Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 21.06.2021. 12:00

Navodnjavanje i fertirigacija neophodni za slabo bujne podloge - kako izbjeći pogreške?

Danas, kada u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji koristimo podloge koje razvijaju korijenov sustav manjeg volumena te potporni sustav, navodnjavanje i fertirigacija su jednako neophodni svim vrstama, savjetuje dipl.ing. Tomislav Soldo.

Foto: Depositphotos/ikerby36.gmail.com
  • 704
  • 44
  • 0

Nakon vrlo kišnog svibnja, prvi ljetni mjesec, lipanj, krenuo je, kako mu i priliči, s visokim temperaturama. U danima koji slijede čekaju nas velike vrućine. Pred nama je dugo toplo ljeto u kojem će biti potrebno pomoći svim biljnim vrstama, pa tako i voćkama - navodnjavanjem te fertirigacijom. 

Racionalno korištenje ovih sustava posebno je važno u ekstremno sušnim godinama kada se u pitanje može dovesti i sama uspješnost proizvodnje voća, a kako bi se izbjegli stresni uvjeti prilikom uzgoja. Bez njihova korištenja nije moguće ozbiljno bavljenje voćarstvom, posebno plantažnim.

Kako kaže dipl.ing. Tomislav Soldo, danas, kada u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji koristimo slabo bujne podloge koje razvijaju korijenov sustav manjeg volumena te potporni sustav, možemo reći da je navodnjavanje jednako neophodno svim voćnim vrstama.

Kada početi s primjenom?

"U ovom ga dobu godine primjenjujemo kada je tlo u zoni korijenovog sustava započelo gubiti vlagu, odnosno kada je navlaženo ispod poljskog vodnog kapaciteta. U idealnim uvjetima u korijenovoj bi zoni kontinuirano trebalo održavati poljski vodni kapacitet", ističe Soldo dodajući da se to najlakše postiže kombinacijom dvije metode - iskustvene te mjerenjem vlažnosti tla uz pomoć tenziometra. Riječ je o uređaju koji mjeri tlak u tlu. Postavimo ga u donju zonu korijenovog sustava i očitavamo vrijednost izražen u MPa. 

Važno je pratiti vlažnost tla (Foto: Depostiphotos/talitha_it)

"Kada se tlo suši, tada vrijednost tlaka u njemu raste i očitanje na tenziometru je veće. Pošto je svako tlo teksturno različito, najbolje je vizualno i tenziometrom odrediti koja bi to bila vrijednost očitana na tenziometru, kada je najbolje krenuti s navodnjavanjem", naglašava. 

Na pitanje koje su najčešće greške u korištenju ovog sustava, Soldo kaže da voćari ponekada ne prilagode broj obroka navodnjavanja specifičnim karakteristikama zemljišta, njegovoj teksturi i strukturi. "Ako je tlo lakše, pjeskovitije, tada je potrebno navodnjavati više puta u manjim količinama i obrnuto. Teža se navodnjavaju u rjeđim frekvencijama s većom količinom vode", savjetuje. 

Fertirigacija: Izbjegnite pogreške

Ovaj je sustav idealan i za fertirigaciju, prihranu voćaka vodotopivim gnojivima. Ovo je efikasan način da voćki pružimo brzu dostupnost hranjiva u vrijeme kada joj to najviše treba i da ih doziramo u potrebnoj količini, bez suvišnog ispiranja ili pak njihovog prelaska u netopive i voćki manje pristupačne oblike. 

"Kada radimo fertirigaciju, posebno je bitno na lakšim tlima dati manje doze vodotopivih gnojiva, jer se ona, posebno nitratna, zbog slabije mogućnosti vezanja za agregate tla mogu isprati u dublje slojeve i time postati nedostupna za korijenov sustav biljaka. Na ovaj način voćar gubi hraniva, a zagađuje okoliš jer nitrati završe u podzemnim vodama zagađujući čak i vode za piće", upozorava ovaj stručnjak. 

Kada je riječ o primjeni vodotopivih hraniva putem sustava za navodnjavanje, naglašava da je opće pravilo da se voćki dozira od 1 do 3 grama vodotopivih gnojiva otopljenih u jednoj litri vode. Dakle, na kubik vode otopimo od 1 do 3 kg vodotopivih hraniva te ubacimo u sustav za prihranu. 

Na kubik vode otopimo od 1 do 3 kg vodotopivih hraniva (Foto: Depositphotos/budabar)

"Nju treba započeti pri završetku navodnjavanja, odnosno kada su dvije trećine tla oko korijenovog sustava zasićene vodom jer bi se zakašnjelom fertirigacijom jedan dio nitratnih hraniva svakako isprao u dublje slojeve, posebno u slabije strukturnim, pjeskovitijim", pojašnjava te dodaje kako je prije same primjene potrebno zaustaviti navodnjavanje u trenutku kada još nismo dostigli idealno ovlaženu zonu korijenovog sustava. 

"Na primjer, kada dvije trećine tla u zoni korijenovog sustava ima dosegnut poljski vodni kapacitet. Tako da kada završimo fertirigaciju, imamo tlo koje je u cijeloj zoni korijenovog sustava zasićeno do poljskog vodnog kapaciteta."

Puno prednosti i jedna "mana" 

Na pitanje koliko je ova vrsta prihrane isplativa u odnosu na druge, Soldo naglašava kako je fertirigacija danas s uvođenjem slabo bujnih podloga u voćarstvu postala temeljni vid gnojidbe. 

Njenom pravilnom primjenom štedimo hranjiva, imamo mogućnost reagirati s pojedinačnim hranjivima u fenofazama kada ona voćkama najviše trebaju. "Također, voćari ne ovise o vremenskim prilikama kao što je suša, kada pomoću stroja površinski primijenjena hraniva mogu biljci biti nedostupna jer nema dovoljno vlage u tlu da bi se otopila i da bi ih korijenov sustav mogao usvojiti te ostaju u površinskoj zoni", kaže Soldo, ali upozorava na nestručnu primjenu koju naziva jedinim nedostatkom ove prihrane.  

Idealno je u korijenovoj zoni kontinuirano održavati poljski vodni kapacitet (Foto: Depositphotos/Fotoember)

"Temeljni nedostatak je nestručna primjena kada uslijed prekomjernog vlaženja dolazi do ispiranja i gubitaka lakše pokretnih hranjiva, kao što su već spomenuti nitrati te njegove akumulacije u podzemnim zonama tla."

I za kraj, Tomislavu Soldi postavili smo jedno praktično pitanje - kako spriječiti začepljenje sustava i što učiniti ako se to dogodi? 

Objašnjava, ako je voda za navodnjavanje lošije kvalitete i sadrži dosta iona željeza ili kalcija, tada je potrebno nakon svakog korištenja otvoriti cijevi na krajevima i pročistiti ih čistom vodom nekoliko minuta. "Ako je tlo većeg pH, na kraju svakog postupka može se pustiti dušična ili fosforna kiselina koja će vrlo učinkovito pročistiti kapaljke na cijevima", savjetuje ovaj stručnjak. 


Tagovi

Uzgoj voća Navodnjavanje voćnjaka Fetririgacija voća Plantažni uzgoj Tomislav Soldo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]