Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici na voću
  • 30.07.2020. 09:00

Napad savijača najlakše ćete prepoznati po smoli - kako obaviti tretman

Visoke temperature koje su nastupile nakon dugotrajnog perioda s čestim kišama i visokom vlažnošću, uzrokovale su brže piljenje ličinki druge generacije savijača ploda šljiva, jabuka i krušaka, kao i pojavu truleži ploda, naročito izraženu na šljivama.

Foto: Bojan Kecman
  • 535
  • 27
  • 0

Berba šljiva, sorte čačanska ljepotica, skoro je završena, a uskoro će se brati čačanska rodna i Stanley. Sada je posljednji trenutak za primjenu insekticida s kraćom karencom odnosno do 14 dana, protiv šljivinog savijača (lat. Grapholita funebrana). Berba će, u odnosu na prošlu godinu, kasniti 10 do 15 dana.

Obavezno voditi računa o karenci

Insekticidi s kraćom karencom, na bazi deltametrina, diflubenzurona i lambda cihalotrina, primjenjeni u jačim dozama od preporučenih mogu izazvati teška trovanja. Napad savijača najlakše ćete prepoznati po smoli koja se pojavljuje na površini šljive i prijevremenom plavljenju ploda. Ako opazite ove simptome to je siguran znak da je voće napadnuto i u tom slučaju nema mu spasa jer se gusjenica razvija u unutrašnjosti ploda jedući njegovo meso. Jedino se mogu spasiti voćke na kojima još nije došlo do piljenja ličinki.

Ista sredstva djeluju i na savijača jabuka i krušaka (lat. Cydia pomonella) koji uzrokuje crvljivost s tim što se, na njihovim plodovima, pojavljuje izmet na površini. U naredna dva dana krajnje je vrijeme za tretman protiv savijača jer će ubrzo uslijediti berba krušaka.

Smola na plodovima - jasan znak napada savijača

Velika vlaga pogoduje napadu Monilie 

Povećana vlažnost i kiša u proteklom periodu stvorile su idealne uvjete za napad gljivice Monilia fructigena, truleži plodova koštičavog voća. Ugrožena je i šljiva, naročito u nasadima u kojima nije obavljena ljetna rezidba pa zbog gustoće i slabe provjetrenosti u unutrašnjosti krošanja dolazi do pojave simptoma. Mogu se koristiti preparati s kraćom karencom kao što su: Switch, Signum, Zato, Teldor, Indar i drugi. Zaražene voćke ostaju mumificirane nakon berbe i predstavljaju izvor zaraze u narednoj godini. Monilia fructigena inficira i voćne vrste napadnute savijačem.

Berba ranih sorti šljiva na OPG-u Došen: snijeg, hladnoća i tuča prepolovile urod

I berba krušaka uslijedit će kasnije u odnosu na prošlu godinu, iako se već mogu pronaći nezreli plodovi na tržištu. S obzirom da bi sorte Butira i Santa Marija kasnije trebalo brati odnosno bit će u tehnološkoj zrelosti 10 do 15 dana kasnije u odnosu na prošlu godinu, ako imate vremena možete još obaviti ručno prorjeđivanje. Preostali plodovi dobit će još više u promjeru što je dobro jer većina otkupljivača neće platiti višu otkupnu cijenu ako je širina ploda manja od 65 ili 60 mm. Prorjeđivanje je posebice poželjno za Santa Mariju koja formira mnogo plodova na granama. I kod Viljamovke se može obaviti ista mjera, a preporučuje se i navodnjavanje nasada, bez obzira što bi u većini područja trebalo biti dosta vlage u zemljištu.

Na tržištu se već mogu naći nezreli plodovi 

I jabuke je poželjno prorijediti

Mjeru prorjeđivanja nije kasno izvršiti ni u nasadima jabuka jer dolazi do istiskivanja i opadanja plodova zbog većeg broja istih u granju. Ako se između dva veća ploda nalaze manji, za sve njih nema dovoljno mjesta i dolazi do opadanja, često i većih plodova što nije dobro jer je za one manje teže naći kupca i dobru otkupnu cijenu na zahtjevnom tržištu.


Tagovi

Čačanska ljepotica Čačanska rodna Stenley Butira Santa Marija Cydia pomonella Grapholita funebrana Monilia fructigena Prorjeđivanje plodova Agrotehnička mjera


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.