Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.06.2019. 11:30

Najčešća oboljenja voćki tokom juna

Promjenjivo vrijeme odnosno česta kiša sa mješavinom visokih temperatura dovodi do povećanja vlažnosti vazduha, a sve to zajedno pogoduje i daje odlične uslove za razvoj i rast insekata i gljivičnih oboljenja.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 337
  • 35
  • 2

Praktično se cijele godine u voćnjaku "mučite”, radite i njegujete biljke da biste uživali u plodovima svog rada, međutim u maju i junu najčešće se javlja i najveći broj bolesti i štetočina koje napadaju stabla. Razlog tome je promjenjivo vrijeme odnosno česta kiša sa mješavinom visokih temperatura, a to dovodi do povećanja vlažnosti vazduha, što zajedno pogoduje i daje odlične uslove za razvoj i rast insekata i gljivičnih oboljenja. Zbog toga je juni, posebno početak mjeseca idealan da posvetite posebnu pažnju suzbijanju ovih neželjenih stanovnika u voćnjaku. 

Kako biste se otarasili biljnih vaši, ali i suzbili razvoj bolesti kod voćki obavezno obavite prskanje koje se radi odmah poslije cvjetanja. Preporuka stručnjaka je da se u tom prvom prskanju upotrebljavaju kombinovana sredstva, kojima se istovremeno suzbijaju štetočine i gljivične bolesti.

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih zasada

Kako protiv lisnih vaši i vojske gusjenica

Veoma dosadne male lisne vaši tokom proljeća, najčešće veoma agresivno napadaju voćnjake. Zbog čega dolazi do kovrdžanja listova, a da biste suzbili ovu pojavu, jun je idealan mjesec za suzbijanje štetočina, naravno ako vremenski uslovi to dozvole.

Lisne vaši jedu zelene dijelove voćaka i najčešće su prisutne od proljeća do jeseni. Protiv ovih dosadnih napasti najčešće se koriste insekticidi koji imaju širok spektar djelovanja. Osim lisnih vaši, često se u voćnjacima između voćki može primjetiti čitava vojska gusjenica: glogovac, gubar ili kukavičje suze.

Oštećeni plodovi trešnje u junu nedvosmisleno ukazuju da je voćnjak napala gusjenica mrazovca, a ukoliko ovu vrstu oštećenja primjetite i kod jabuka i šljiva budite sigurni da je vaš voćnjak napala zlatnozelena pipa.

Jabuku i šljivu krajem maja i početkom juna još napadaju i žućkasti crvi jabukovog moljca. Ukoliko primjetite da je list kod kruške zavijen poput cigarete, posljedica toga su zlatnozelene pipe u narodu poznatije kao cigaraši. Ipak, najžešći napadač i neprijatelj šljive je štitasta vaš, a početak juna je optimalan za njeno suzbijanje.

Najznačajnije bolesti i štetočine biljaka

Gljivična oboljenja voćki - jabuke najosjetljivije 

Osim gusjenica i vaši, u voćnjacima se u ovom periodu najčešće javljaju i gljivična oboljenja voćki. Ukoliko imate jabuke trebalo bi da znate da je ovo voće najteže zaštititi, jer ima i najviše poznatih bolesti. Osobama koje sade jabuke isključivo za sopstevnu upotrebu savjetuje se da sade stare sorte i da ih kaleme na bujne podloge sa što većim razmakom između stabala da bi imale što više svjetlosti i provjetravanja.

Na jabukama se u junu može uočiti pepelnica odnosno sivobijele prevlake. Koliko su jabuke osjetljivo voće pokazuje i podatak, da osim spomenutih bolesti, često dolazi do čađave kovrdžavosti i krastavosti, što je ujedno i jedna od najopasnijih i najčešćih bolesti jabuke, ali i kruške. Zato bi trebalo preventivno djelovati kako biste suzbili prve simptome. Ova bolest najčešće napada list i plod voćaka, a kod prohladnih proljeća kao što je ovo u 70 odsto slučajeva povećava se šansa za razvoj ove gljivične infekcije. 

Kritična faza suzbijanja fungicidima je početak vegetacije od pucanja pupoljaka do precvjetavanja. Ukoliko primjetite da se plod šljive izdužio, vjerojatno je riječ o gljivičnoj bolesti rogač. Naime, kada je proljeće kišovito i hladno, čak 80 odsto plodova može da bude uništeno, a naročito je osjetljiva požegača. U ovom slučaju, najsigurnija mjera zaštite je prskanje fungicidima na bazi bakra.

Monilija - sušenje mladica sa cvjetovima 

Ukoliko imate koštunjavo voće, trebalo bi da znate da u ovom periodu često dolazi do sušenja mladica sa cvjetovima, što kasnije izaziva truljenje plodova, a sve to izaziva monilija. Nažalost, ovu vrstu bolesti je veoma teško suzbiti, naročito u kišnim periodima, pa bi bilo najbolje da djelujete preventivno. U ovom slučaju se preporučuje da odstranite suve dijelove, a nakon toga da zaštitite voćke prskanjem.

Prvo se koriste bakrena sredstva (Plavo ulje), a uoči cvjetanja i u punom cvetanju organski fungicidi (Teldor, Signum, Ikar…). Ova, kao i sva druga stredstva koristite strogo se pridržavajući pravila i uputstva za svaku koštičavu vrstu, pošto ova gljiva veoma lako postane rezistentna.

Siva plijesan maline 

Tokom berbe malina često se pojavljuje iznenada plijesan ploda, a nakon toga one veoma brzo istrunu. Kako se ovo ne bi dešavalo i kako bi se ova neprijatna pojava svela na minimum, maline trebate zaštititi. Ukoliko se ova plijesan primjeti na samo nekoliko zrna maline, imajte na umu da će za veoma kratko vrijeme zahvatiti cijeli plod. 

Fitoftora maline: Pogoduju joj postojeći vremenski uslovi, zaštitite voćke

Ovaj problem pravi gljivica u vrijeme cvjetanja maline, a koji preparat za prskanje izabrati zavisi od podneblja i faze tretiranja. Ukoliko niste sigurni šta treba da radite najbolje bi bilo da potražite savjet stručnjaka u poljoprivrednoj apoteci ili savjetodavnoj službi. 


Tagovi

Voćne vrste Lisne vaši Gusjenice Gljivična oboljenja Monilija Bolesti voća Zaštita voća Juni


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]