Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Adnan Merdžić
  • 28.05.2022. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Najmalađi proizvodžač u srebreničkoj regiji - šta garantuje kvalitet maline?

Iako je u početku bilo dilema, danas ne žali zbog odluke o ulaganju u ovaj biznis. Prvo znanje steko je od oca Hidajeta, stručnjaka za ovu oblast

Foto: Sakib Smajlović
  • 316
  • 139
  • 0

Jedan od najmlađih uzgajivača maline Adnan Merdžić iz Gostilja kod Srebrenice godišnje proizvede oko 1,5 tona ovog voća. Ovaj 32-godišnjak se proizvodnjom jagodastog voća bavi već osam godina. Iako stalno zaposlen u jednoj fabrici, ovo dodatno zanimanje, iako nije lako, isplati se i solidno popravi godišnji budžet.

O uzgoju i proizvodnji ranije nije znao ništa, ali je kroz praksu, savjete stručnjaka i iskustva drugih malinara i oca, mnogo je naučio i danas mu ne trebaju stručni savjeti.

Očevim stopama

Osnove uzgoja brzo je savladao. Zna kada šta malini treba - kada je vrijeme za orezivanje, okopavanje, postavljanje stajnjaka i koliko toj biljci tokom vegetacije treba vode. Kada se sve to primijeni, na dobroj i ispitanoj zemlji mora biti dobar i kvalitetan rod.

"Prvo je moj otac Hidajet dobio posao u Poljoprivrednoj zadruzi Srebrenica, koja se jedina na općini pčela baviti proizvodnjom maline i kupine na vlastitim plantažama. Nakon što je stekao neko iskustvo o proizvodnji jagodastog voća, odlučili smo se time baviti i na vlastitom plodnom imanju", Merdžić.

Zemljište je plodno i pogodno za obradu

Na jednoj parceli, potom su zasadili jagode, a nakon godinu dana, na drugoj, maline sorte vilamet i miker. Kaže da su jagode nekoliko godina prodavali na kućnom pragu, a zatim su proširili plantažu malina, čime se i danas bave.

"Prije tri godine počeo sam s proizvodnjom maline. Kupio sam sadnice i zasadio ih na površini od dunum i po odakle svake godine uberem više od 1.500 kilograma kvalitetne organske maline, prve klase. Zemljište je plodno i pogodno za obradu, a riješio sam trajno natapanje vodom, postavljajući sistem za navodnjavanje kap po kap", pojašnjava Adnan.

Radna snaga nije problem

Naglašava da su prve godine bavljenja malinarstvom bile najteže zbog ulaganja i niske otkupne cijene malina. Međutim, iako je u početku bilo dilema, danas ne žale zbog odluke o zajedničkom ulaganju u ovaj biznis. 

"Do sada smo postigli izuzetno dobar rezultat u proizvodnji. Otac je jesenas ugasio svoju plantažu, s namjerom da ove godine podmladi zasad ili počne proizvoditi samo sadnice maline i kupine", dodaje. 

Postavljen i sistem za navodnjavanje

Ovaj mladi proizvođač nema problema s radnom snagom tokom berbe. U obradu malinjaka i berbu uključena je cijela porodica, a rodbina i komšije priteknu upomoć, kada je najpotrebnije. A putem Medžića krenule su i mnoge komšije u ovom selu, u kojem je sada više od deset domaćinstava uključeno u proizvodnju maline, kojima ona donosi dodatni prihod, posebno penzionerima. 

Naglašava da malinarstvo zahtijeva intenzivan rad i mnogo vremena. Prošla godina je bila neočekivana za sve kada je u pitanju rod i otkupna cijena. Kompletan urod prodaje hladnjači Opšte poljoprivredne zadruge, koja je lani po povoljnoj cijeni izvršila isplatu nakon završene berbe.

Stižu i do Australije

Prema njegovim riječima, malinari imaju minimalan podsticaj za ostvarene rezultate, ali ipak preporučuje i drugima, a posebno mladima, koji imaju vlastite njive da se bave malinarstvom.

"Naš trud i rad nema selektivnu podršku lokalne zajednice niti od nekog drugog. Jednostavno smo prepušteni sebi i trenutnom dešavanju na tržištu. Moja preporuka onima koji su u mogućnosti da se bave malinarstvom, jer malina je veoma zdrava, a poboljšava se i finansijska situacija", poručuje ovaj mladić.

Proizvođači ponosni jer su ostvarili visok kvalitet

Prema informacijama otkupljivača, Opšta poljoprivredna zadruga, koja ima sve evropske certifikate za izvoz, ovdašnje maline izvozi čak i u Kanadu, Čikago, Australiju, i mnoge evropske zemlje. Stoga su proizvođači zadovoljni i, kažu, ponosni jer su ostvarili takav kvalitet. 

Domaće malinare zabrinulo smanjenje izvoza u EU, nadaju se cijeni od 10 KM

"To je motiv za sve da trudom i radom mogu da stvaraju nove vrijednosti koje su za nas od velike važnosti. To je i razlog što na području ove i susjedne općine Bratunac iz godine i godine sve više ima proizvođača maline i kupine i koji su udruženi u zajedničko udruženje", zaključuje Merdžić.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Malina Malinarstvo Srebrenica Adnan Merdžić Uzgoj malina Sistem za navodnjavanje


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.