Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 11.05.2015. 18:00
  • Varaždinska

Nasadima jabuka i krušaka prijeti krastavost

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 176
  • 13
  • 0

U subotu i nedjelju odnosno 9. i 10. svibnja, na lokalitetima Ludbreg, Dubrava Križovljanska, Vidovec i Ivanec, ostvareni su uvjeti za infekciju krastavošću jabuke i kruške (Venturia).

Stoga obavještavamo poljoprivrednike koji nisu obavili preventivnu zaštitu prije kiše, da to obave danas. Preporučujemo kombinaciju sistemičnih preparata poput Scora 250 EC, Difcora ili Indara, s nekim od kontaktnih fungicida kao što su Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Cadillac 80 WP, Dithane DG Neotec, Star 80 WP, Penkozeb 75 DG, Polyram, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG ili Delan 700 WDG. Pripravci iz skupine ditiokarbamata smiju se, u sustavu integrirane zaštite bilja, maksimalno koristiti tri puta u vegetaciji, ali ne zaredom.

Indar EW, Zato 50 WG, Fond 12 E, Stroby DF i Teracel WG, suzbijaju i krastavost i pepelnicu.

U nasadima jabuka počeo je let jabučnog savijača i let minera kružnih mina. O suzbijanju prve generacije prezimljujućih oblika savijača više će biti riječi u slijedećim preporukama.

Ukoliko se ulovi kritičan broj minera kružnih mina, potrebno je obaviti prskanje, posebno u voćnjacima u kojima ih je i prošle godine bila mnogo. Najprije se suzbijaju jaja primjenom regulatora razvoja kukaca (Dimilin SC 48, Insegar 25 WP, Runner 240 SC), dok drugo tretiranje treba obaviti u trenutku izlaska gusjenica iz jaja i pojave prvih mina i to pomoću Mospilana 20 SP, Calypsa 480 SC, Lasera KS ili Coragena SC. Najbolji učinak insekticidi imaju na prve razvojne stadije gusjenica, koje se nalaze u minama veličine do tri mm. Pripravci se koriste samo nakon cvatnje jabuka. Obratite pozornost na ograničenja pripravaka zbog štetnog utjecaja na pčele.

Primjećuje se i znatna populacija crvenog voćnog pauka, pa, ukoliko pri pregledu voćnjaka ustanovite da je napad jaki, potrebno je koristiti neki od akaricida za tu namjenu kao što su Demitan SC, Vertimec 018 SC, Kraft 10 EC, Envidor SC ili Zoom SC.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Jaja Vidovec Krastavost Savjeti Jabučni savijač Gusjenice Crveni voćni pauk Miner kružnih mina Savjetodavna služba Ludbreg Indar Preporuke Akaricid Runner 240 SC Martina Borić Mospilan 20 SP Integrirana zaštita Ditiokarbamat Fond 12 E


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)