Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 12.03.2021. 15:00
  • Zadarska, Baštica

Mraz ugrozio devet hektara bresaka i nektarina, iza Kovačevića četiri neprospavane noći

Radimo sve da zaštitimo voćke sada kada su u najkritičnijoj fazi vegetacije, kaže Darko Kovačević koji već četvrtu noć "đira" po voćnjaku sve dok se ne razdani i temperatura zraka ne popne iznad nule.

Foto: Darko Kovačević
  • 3.921
  • 425
  • 0

Najgore što se voćaru može dogoditi su niske temperature, mraz ili slana u fazi cvatnje. A upravo to se ovih dana događa u voćnjacima Miks Agra i OPG-a Kovačević na Baštici u Ravnim kotarima i to kad su breskve i nektarine u punom cvatu. 

“Mogli smo ostati bez uroda”, kaže Zvonimir Kovačević (62). Vegetacija je ove godine krenula ranije, u njihovim voćnjacima i nekoliko dana prije od ostalih jer se nalaze na 200 metara nadmorske visine. “Pjeskovito tlo i relativno visoke temperature prije ovog hladnog vala 'potjerale' su pupove na otvaranje”, dodaje. Od ukupno 40 ha pod voćnjacima, koliko posjeduje njegova obitelj, na devet ha su breskve i nektarine koje su prve procvjetale.

Disperzija vrućeg zraka 

Procvjetale, ali u nevrijeme jer se temperature na području Kašića, gdje se voćnjak nalazi, noću spuštala ispod ništice, na minus 3 do 5  pa su Zvonimir i njegov sin Darko (36) dosad proveli četiri  neprospavane noći spašavajući voćnjake. Trebalo je djelovati prije nego što mraz padne na tlo, a to su postigli grijanjem zraka. Imaju stroj “Frostbuster”, koji se priključi na traktor. Sastoji se od plinske turbine koja služi za disperziju vrućeg zraka po parceli i to oko 100 metara u širinu tako da u jednom prolazu od smrzavanja zaštiti hektar voćnjaka.

“Za devet minuta zaštitim devet hektara”, kaže Darko. Bit je da se što prije vratiš na početak i opet sve iznova da u voćnjaku temperatura ne bi pala ispod nule jer kad bi se to dogodilo stradali bi cvjetovi.

Primjenom “Frostbustera” za zaštitu voćnjaka od mraza uočeno je da se poboljšava oplodnja cvjetova, a time i povećan urod plodova bresaka, nektarina i jabuka. Važno je napomenuti da grijanje nasada toplim zrakom treba pravovremeno započeti i to u trenutku kada je temperatura zraka od 0,5 do +1°C. Tijekom primjene dolazi do prosječnog povećanja temperature između 1 i 4°C.

“Faktor vremena u kombinaciji s temperaturom vrlo je značajan”, pojašnjava Darko. Osim stroja kojega po domaće zovu razbijač mraza ili mrazolomac odnosno ledolomac, voćnjake od smrzavanja štite i prskanjem podloga ispod krošnji i navodnjavanjem s rasprskivačima. Led se stvara na podlozi ispod nasada i u procesu zamrzavanja vode dolazi do oslobađanja energije koja zagrijava zrak. 

Voćnjake od smrzavanja štite i prskanjem 

"Radimo sve da zaštitimo voćke sada kada su u najkritičnijoj fazi vegetacije", kaže Darko koji već četvrtu noć "đira" po voćnjaku sve dok kad se razdani i temperatura zraka ne popne iznad nule.

Istodobno sa zaštitom od mraza on i otac Zvonimir su, koristeći sustav za navodnjavanje, voćke prihranili kompleksnim gnojivima što će im također pomoći da lakše prebrode prirodne nepogode i kao svake godine dosad obilato urode zdravim plodovima.


Fotoprilog


Tagovi

Mraz Cvatnja Frostbuster Miks Agro Opg Kovačević


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."