Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti berači
  • 11.07.2020. 18:00

Na poljima nema radnika - ko će spašavati buduće berbe voća i povrća?

Osim čitavog dana, roboti mogu bez poteškoća da rade i noću, kad su temperature niže, što produžava vek ubranog voća i povrća. Jedan radnik može da nadzire dvanaest takvih mehaničkih berača, a svaki od njih radi brzinom pola čoveka. 

Foto: Printscreen Youtube/ Industrial Automation Technologies
  • 308
  • 45
  • 0

Poteškoće u pronalasku radnika za berbu ovosezonskog roda imala je i Velika Britanija, ali tamo su se poljoprivrednici snašli na prilično inovativan način.  

Naime, kako sezonski radnici iz raznih zemalja zbog pandemije nisu mogli da doputuju, vlada je pokrenula kampanju pod nazivom 'Berite za Britaniju' kojom je pozvala javnost da nadoknadi izostanak sezonaca. Iako je bilo puno zainteresovanih koji su prošli osnovnu edukaciju o branju voća i povrća, pojedini farmeri intenzivno razmišljaju o puno trajnijem rešenju, veštačkoj inteligenciji, navodi Financial Times

Roboti se još uvek testiraju

No, dok se prototipovi berača još testiraju, proizvođači moraju da vrate uloženi novac pa su neki i odustali od određenih useva. Jedan od primera je i farma Polibel (Pollybell) sa severa Engleske, koja je ove godine odustala od sadnje brokule jer nisu bili sigurni da će uspeti da osiguraju 50 radnika, koliko im je bilo potrebno za berbu.

"Čim zasadite usev i vaš je novac u zemlji i morate ga dobiti nazad. Ako to ne napravite, suočiće te se sa katastrofom“, rekao je Simon Pirson, direktor Instituta poljoprivredno-prehrambene tehnologije Univerziteta u Linkolnu.

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju zemlju, a rade i do osam sati

Konzorcijum iz Velike Britanije, koji podržava razne uzgajivače, ali i sarađuje sa Univerzitetom Linkoln ubrzao je određene projekte robotike i automatizacije u nastojanju da se smanji šteta prouzrokovana nedostatkom radne snage na farmama.

Kompanija Dogtut Tehnologije iz Kembridža razvija nekoliko prototipova ovakvih berača, a najviše pažnje polaže u onoga koji bere jagode. "Završavamo poslednja testiranja i dokazujemo finansijsku održivost, a nakon toga bićemo spremni za povećanje proizvodnje", izjavio je osnivač i glavni izvršni direktor Ed Herbert.

Jedan radnik može nadzirati čak njih dvanaest

Jagode su se pokazale popularnim testnim materijalom za kompanije koje se bave robotizacijom, budući da je branje bobičastog voća od velike vrednosti, a duga sezona znači da će se mašine dugo koristiti.

Kamere na "rukama" robota skeniraju plodove i određuju njihovu 3D lokaciju te procenjuju da li je svaka spremna za berbu. Plodovi se zatim šalju na promatranje gde im se ispituje zrelost, veličina i moguća oštećenja te se nakon toga pakuju. 

Osim čitavog dana, ove mašine mogu bez poteškoća da rade i noću, kad su temperature niže, što produžava vek ubranog voća i povrća, ističu u kompaniji. Jedan radnik može da nadzire dvanaest takvih mehaničkih berača, a svaki od njih radi brzinom pola čoveka.

Roboti će nas spasiti od gladi?

Američka firma Harvest Kro Robotiks trenutno testira mašinu sa 16 robotskih glava, od kojih svaka ima šest ruku, a svaka ruka može ubrati tri ploda u 10 sekundi. Takav jedan robot bi u 20 sati rada zamenio 30 ljudskih berača jagoda, procenjuje izvršni direktor Džozef MekGi

Takođe, ovakvi roboti počeli su se sve više koristiti i za brojne druge useve. Tako je farma Polibel razvila robot-kombajn za branje brokula dok su inženjeri sa Univerziteta Kembridž izradili prototip koji može brati salatu.

Povećaće broj nezaposlenih?

Roboti će ljudima omogućiti lakše i bolje plaćene poslove, tvrdi Višvanathan Mohan, predavač sa Univerziteta u Eseksu. "Radiće na farmi i umesto da obavljaju repetitivne i fizički zahtevne poslove, koji ne donose gotovo nikakvu zaradu te će se prebaciti na neke lakše", kaže.

Kada je reč o procenama vremenskog perioda potrebnog da bi oni zaživeli u proizvodnji, mišljenja se razlikuju.

Dron: Efikasan pomoćnik i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

"Ako poguramo dovoljno jako i ove sezone dobijemo potvrdu koncepta, iduće bismo mogli imati komercijalne robote", kaže Pirson. No, nisu svi toliko optimistični. Mnogi smatraju da će za takav skok u razvoju poljoprivredne tehnologije biti potrebna barem decenija.

"Ono sa čime se većina stručnjaka može složiti je da će ova inovacija povećati broj nezaposlenih i dodatno pogoršati ekonomiju", poručio je Ali Caper, predsednik odbora Nacionalnog saveza poljoprivrednika za baštovanstvo.


Tagovi

Roboti Jagode Berba Radnici Velika Britanija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D