Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokva i orah
  • 06.05.2023. 09:00

Mladi razgrabili Božin afrodizijak, pripremljen za umirovljenike

Plantažu autohtonih, starih sorti Božo Vlačić je zasadio prije 15 godina, a uzgoj ovog voća u obiteljskoj je tradiciji već dva stoljeća, otkrio nam je zanimljivi proizvođač na sajmu u Mostaru.

Foto: Selma Mujić
  • 1.383
  • 116
  • 0

Više od 200 godina u Trebinju u susjednoj BiH egzistira obiteljsko gospodarstvo Vlačić, a otkako je dospjelo u Božine ruke, koji je osmi po nasljedstvu, počeo je i aktivniji uzgoj smokava. Plantažu autohtonih, starih sorti je zasadio prije 15 godina, otkrio nam je na sajmu u Mostaru. 

Kako je riječ o krševitom području s malim parcelama, na četiri lokaliteta plodove bere sa 700 stabala, a riječ je o čak devet sorti - žute, plave i smokve sušioke (s dugom i kratkom drškom), šaragulja, zimica, dužica i druge. Posla, priča Božo, uvijek ima.

"Nije kao vinograd, obereš grožđe i završiš, kod smokve kako raste grana tako se i rod zameće. Najnovija istraživanja pokazuju da mi faktički jedemo cvijet", dodaje uz opasku da je to jedna od najzdravijih voćaka, koja se nikako ne tretira se i sve što im je potrebno su voda i sunce.

Afrodizijak u omotu

Dok god drži dobru cijenu, Božo je prodaje svježu na tržištu, a čim pojeftini, baci se na posao prerade. Uspije tako napraviti i slatko od zelene, tvrde smokve.

Najbolje iz Slavonije i Srijema u Mostaru - evo što smo čuli od naših proizvođača

"Bušim je, presipam i prokuhavam u 10 voda. Napravim onda šerbet gdje ubacujem te smokve i ona sama upija to, baš je preslatka i jako tvrda", priča nam istaknuvši da od zrele u oguljini pravi slatko za starije kupce i u njega dodaje jezgru oraha.

Slatko za one u starijim godinama

Pokušava izbjeći objasniti zašto je tako pripremljeno slatko dobro za one u starijom godinama, ali u konačnici priznaje da je riječ o afrodizijaku, a kroz šalu dodaje i da kupce redovno pita je li im jako srce.

"Iako više omladina to kupuje nego starci, starci se i stide toga. Kupe oni, ali negoduju jer je pakiranje veliko za njihove mirovine, onda traže manje, pa morat ću početi i tako pakirati", priča Božo.

Adam i Eva

Uz izložena brojna priznanja za kvalitetu, pehar i pohvale, na njegovom štandu na Mostarskom sajmu ističe se i rakija Eva te vino Adam. Oboje od smokve i čisti bez ikakvih dodataka.

"Prvo sam napravio rakiju i nazvao je Eva, a da ne bude sama nakon više pokušaja uspio sam napraviti vino, Adama. Imam likere od smokve, u ponudi su i oni s aromom lavande tko voli. Imam 3-4 komada lavande samo radi toga", kaže naš sugovornik na čijim su proizvodima etikete ispisane i latinicom i ćirilicom.

Brojni proizvodi na Božinom štandu

Iako nije pohađao školu za marketing, osnove je savladao, pa na razne načine pokušava animirati kupce. Izlaže, priča nam, po cijeloj BiH i svatko kod njega može naći nešto za svoj ukus, ali i džep.

"Ova boca Eve od 2,5 dcl je 20 KM (10.16€), pola litre je 40 (20,32€), a 0,75 l je 60 maraka (60,47€). Adam je 30 maraka (15,24€). Eva je skuplja roba, on se lakše proda", navodi ovaj proizvođač te nabraja kako su tu i pekmez bez šećera, čaj od lista smokve koji je dobar za dijabetičare, kao i kapi, potom brašno koje je dobro za bronhitis, astmu i kao dodatak jelima pogotovo pecivima jer se osjeti  i okus i miris, a proizvodi i sadnice.

Božo je inače po struci strojarski tehničar sa, kako kaže, zamalo diplomom Više tehničke škole u Čačku, no zbog nezavršena četiri ispita, ovaj apsolvent iz prošlog stoljeća, otišao je u mirovinu sa srednjom stručnom spremom. Nada se da će posao sa smokvama nastaviti netko iz obitelji.

"Imam sina i kćerku i unučad, nije baš veliki interes da nastave s ovim poslom, ali sad ću ih početi voditi sa sobom da naplaćuju, da im osladi", otkriva plan koji je skovao i dodaje kako smokva ostaje prioritet, ali ima i dva stabla masline koje mu godišnje daju 50-60 litara ulja.

Mostarski sajam se zatvara danas, pa ako ne stignete do njegovog štanda, Božu potražite na drugim sajamskim manifestacijama. 


Tagovi

Božo Vlačić Rakija od smokve Vino od smokve Pekmez


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.