Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klupske sorte
  • 24.01.2023. 18:00

Najzanimljivijih 6: Koje će se klupske jabuke saditi ove sezone?

Šest klupskih sorti se izdvojilo prema kvaliteti svojih plodova i dostupnošću na tržištu

Foto: Depositphotos/AleksanddrKondratov
  • 974
  • 55
  • 0

U voćnjacima francuske grupe proizvođača jabuka Innatis, čija povijest seže u 1960. godinu, klupske sorte predstavljaju više od 60 posto površine, a trend bilježi rast. Sredinom sezone objave pregled klupskih sorti, od kojih je svaka odabrana zbog svojih specifičnosti i komplementarnosti, prenosi Freshplaza. Ove sezone donose njih šest: 

Što su klupske sorte jabuke? Evo TOP 10 najpoznatijih

HoneyCrunch je proizvedena u dolini Loire i u Njemačkoj. To je dvobojna jabuka koja se odlikuje hrskavošću i tankom pokožicom. Na policama trgovina nalazi se od rujna do lipnja. Okus joj je osvježavajući, a plodovi su pogodni za užinu i kulinarsku pripremu. "Berba je po količini bila slična prošlogodišnjoj, s većim plodovima. Kvaliteta okusa je dobra zahvaljujući vremenskim uvjetima koji su pogodovali visokom sadržaju šećera", ocijenio je sezonu Arnaud de Puineuf, odgovoran za ovu sortu.

Lolipop se odlikuje intenzivnom crvenom bojom, visokim sadržajem šećera i dugotrajnošću tijekom skladištenja. To je slatka i blaga jabuka, a dostupna je od listopada do srpnja. Od pojave na tržištu 2017. godine, doživjela je snažan razvoj kako za konvencionalnu tako i za ekološku proizvodnju. "Kao najslađa na tržištu, lako je našla svoje mjesto u trenutnoj ponudi eko jabuka.”

Zingy je proizvedena u dolini Loire i jugoistoku Francuske. Plod jabuke je dvobojan, malo kiseo s jakom crvenom bojom. Uglavnom se prodaje u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Choupette je dvobojna sorta koja je cijenjena zbog slatkoće, hrskavosti i bogate arome. Dostupna je od prosinca do kolovoza. "Alternativa je Gali i uvoznim jabukama od mjeseca svibnja", objašnjava James Launay iz Innatis grupe. 

Juliet je također dvobojna, a 2022. je proslavila svoju 20. godišnjicu. Prva je jabuka koja je 100 posto ekološka. Prodaje se od listopada do srpnja u Francuskoj i još 30 drugih zemalja, a osvaja i nove kupce.

Lubee je odlična ekološka jabuka žutih plodova koji su vrlo aromatični sa savršenom ravnotežom šećera i kiselina, ističu voćari. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Klupske jabuke Jabuka Innatis grupa HoneyCrunch Lolipop Francuski voćari Uzgoj jabuka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)