Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 05.04.2021. 09:30

Mraz nas očekuje za par dana, zaštite voće materijalima koje imate

Niske temperature izvjesne su u srijedu i četvrtak jutro, kada se najavljuje i do četiri stepena ispod nule. 

Foto: Bojan Kecman
  • 4.169
  • 1.389
  • 0

Prema najavama meteorologa, u nedjelji pred nama u većini krajeva Republike Srpske najavljuju se temperature u minusu, praćene pojavom mraza. Prvi talas dočekao nas je jutros, tačnije u noći nedjelje na ponedjeljak, sa temperaturama oko -1C°.

Prema riječima Mirka Jokića iz PSSRS, kako sada stvari stoje niske temperaturne vrijednosti izvjesne su i u srijedu i četvrtak jutro, kada se najavljuje i do četiri stepena ispod nule. 

Pošto se pojedine voćne vrste nalaze u fazi cvjetanja, očekivani mraz može da dovede do katastrofalnih šteta. Početak aprila je i u prošloj vegetacijskoj sezoni bio kritičan. Šljiva, kruška, breskva, trešnja i višnja, bile su u fazi punog cvjetanja dok su pojedine sorte jabuka bile na početku ili neposredno pred ovu fenofazu.

Dimljenje balama slame efikasno

Što se tiče sorti, kod krušaka su nastradale one ranije vegetacije - Junska ljepotica, Butira i Trevuška. Santa Marija je takođe imala značajne štete, kao i Viljamovka koja je u vrijeme mraza bila u fazi bijelog balona u većini krajeva pa je i manji obim šteta. Kod šljiva - čačanska rodna i požegača najviše su nastradale, Stenley manje a kod jabuka najveća je šteta na sorti Ajdared. 

Poljoprivrednim proizvođačima savjetuje se da krenu sa pripremama za predstojeći mraz. Prije svega, tretiranjem biljaka sredstvima na bazi aminokiselina i hormona, sa aktivnim materijama GA i GA4+7 (kod krušaka), ali i da obezbijede materijal za zadimljavanje. Ukoliko će se primjenjivati i vatra, stručnjaci ističu da efikasna zaštita od mraza zahtjeva najmanje 300 vatri po hektaru, sa njihovom međusobnom udaljenošću od oko šest metara u cik - cak rasporedu.

Voću ponovo prijeti mraz, pripremite se za odbranu

Podsjetimo, dimljenje voća dalo je i prošle godine dobre rezultate. Obično se koriste automobilske gume, grane, slama, piljevina. Prema iskustvu pojedinih voćara, najbolje je upotrijebiti bale slame. Poželjno je da budu četvrtaste, koje se prvo pokvase vodom i zapale. Tako se stvara gust dim koji može da zaštiti voćke do temperatura od -3 stepena. Pomaže i dimljenje piljevinom ili granama, ali one nemaju gust dim kao slama. 

Treći način je primjena aminokisellina koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu usjevima da ih sintetizuju bez gubljenja sopstvene energije, koju mogu da preusmjere na nešto drugo. U ovom slučaju, na mraz. Nije dobro ako se upotrebljavaju, do šest sati do mraza jer to nije dovoljno da se usvoje od strane voćaka. Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza. Dovoljno je jedna do dvije litre po hektaru. 


Tagovi

Pojava mraza Niske temperature Štete na voću Zadimljavanje Bale slame Primjena aminokiselina Zaštita voća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.