Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte jabuke
  • 04.02.2020. 10:30
  • Međimurska, Brezovec

Mladen Dobranić: Ne bude li mraza, voćarima se smiješi dobra godina

Bude li nas poštedio mraz, mogli bismo ostvariti dobar urod, kaže nam poznati međimurski voćar i čuvar starih sorti koji je zbog blage zime i već nabubrenih pupova, ove godine krenuo ranije s rezidbom.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.188
  • 166
  • 0

"Zbog izuzetno blage zime pupovi su već nabubrili, pa sam rezidbu voćaka morao započeti ranije nego ranijih godina. Nadam se dobroj godini, ukoliko neće biti mraza mogli bismo ostvariti dobar urod. Lani smo primjerice, imali nešto manji urod nego 2018. godine, ali je kvaliteta jabuka bila bolja pa smo postizali i bolju cijenu. Hladnjačari su nam plaćali i do kunu i 40 lipa za kilogram. Bude li nas poštedio mraz smiješi nam se dobra godina, istaknuo je Mladen Dobranić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Brezovcu u Općini Sveti Martin na Muri. 

Taj poznati međimurski voćar na nešto više od hektara voćnjaka godišnje proizvede 40 tona jabuka, među kojima su i mušanjke, kanade, bobovac, london peping, renete, francuske kožarke, lesice i druge stare sorte jabuka. Gotovo sav urod ovaj međimurski voćar uspijeva prodati na kućnom pragu.

Jabukomat na kućnom pragu

"Pred kućom imam štand na kojem ostavim par vreća jabuka, kupci uzmu jabuke i ostave novac u drvenoj kutijici. Neki, doduše, zaborave platiti, no taj moj - jabukomat, kako ga u šali nazivam, ipak dobro fukcionira. Prodao sam gotovo sav prošlogodišnji urod. Kupci sve više traže domaću i zdravu jabuku, stoga ne mogu shvatiti da je na području naše općine toliko zapuštenih voćnjaka", rekao je ovaj dugogodišnji predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, koji se uzgojem jabuka bavi  još od 1977. godine.

Već godinama nastoji očuvati stare, autohtone sorte jabuka, za koje drži kako su dio međimurske baštine, ali i veliki potencijal ovdašnjih voćara, budući da sve više kupaca traži upravo takve jabuke intenzivnog okusa i mirisa.

Stare sorte jabuka možda nemaju lijepi izgled i cijenu kao industrijska, ali je velika razlika u okusu i mirisu

"Nažalost, sve se manje mladih ljudi u našem kraju bavi poljoprivredom. I moja je kćer otišla raditi u Njemačku, a doma ima sve. Voćarstvo zahtijeva puno rada, troškovi su sve veći, pa nam nakon velikog truda naposlijetku ostane malo novaca. Otkupljivači plaćaju slabo i na rate, tako da još moramo i čekati na naš novac. No, unatoč svemu nikako ne smijemo zapustiti naše voćnjake", poručio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Pred kućom ima štand na kojem ostavi par vreća jabuka, kupci uzmu jabuke i ostave novac u drvenoj kutijici

Nadu za očuvanje međimurskih voćnjaka vidi u Programu ruralnog razvoja jer bez sredstava iz tog programa, posebice mladi poljoprivrednici ne bi imali uvjete za ulaganje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Tako je i njegov OPG dobio bespovratna sredstva na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Prigoda za obnovu poljoprivredne mehanizacije

"Teško je od ostvarenog prihoda ulagati u novu mehanizaciju, pa su i neki od mojih poljoprivrednih strojeva već vrlo stari. Traktor s kojim radim star je primjerice, više od 30 godina, i morao sam ga zamijeniti novijim. Prilika za obnovu mehanizacije pružila mi se na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi. Prošao sam na natječaju i dobio polovicu od 110 tisuća kuna. Za taj novac kupio sam novi atomizer, voćarske škare s baterijskim napajanjem i viljuškar, a ovih dana planiram kupiti i malčer te rabljeni voćarsko - vinogradarski traktor. Nadam se da ću do lipnja moći podnijeti zahtjev za isplatu drugog dijela bespovratnih sredstava. Novi strojevi i alati olakšat će mi i ubrzati posao u voćnjaku, jer većinu poslova moram obaviti sam.

Zato bih svakako preporučio da se poljoprivrednici javljaju na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, jer je to praktično jedini način da obnove svoju mehanizaciju i da unaprijede proizvodnju na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Doduše, na kompletna sredstva čeka se predugo, stoga bi cijeli proces trebalo ubrzati, pa  bi možda u tom smislu trebalo razmišljati i o kakvim garancijama ili sličnim instrumentima osiguranja", naglasio je ovaj međimurski proizvođač jabuka, koji je posebno istaknuo i pohvalio odličnu suradnju s Lokalnom akcijskom grupom Međimurski doli i bregi.


Fotoprilog


Tagovi

Mladen Dobranić Uzgoj jabuka Jabuke Stare sorte Blaga zima Rezidba Jabukomat


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]