Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici jabuka
  • 27.05.2022. 09:00

Napad na plodove: Ličinki jabučne osice pogoduje toplo vrijeme - pomaže neem ulje?

Toplo vrijeme pogoduje razvoju ovoga štetnika koji, iako ima jednu generaciju godišnje, može napraviti veliku štetu na stablima jabuka.

Foto: Bojan Kecman
  • 442
  • 66
  • 0

Jabučna osica (Hoplocampa testudinea), uz savijača, je najveći štetnik jabuke. Neuobičajeno visoke temperature u svibnju dovele su do brzog piljenja ličinki. Iako ima jednu generaciju godišnje može napraviti veliku štetu na stablima jabuka.

Ličinka napada više plodova

Odrasla jedinka je crno-narančaste boje. Počinje s letom u travnju i polaže do 25 jaja pri dnu čašičnih listića. Nakon dva tjedna pojavljuju se ličinke, što je obično početkom svibnja. Žućkasto - bijele su boje i prvo se počinju hraniti na pokožici ploda ostavljajući brazdu, a zatim prelaze dublje u unutrašnjost ploda. Na kraju na površini ostane plutasta tvorevina.

Jedna ličinka može napasti više plodova

Ličinke u unutrašnjosti sišu sokove plodića koji opadaju, a na njima se vidi rupica, iz koje je izašla ličinka. Jedna može napasti više plodova. U unutrašnjosti ploda nalazi se izmet gusjenice, slično kao kod šteta koje načini savijač. Sušan period i visoke temperature idealni su za napad na male plodove jabuka, a do najjačeg dolazi do mjesec dana nakon cvjetanja.

Paziti na bujnost krošnje i let pčela

Sredstva koja se koriste u zaštiti stabala od štetnih insekata, nakon cvjetanja, dovoljna su da spriječe napad osice. S obzirom na to da su jaja prozirna, nemaju zaštitu od aktivnih tvari insekticida. Hoće lie imati potpuni efekt ovisi i od prskalice, odnosno, koliko će dobro tekućina pokvasiti jaja koja su u dnu čašičnih listića.

Ako je odrađena jaka rezidba može se dogoditi da već u rano proljeće, u unutrašnjosti krošnje, imamo gust sklop grana što otežava pristup aktivnoj tvari insekticida.

Naravno da se prilikom odabira sredstva mora voditi računa i o pčelama koje znaju da posjete cvjetove i u fazi precvjetavanja. Aktivne tvari na bazi acetamiprida, klorantraniliprola itd. mogu sasvim dobro odraditi zadatak. Također, trebalo bi obratiti pažnju na sve manji broj insekticida koji se mogu koristiti u zaštiti voćaka, pa i jabuka, s obzirom da su neonikotinoidi, uglavnom, zabranjeni.

Pomaže i neem ulje

Imajući u vidu da štetnik prezimljava u obliku ličinke, u čahuri (kokonu), u zemlji na dubini od pet do 25 centimetara, efikasna mjera može biti frezanje zemlje oko stabala u ožujku, kao i postavljanje bijelih lovnih klopki da bi se vidjelo koliko jak je napad osice.

Aktivne tvari na bazi acetamiprida mogu dobro odraditi posao

Neem ulje i ostali repelenti kao što su češnjak, čili i ljuta paprika, papar, mogu biti efikasni ako se primijene u fazi opadanja cvjetnih latica, kao i nešto ranije prije početka cvjetanja da bi se jedinke odvratile od polaganja jaja.

 


Tagovi

Hoplocampa testudinea Neem ulje Zaštita pčela Acetamiprid Jabučna osica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs