne ocjene kakvoće ulja ipak je još prerano, ali već sada se može reći da su ulja s prevladavajućom krvavicom dosad najugodnije iznenađenje. Zato ovo izvješće i zaključujem: Krvavica najbolja uljarica Vodica!

Rezultate pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Vodice 2018 Dragan Čurković Josip Pavlica Krvavica Mikele Kalčina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."