Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega maline
  • 25.08.2019. 16:30

Nakon berbe, malinjak pripremite za iduću godinu

Njega i zaštita malina poslije berbe od velike je važnosti jer od toga ovisi zdravlje i rodni kapaciteti malinjaka iduće sezone. Treba imati na umu da mjere zaštite malinjaka počinju u ovoj godini, a nastavljaju se na proljeće sljedeće godine.

Foto: Jelena Gajić Đokić/Depositphoto/RodimovPavel
  • 2.970
  • 186
  • 0

Malinu napada veliki broj štetnika, uzročnici biljnih bolesti, patogeni i korovi. Iz tog razloga potrebno je poduzeti mjere zaštite koje sprječavaju pojavu bolesti i osiguravaju zdrav i kvalitetan urod.

Obilaskom nasada maline sorte vilamet, registrirana su na nekim izdancima karakteristična zadebljanja, kvržice različitog oblika i veličine. Ova oštećenja nastala su štetnim djelovanjem izlučevina malinine muhe (galica). U zadebljanjima prezimljava odrasla larva, prekida provodne kanale, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako se lome, što za posljedicu ima smanjenje uroda za iduću godinu.

Suzbijanje ovoga štetnika insekticidima radi se u periodu pred cvjetanje maline, obzirom da su tada odrasli insekti aktivni. Malinina muha ima jednu generaciju godišnje. Zato je sada, u ovom periodu potrebno izvršiti uklanjanje oštećenih izdanaka sa zadebljanjima, njihovo iznošenje iz malinjaka i spaljivanje.

Preporuka - obrada zemljišta tijekom čitave godine

Prema riječima magistra inženjera zaštite bilja, Dušana Stojanovića u nasadima su prisutne siva i ljubičasta pjegavost izdanaka maline pa je neophodno ukloniti sve dvogodišnje izdanke koji su iznijeli urod, kako se infekcija ne bi širila na mladim izdancima ostavljenim za sljedeću godinu. U ovom periodu aktivna je i obična malinina mušica koja pravi štete izdancima i ima tri do četiri generacije godišnje.

Iz tog razloga, proizvođačima se preporučuje da se nakon uklanjanja dvogodišnjih izdanaka primjeni kombinacija preparata na bazi tebukonazola (0,075%) i bifentrina (0,05%) rano ujutru ili predvečer. "Na jesen je neophodna obrada zemljišta s istovremenim unosom mineralnih ili organskih gnojivima. U malinjacima, prije svega s aspekta zaštite bilja, daje se prednost obradi zemljišta tijekom čitave godine u odnosu na košenje ili uništavanje korova herbicidima", kaže Stojanović.

Krajem listopada početi s preventivom

Njega i zaštita malina poslije berbe od izuzetne je važnosti jer od toga ovisi zdravlje i rodni kapacitet malinjaka iduće sezone. Treba imati na umu da mjere zaštite malinjaka počinju u ovoj godini, a nastavljaju se na proljeće sljedeće godine. Nakon završene berbe u nasadima maline potrebno je s preventivnim mjerama suzbiti štetne organizme.

Kako spriječiti sušenje stabljike maline

Za suzbijanje uzročnika biljnih bolesti može se primijeniti preparat na bazi azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto akaricida na bazi abamektina ili buprofezina koji suzbijaju štetne insekte i grinje. Petnaest dana nakon obavljenog tretmana, ako je potrebno, ponoviti tretman istim navedenim preparatima.

"Krajem listopada u malinjaku potrebno je nastaviti sa preventivom i to primjenom nekih od preparata na bazi bakra, koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti i doprinose sušenju izdanaka maline", objašnjava Stojanović.

Nakon berbe, malinu tretirati herbicidima

Kemijske mjere podrazumijevaju primjenu herbicida. S herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih prije konzultacija sa stručnim osobama 

"Nakon berbe, malinjak je potrebno njegovati i zaštiti kako bi sljedeće godine prinosi maline bili kvalitetni i unosni. Uobičajeno se na lišću i izdancima maline ostavljenim za sljedeću godinu mogu uočiti tamno ljubičaste pjege koje su posljedica napada fitopatogene gljive (Didymella applanata). Posljedice toga su propadanje izdanaka tijekom zime ili kržljava rodna grana koja daje oskudne i nekvalitetne plodove. Borba protiv ljubičaste pjegavosti maline sastoji se od preventivnih mjera i kemijske zaštite (Teldor SC 500)", navodi savjetodavac.

Obavezno uništavati korove

Ako se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti poslije berbe ne uklone, oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima kada je riječ o hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u srpnju i kolovozu, i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primjenom mehaničkih i kemijskih mjera ili kombinacijom istih. Mehaničke mjere podrazumijevaju primjenu različitih agotehničkih mjera: plijevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i frezanje između redova (po potrebi). Pored plijevljenja, okopavanja i frezanja, najčešće je potrebna i upotreba odgovarajućih herbicida


Tagovi

Njega malinjaka Berba maline Rodni kapacitet Dušan Stojanović Eriofidna grinja Cvjetanje maline


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.