Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG NIVES GAJSKI
  • 21.05.2017. 16:30

Najizdržljivije sorte jagode okosnica OPG Gajski

Uzgoj jagoda je iznimno težak posao koji zahtijeva cijelogodišnju aktivnost u nasadu. Zahtijeva puno fizičkog rada od pripreme zemlje za sadnju, izrade gredica, sadnje, podizanja plastenika, čišćenja nasada, navodnjavanja, pa sve do berbe. Što se tiče same sadnje, berbe i čišćenja jagoda, u tom dijelu su puno izdržljivije žene!

  • 5.422
  • 462
  • 0

"Naša obitelj poljoprivredom se bavi već više od 20 godina. Začetnik OPG-a je moj otac Gajski Igor koji kao dugogodišnji tehnolog u voćnjacima i vrlo cijenjeni voćar u Moslavini podiže nasad kupina, a zatim 2000. godine i prvih 1.000 stabala jabuka", priča Nives Gajski vlasnica istoimenog OPG-a.

Godine 2009. nositelijca OPG-a postala je Nives Gajski, a iste godine podigli su i nasad jagoda koje su danas okosnica njihovog gospodarstva. Na oko 4 ha obradivih površina tako uzgajaju jagode, jabuke, paprike, Hokkaido i Butternut tikve, a uskoro im je u planu i proširenje nasada i ponude povrća. Tijekom sezone u ponudi imaju i prirodni sok od jabuka. Inače, nalaze se u Moslavini, Općini Križ, točnije mjestu Novoselec.

Cjelogodišnja aktivnost u nasadu

"Uzgoj jagoda je iznimno težak posao koji zahtijeva cijelogodišnju aktivnost u nasadu. Zahtijeva puno fizičkog rada od pripreme zemlje za sadnju, izrade gredica, sadnje, podizanja plastenika, čišćenja nasada, navodnjavanja, pa sve do berbe. Što se tiče same sadnje, berbe i čišćenja jagoda, u tom dijelu posla moram priznati su puno izdržljivije žene zbog fizionomije tijela", istaknula je Nives Gajski.

Projekt podizanja plastenika

Na malo više od 1 ha površine uzgajaju oko 40 tisuća sadnica jagoda. Prošle su godine uz pomoć EU fondova, podmjere 6.3., započeli projekt podizanja dodatnih plastenika. Trenutno ih imaju 17 i cilj im je svu jagodu staviti pod plastenike.

Uzgoj jagoda je posao koji zahtjeva cijelogodišnju aktivnost u nasadu. Kada završi berba/sezona već počinju pripreme za sljedeću godinu. Ovisno o sorti, neke jagode su izdržljivije na bolesti. Zato ne uzgajaju mnogo sorti, već su tijekom godina iskustva isprofilirali dvije do tri sorte koje su najizdržljivije. Unatoč uvriježenom mišljenju da se jagode mnogo tretiraju zaštitnim sredstvima i zaziranju javnosti od plasteničke jagode, to nije istina.

Jagode se ne tretiraju tijekom berbe

Jagode tretiraju tri četiri puta zaštitnim sredstvima koja imaju malu karencu te se ne tretiraju tijekom berbe. Jagode daju i na analizu na pesticide koju su do sada provodili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo i još do sada nije bilo problema. Plastenici puno pomažu jer osim što štite nasad od mraza, tuče, oluja, štite jagodu i od atmosferilija i štetnika, pa se potreba za zaštitnim sredstvima smanjuje.

Odličan tim - put do uspjeha

"Ne mogu odabrati najdražu voćku. Svako godišnje doba ima svoje čari, tako da su mi podjednako prirasle srcu i jagode i jabuke, kao i svo povrće koje uzgajamo. Mislim da su me na sve najviše navukli ljudi, posebno žene sa kojima radimo jer smo stvarno dobar tim. Osim tate, cure su me naučile brati, čistiti nasad - sve. Okruženi smo i surađujemo sa stvarno dobrim ljudima koji nam puno pomažu i proživljavaju svako dobro i loše sa nama", poručila je Nives Gajski.

Jagode zahtjevnije od jabuka

Kako od voća uzgajaju samo jagode i jabuke Nives Gajski ističe da su zahtjevnije jagode jer one zahtijevaju više manualnog i fizičkog rada. U jabukama se dio posla može obaviti strojno, u jagodama baš i ne. Samo zatvaranje i otvaranje plastenika svaki dan, jutro i večer oduzima dosta vremena. Pa npr. provjeravanje, spajanje cijevi prije navodnjavanja.

Ne bave se proizvodnjom prerađevina. Svake godine sa njihovom Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" sudjeluju tijekom sezone na Festivalu jagoda u Selcu, i ostalim sajmovima koji su može se reći tematski, gdje organizatori prezentiraju proizvode od jagoda u vidu jela, kolača, tada uz jagode prezentiraju i džem od jagoda i piće Jagodniček u obliku suvenira i degustacije za posjetitelje.

"Zvučat će kao floskula, ali jagode su stvarno dobre za vaše zdravlje. Osim vitamina C, E, A I B-kompleksa koje svi uvijek prve spominju zbog antioksidativnih svojstava, navela bih folnu kiselinu koja je posebno važna za trudnice i manje poznatu elagičnu kiselinu koja ima antikancerogena svojstva. Super su za probavu zbog vlakana, za vid. Svi znaju za jagode sa čokoladom kao afrodizijak", poručuje Nives Gajski.

Stručnost i iskustvo proizvođača daje kvalitetu

Na pitanje koji dio Hrvatske ima najbolje jagode Nives naglašava da je to cijela Hrvatska. Ne voli raditi razliku između proizvođača. Ako imate kako kaže dobro pripremljenu zemlju i date si truda, imat ćete dobru jagodu. Svi oni više manje imaju iste sorte. Kvaliteta dolazi od stručnosti i iskustva proizvođača.

Najveće priznanje su kupci

"Ne volim natjecanja, izbore najbolje jagode itd. Najveće priznanje su nam kupci koji su zadovoljni sa našim proizvodima. Sretna sam što smo okruženi stručnim ljudima sa kojima surađujemo i usavršavamo se. Prošle godine portal Agrobiz.hr proglasio nas je OPG-om tjedna. Sudjelovali smo na mnogim sajmovima diljem Hrvatske, snimali priloge za mnoge TV kuće (Al Jazeera Balkans, Jabuka TV). Aktivni smo u udruzi Jagodni prsten koja je ove godine sa Zagrebačkom županijom pokrenula projekt Jagode potvrđene kvalitete, certificiranja proizvođača jagoda Zagrebačke županije čije su jagode prošle sve potrebne analize i sukladne su prema ispitanim parametrima o maksimalnim razinama ostataka pesticida", istaknula je Nives Gajski.

"Važna je upornost, usavršavanje, ne podcjenjivati svoj proizvod na tržištu. Imali smo teških godina kad smo mislili odustati, ali nismo. Ništa ne dolazi preko noći. Trud i rad se kad tad isplati. Udružite se sa ljudima sličnih svjetonazora i pomažite si. Kupci, upoznajte i povežite se sa proizvođačima i kupite direktno od njih", naglašava Nives o uspjehu.


Fotoprilog


Tagovi

Gajski Igor Cijenjeni vocar Nives Gajski OPG Nives Gajski Nasad jagoda Moslavini Općini Križ Novoselec Sadnica jagoda Jagode Jabuke Dzem od jagoda Jagodnicek


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]