Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 20.09.2017. 12:00

Najbolji sustav zaštite voćaka od mraza!

Kišenje, prvenstveno rasprkivačima, pokazalo se kao najpouzdaniji i najisplativiji način smanjivanja ili ublažavanja mraza. Uspješna primjena sustava navodnjavanja može značiti razliku između potpunog gubitka usjeva i minimalne štete.

  • 13.490
  • 123
  • 0

Mraz nastaje kada se krute površine u dodiru s zrakom ohlade ispod točke smrzavanja vode, te se na njima natalože kristali leda. Uvjeti smrzavanja mogu se pojaviti tijekom proljeća, jeseni ili zime. Proljetni mraz jedan je od vremenskih događaja koji uzrokuje najveću štetu u voćkama.

Uzgajivači u brdovitom ili nizinskom terenu dobro su upoznati s džepovima mraza ili hladnim točkama. Oni nastaju strujanjem težeg hladnog zraka gravitacijom do najnižih područja polja gdje se nakuplja.

To uzrokuje različite temperature na relativno malim područjima te nastanak mraza čak i kada je temperatura iznad točke smrzavanja vode. U poljoprivredi važno je pratiti kritičnu temperaturu, tj temperaturu na kojoj će se uništiti biljna tkiva (stanice). Mnogi faktori utječu na kritičnu temperaturu:

  • stadij rasta - ako je biljka u ranoj fazi rasta ili zrela
  • mirovanje - da li biljka aktivno raste ili je u mirovanju
  • sadržaj biljne vode - je li biljka pod stresom vode ili ne
  • sveukupno zdravlje biljke

Kasni proljetni mraz jedan je od najvećih neprijatelja vinograda i voćnjaka. Može izazvati potpune štete i gubitak uroda ili dovesti do slabe kvalitete i zakašnjelog prinosa.

Rješenje

Sve metode ublažavanja smrzavanja temelje se na sprječavanju ili nadomještanja gubitka topline zračenjem. Pravilan odabir opreme za ublažavanje zamrzavanja za određeni položaj ovisi o mnogim čimbenicima kao što su troškovi opreme, troškovi rada i dodatne radne potrebe.

Smrzavanje voćaka u proljeće

Strategija ublažavanja mraza

Odgovarajuća strategija za ublažavanje smrzavanja mora odabrati proizvođač za svako mjesto. Kako bi se ublažavanje smrzavanja uspješno primijenilo, mora se postupati jednako pažljivo kao i kod ostalih agrotehničkih mjera. Uspjeh ovisi o pravilnoj upotrebi odgovarajuće opreme, iskustvene prosudbe, pažnje na detaljima i predanosti.

Kišenje, prvenstveno rasprkivačima, pokazalo se kao najpouzdaniji i najisplativiji način smanjivanja ili ublažavanja mraza. Uspješna primjena sustava navodnjavanja može značiti razliku između potpunog gubitka usjeva i minimalne štete.

Tvrtka Netafim, koju predstavlja tvrtka Bioplan, uz globalno iskustvo i tehnološko znanje u sustavima kap na kap i navodnjavanjem rasprkivačima nudi širok raspon rasprskivača i upravljača za učinkovitu brorbu protiv mraza. Razvoj inovativnih tehnologija, uz najveći standard kvalitete omogućili su prilagođavanje sustava za borbu protiv mraza svakom nasadu i njegovim potrebama.

Netafim ima višegodišnje iskustvo u provedbi prilagođenih rješenja za ublažavanje mraza po čitavom svijetu, kao i u Hrvatskoj.

Odabir sustava

Pravilan odabir sustava za ublažavanje smrzavanja je ključno pitanje. Prije svega, to je ekonomski izazov. Cilj je osigurati dovoljnu zaštitu usjeva, osiguravajući redovitu količinu i kvalitetu berbe i trenutne operativne troškove nasuprot mogućem trošku izbjegavanja oštećenja.

Da bi se odabrao odgovarajući sustav za ublažavanje mraza, treba uzeti u obzir:

  • dostupnost vode
  • dostupnost energije
  • veličinu zaštićenog područja
  • meteorološka svojstva mjesta
  • topografiju mjesta i posebnosti mikroklime
  • očekivanu učestalost pojave mraza
  • očekivano trajanje pojave mraza
  • udaljenost između stabala/redova i promjera drveća (za lokalnu pokrivenost)
  • kritičnu temperatura biljke u svakoj svojoj fazi rasta

Obično se koristi jedan od tri raspoloživa sustava:

  1. Puna prekrivenost prskanja nasada rasprskivačima - Rasprskivači pokrivaju čitavu površinu nasada, postavljaju se iznad krošnji i stvaraju ravnomjernu kišu.
  2. Prskanje rasprskivačima podloge ispod krošnji nasada - Za razliku od prethodne metode, ova ne pokriva pupoljke i cvijeće na krošnjama. Led se stvara na podlozi ispod nasada i u procesu zamrzavanja vode dolazi do oslobađanja energije koja zagrijava zrak u krošnjama.
  3. Lokalizirano navodnjavanje sa rasprkivačima (Strip aplikacija) - Toplinska energija usmjerena je samo na usjev. Tretira se samo površina krošnji nasada što značajno štedi količinu vode i energije potrebne u borbi protiv mraza.
Mraz može izazvati potpune štete i gubitak uroda

U upotrebi su sljedeći rasprskivači:

  • Rasprskivači: MegaNet™, SuperNet™ i GyroNet™
  • Mikrorasprskivači: StripNet™ i Pulsar™

Kao zastupnici Netafima-a, tvrtka Bioplan nudi sva rješenja u anti-frost sustavima što možete pogledati i na web stranici. Za više informacija možete im se obratiti na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Bioplan Led Mraz Anti frost sustav Voćke Rasprkivači Mikrorasprkivači Netafim


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]