Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u masliniku
  • 16.09.2022. 10:30

Navodnjavanje u septembru ima značajan uticaj na rod masline

Kod nekih sorti u petoj godini starosti javlja se rodnost, takvim maslinama treba osigurati navodnjavanje od tri puta sa 50 litara vode. Stariji nasadi se navodnjavaju dva puta sa 300 litara vode

Foto: Depositphotos/Duchesse
  • 70
  • 9
  • 0

Mjesec septembar ima značajno učestalije pojave padavina što doprinosi navodnjavanju maslinika i samoj sintezi ulja u plodu masline, jer već tada postoji njegov određeni udio u plodu. Ukoliko izostanu značajne količine padavina u ovom mjesecu navodnjavanje se nastavlja iz prethodnog mjeseca kako bi se osigurao urod. Mlade masline treba navodnjavati i do četiri puta po 20 litara.

Kako navode inženjeri agronomije, dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda, kod nekih sorti u petoj godini starosti javlja se rodnost ili one ulaze u rodnost, takvim maslinama treba osigurati navodnjavanje od tri puta sa 50 litara vode. Stariji nasadi se navodnjavaju dva puta sa 300 litara vode. Količine aplicirane tokom navodnjavanja treba uskladiti sa tehničkim karakteristikama sistema, kako bi on bio što efikasniji. Pretjeravanjem doprinosimo pojavi odraslih maslinovi muha koje traže naseobu na dijelovima krošnje koja ima izraženu vlagu.

Sušu pobijediti orošavanjem, a maslininu muhu kaolinskom glinom

Gnojidbom direktno utječemo na stepen rodnosti, porast stabla, kondiciju maslinika kao i na sintezu ulja te kvalitetu. U ovom periodu je jako bitna folijarna gnojidba koja se obavlja sa hranjivima na bazi kalija.

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja ponašati se u skladu pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Tokom septembra se uklanjaju izboji na panju (Foto: Depositphotos/gregorylee)

Primjena ostalih vodotopivih gnojiva i formulacija u primjeni je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne gnojidbe je jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Jednako važi i kod zaštite maslina pesticidima.

Zaštita maslina

Zaštita maslina u septembru se nastavlja sa praćenjem pojave posljednje generacije maslinove muhe, Dacus oleae. Upotrebom atraktanata provodimo ulov maslinove muhe. Atraktne lovke su punjene hidroliziranim protetinima koje mijenjamo jednom do dva puta u mjesecu.  Maslinova muha je štetnik ploda koji prouzrokovanim štetama izaziva povećani udio kiselina u plodu zbog oksidacijskih procesa koji su direktno povezani sa pojavom mikroorganizama.

Kako suzbiti maslininu muhu?

Tokom devetog mjeseca se prati i uviđa pojava bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina) koja kod osjetljivih sorata traži kasno ljetno tretiranje uz kontrolu zaraze, s tim da se pripazi na karencu bakrenih preparata kojima se provodi ova zaštita, jer ovi pripravci imaju karencu i do 56 dana. Zbog mjera sigurnosti tretiranje je bolje obaviti nakon berbe. U praksi, tretiranje bakrenim pripravcima se obavlja tokom marta i aprila, te septembra i oktobra.

Zaštita masline u ovom periodu od navedenih štetnika se obavlja na bazi aktivnih tvari fentiona, dimetoata, diazinona, triklofona, tetraklorvinfosa, te fosmetata. U ovom periodu je jako bitno pratiti karencu preparata za zaštitu kako rezidue pesticida ne bi bile prisutne u plodu.

Izboji u panju

Kada je riječ o rezidbi u masliniku tokom septembra se uklanjaju izboji na panju. Ovom mjerom osiguravamo pristupačnost deblu u berbi pomoću maslinarski mreža koje se postavljaju u ravnini tla kako bi se sakupili plodovi nakon trešnje ili berbe maslina. Ljetnom rezidbom odstranjivanju se vodopije radi rasterećenja masline od potrebe za vodom. Isto tako bitno je odstraniti sanitarnim rezom bolesne i oštećene grane, kako dijelovi isti ne bi  pridonijeli nečistoći sirovine u vrijeme prerade ploda masline.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporuka agronoma.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Navodnjavanje maslina Zaštita masline Rezidba Berba maslina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]