Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 07.05.2022. 16:30

Na što obratiti pažnju i kako zaštititi pojedine voćne vrste?

Nasade trešnje i višnje pregledajte dijagonalno i ako uočite crne trešnjine uši zaštitite voćke jednim od dozvoljenih sistemika, savjetuje Đurđica Kšenek iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede za Poljoprivrednu televiziju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 388
  • 50
  • 0

"Kod suhe cvatnje voća zaštitu je moguće obaviti jednom. Međutim, kod vlažne kada kiša pada za vrijeme cijele cvatnje ona raznosi spore i infekcije su češće pa je potrebno izvršiti i do tri zaštite fungicidom", pojasnila je savjetnica Đurđica Kšenek iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede za Poljoprivrednu televiziju.

Uz to tijekom povećanja lisne mase potrebno je pratiti promjene kako bi se na vrijeme spriječila bolest šupljikavosti lista. "Nakon cvatnje dolazi do porasta lisne mase i treba zaštititi voće od te bolesti", upozorila je rekavši da se kod njezine pojave simptomi očituju u obliku točkica koje na kraju ispadnu pa nastanu rupice.

Važno je pratiti i pojavu lisnih uši. "U nasadima višnje i trešnje nakon cvatnje dolazi do porasta lisne mase i kada je mladica dužine 10-ak cm dolazi do napada crne trešnjine uši", napomenula je rekavši da je potrebno pregledati nasad dijagonalno po tabli i ako se ustanovi napad izvršiti zaštitu protiv nje jednim od dozvoljenih sistemičnih insekticida.

Završila je cvatnja lijeske koja se sada nalazi u intenzivnom porastu lisne mase. Stoga ju je potrebno zaštititi protiv sive pjegavosti nekim od dozvoljenih insekticida.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Zaštita voćaka Koštičavo voće Lijeska Đurđica Kšenek


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner