Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna nepogoda
  • 30.05.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Dragalić, Kruševica

Mraz obrao nasade, na hektar intenzivnog voćnjaka neće biti šljiva ni za pekmez

Prirodna nepogoda izazvana mrazom proglašena je i u Brodsko-posavskoj županiji. Što da vam kažem - katastrofa! U posljednjih deset godina ovdje kod nas samo u tri godine imali smo normalan urod, kaže nam voćar Đuro Babić.

Foto: Đorđe Dokmanović
  • 660
  • 51
  • 0

Prirodnu nepogodu izazvanu mrazom koji je krajem ožujka i u travnju u četiri navrata načinio velike štete u poljoprivredi, osobito voćarima, prošli je tjedan proglasio brodsko-posavski župan Danijel Marušić. 

Nepogoda je proglašena za dane 28. i 29. ožujka te 1. i 2. travnja ove godine kada su zbog mraza nastale velike materijalne štete. Osim za područje gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, prirodna nepogoda proglašena je za sljedeće općine: Brodski Stupnik, Cernik, Davor, Donji Andrijevci, Dragalić, Garčin, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Oprisavci, Podcrkavlje, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Vrpolje. 

U informaciji o proglašenju prirodne nepogode kaže se da će poljoprivrednicima biti nadoknađena šteta pa su svi oštećeni pozvani da u roku od 8 dana prijave štete svojim općinama.

Šljive uništene, nema ih dovoljno ni za pekmez 

"Imam nekoliko sorti šljiva i sve su stradale, ostao sam ove godine bez roda zbog kasnoproljetnih mrazova. Na svu sreću, osigurao sam voćnjak, pa očekujem da ću osiguranjem nadoknaditi prilično veliku štetu", kaže Mario Brađašević iz Dragalića koji uz lijepi šljivik ima i manji nasad drugog voća: kruške, jabuke, marelice, trešnje, višnje.

Zbog kasnih proljetnih mrazova koji su posljednjih godina činile velike štete u voćarstvu, Mario je počeo prošle godine osiguravati svoj nasad, ističe da ga je na to potaknulo i to što se potporom iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske pokriva 70 posto premije osiguranja. Svjestan je, kaže, da zbog klimatskih promjena poljoprivredna proizvodnja postaje sve neizvjesnija i da se osiguranjem usjeva i trajnih nasada poljoprivrednici štite od prevelikih gubitaka od prirodnih nepogoda.  

Stipe Dumančić: Svi pričaju o koronavirusu, a ispod radara prolaze najveće štete ikad

"Što da vam kažem - i ove godine katastrofa! Na jedan hektar intenzivnog voćnjaka neće biti šljiva ni za pekmez. Jaki mrazovi koji su krajem ožujka i početkom travnja zahvatili naše područje sve su "obrali“. U posljednjih deset godina ovdje kod nas samo u tri godine imali smo normalan urod. Marelice su potpuno stradale, ostalo je nešto jabuka i krušaka.

Voćnjaci i pod najezdom lisnih ušiju 

Zaboli me glava kada prođem kroz voćnjak, dođe mi da zaplačem. Evo već po drugi put kosim, velika je najezda lisnih ušiju, voćnjak treba zaštititi i od bolesti lista. Dakle, moramo i dalje ulagati, a ne očekujem nikakav prihod – nego gubitak! I tako već godinama. Ne znam što da radim. Prošle dvije godine sam osigurao šljivik, ove godine nisam“, kaže 66-godišnji Đuro Babić iz Dragalića. 

Od voćnih vrsta jedino je zadovoljan urodom aronije. Ima oko 150 velikih grmova kojima mraz nije naštetio i koji obećavaju odličan urod.

"Aronija ove godine super urodila, plod na plodu, ta voćna vrsta odlično izgleda. Ali što vrijedi kada posljednjih godina zbog širenja nasada pod tom kulturom cijena pada, sve je teže prodati sokove čak i po niskim cijenama“, tuži se Babić. 

Branko Branković, veliki voćar iz Kruševice koji pod jabukama ima 18 sektara i 6 hektara pod višnjama pretrpio je veliku štetu na sorti jabuke idared.

"Riječ je o starom idaredu koji je totalno stradao, a na ostalim sortama ima štete, prinosi će biti umanjeni, ali prema trenutačnom stanju, bit će ipak solidan urod, kao i na plantaži višanja. Plantažu jabuka sam osigurao, procjenitelji su napravili prvu procjenu nakon mraza, drugu će obaviti pred berbu jabuka, pa ćemo vidjeti stvarno stanje“, kaže Branković. Smatra da je imao sreće što treći mraz početkom travnja nije bio tako žestok kao u nekim drugim dijelovima Brodsko-posavske županije gdje je načinio puno veće štetu.

Stradale i jabuke 

Budući da je osigurao voćnjak Branković nije, kaže, prijavljivao štetu Općinskom povjerenstvu, jer ne može i s tog naslova dobiti naknadu. To nam je potvrdio i Željko Burazović pročelnik Odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije.  

Proglašena elementarna nepogoda: Štete od tuče veće od 10 milijuna kuna!

Nažalost, i oni oštećenici koji će imati pravo na nadoknadu štete prema Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ne mogu dobiti iznos veći od 5 % konačne potvrđene štete, pa očekuju vrlo male iznose novčanih naknada koji će im biti mala pomoć u saniranju posljedica štete od mraza.

Ulaganja u mjere borbe protiv te prirodne nepogode (antifrost sustavi, lovci na mraz, ventilatori za zaštitu od mraza …), pa se sve više i manjih voćara opredjeljuje za osiguranje svojih nasada.

Onima koji se tek planiraju baviti voćarstvom, koji se pripremaju za podizanje nasada stručnjaci preporučuju da je za to u ovim uvjetima sve izraženijih promjena, među ostalim, vrlo bitan izbor terena za sadnju i izbor vrsta i sorti voća manje osjetljivih na mraz. 


Tagovi

Mraz Prirodna nepogoda Štete u voćnjacima Mario Brađašević Đuro Babić Branko Branković


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)