Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulator
  • 15.04.2020. 16:00

Mraz u voćnjacima? Nemojte čekati, poduzmite potrebne korake

Mraz vrlo negativno utječe na cvjetove voćaka, uništava pupove i sprječava oprašivanje i oplodnju. Rezultat su veliki gubici u prinosu, ali i ovako stresni faktor oslabljuje samu biljku.

Foto: Karolina Rastija
  • 5.769
  • 425
  • 0

Arktički mraz ostavio je vidljive tragove u mnogim voćnjacima i vinogradima. U narednim danima prognozira se mogućnost njegove ponovne pojave, a prethodne godine pokazale su nam kako se takve kritične situacije mogu pojavljivati sve do sredine svibnja. 

Mraz vrlo negativno utječe na cvjetove voćaka, uništava pupove i sprječava oprašivanje i oplodnju. Rezultat su veliki gubici u prinosu, ali i ovako stresni faktor oslabljuje samu biljku.

dc
Prikaz pupova stradalih od mraza (foto: Chromos Agro)

"Kako bi izbjegli negativne učinke mraza, možete napraviti mjere prevencije folijarnim prskanjem dozom 5-8 l/ha pripravka Amalgerol® Essence 3-7 dana prije predviđanja mraza ili pružanjem brze regeneracije preživjelih pupoljaka i biljaka od nastalog stresa. To se može postići folijarnim prskanjem ili kapljično navodnjavanjem doziranjem 5-8 l/ha Amalgerol® Essence što je prije moguće uz ponavljanje tretmana nakon 8-10 dana", savjetuju stručnjaci iz tvrtke Chromos Agro.

Chromos Agro: Biostimulator Amalgerol Essence štiti biljke od mraza i drugih stresova

Napominju kako je Amalgerol® Essence kompatibilan s pesticidima i folijarnim gnojivima, a djeluje tako da u biljkama prenosi antioksidante kako bi povećao mehanizam samoobrane. Ovaj proizvod, dodaju, potiče metabolizam u svrhu brže regeneracije.

Primjer djelovanja u nasadu jabuke

Primjer djelotvornosti proizvoda prikazali su na nasadu jabuke. Amalgerol® Essence korišten je 7 dana prije noći u kojoj je zabilježen jaki mraz.

U netretiranom dijelu voćnjaka uništeno je 70% cvjetnih pupova, dok je korištenje ovog biostimulatora rezultiralo stradavanjem svega 35% pupova, odnosno preživjelo je njih 65%.

cd
Ispitivanje na malim parcelama s 4 ponavljanja dalo je dobre rezultate (foto: Chromos Agro)

Iz tvrtke poručuju kako je proizvod dostupan u pakiranju od 1 L i 5 L i dozvoljen je za korištenje u organskoj proizvodnji.

Za više informacija o zaštiti voćaka od mraza, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Mraz Voćnjak Zaštita AMALGEROL® ESSENCE


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]