Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 02.11.2020. 12:00

Ne izostavite folijarnu gnojidbu nasada nakon berbe, a prije opadanja lišća

Izrazito je važno odraditi folijarni tretman u ovom periodu čime osiguravamo dovoljnu količinu za start iduće vegetacije što rezultira njezinim ujednačenijim kretanjem i cvatnjom te olakšava mnoge pomo i agrotehničke zahvate u nasadu.

Foto: Depositphotos/warant
  • 809
  • 237
  • 0

Preuzimanje hranjiva preko korijena ne zadovoljava uvijek optimalne i nužne potrebe biljaka iz dva razloga: nedovoljno ih je u tlu ili zbog utjecaja nepovoljnih čimbenika sredine na njihovo apsorbiranje. Zbog toga je potrebno nadoknaditi potrebnu količinu ishranom preko lista. Folijarna gnojidba nakon berbe, a prije pada lista mjera je koja se ne bi smjela izostaviti. Njome na vrlo specifičan i efikasan način poboljšavamo kondiciju višegodišnjih nasada, a rezultati su vidljivi već u prvim danima kretanja nove vegetacije, pojašnjavaju iz tvrtke Colić-Trade.

Odaberite pravi termin za folijarni tretman

Naime, hranjiva koja se folijarno unesu nakon berbe akumuliraju se unutar debla, te ih biljka koristi na početku vegetacije. Znanstvenim istraživanjima je dokazano da se svi makro, mikro i mezoelementi nakon berbe i prije opadanja translociraju iz lista u korijen, koru i pup. To se događa u razdoblju 2-3 tjedna nakon berbe te služe kao jedini izvor hranjiva u kretanju vegetacije dok su aktivnosti korijena smanjene te samim time nedovoljne za novi vegetativni porast. Izrazito je važno odraditi folijarni tretman u ovom periodu, samim time osiguravamo dovoljnu količinu za start iduće vegetacije što rezultira njenim ujednačenijim kretanjem kao i cvatnjom te olakšava mnoge pomo i agrotehničke zahvate u nasadu.

Stručnjaci iz Colić Tradea podsjećaju da, budući da usvajanje hranjiva putem korijena u proljeće ovisi o više faktora (temperatura zemljišta i zraka, fenofaza biljke), njihovo značajnije primanje događa se uglavnom tek poslije cvatnje, odnosno 45-60 dana od starta vegetacije ovisno o sorti. Dakle, bubrenje pupoljaka, cvatnja i zametanje plodova odvijaju se uglavnom na osnovu rezervnih tvari koje je biljka uskladištila u prethodnoj vegetaciji.

Gnojiva s maksimalnim iskorištenjem hranjiva

"Dušik, fosfor, kalcij, magnezij, cink i bor koji se nalaze u YaraVita™ Frutrel i Mediterano čine ove proizvode kompletnim folijarnim gnojivima na tržištu. Osiguravaju da ih biljka usvoji čak i ako nedugo nakon aplikacije padne kiša", ističu iz ove tvrtke.

vdc
YaraVita folijarna gnojiva potražite u ponudi tvrtke Colić Trade (foto: Colić Trade)

Dodaju kako se kvaliteta YaraVita™ proizvoda očituje u iznimnoj topivosti, disperzivnosti, pokrivanju tretirane površine, prijemčivosti i postojanosti na listu, što omogućava maksimalno iskorištenje.

"Osim toga, to su jedna od najkoncentriranijih folijarnih gnojiva na tržištu, što ih čini ekonomski izrazito povoljnim, jer jednom litrom YaraVita dajemo puno veću količinu čistog hranjiva od većine proizvoda na tržištu", navode iz ove tvrtke.

Pripremite biljke za novu vegetacijsku sezonu

Elementi sadržani u YaraVita™ Frutrel i Mediterano ispunjavaju sve zahtjeve za mikro i makroelementima, a nasad spremno ulazi u sljedeću sezonu:

  • Dušik (N) koji je usvojen prije pada lišća akumulira se u drvenastim dijelovima u obliku proteina i aminokiselina, a 3 tjedna prije pupanja translocira se dalje za novi vegetativan porast. Tijekom vegetacije sadržaj N u biljci se znatno povećava, ovisno o vrsti 3-4 puta. Ovim tretmanom osiguravamo dostatne količine tog eelementa  u biljci jer zadnji porast sadržaja se događa 3 tjedna prije opadanja lista te se tada translocira u korijen, deblo i koru biljke.
  • Fosfor (P) biljka počinje translocirati 3 tjedna prije pupanja što nakon određenog vremena dovodi do nedostatka istog u biljnim rezervama. Za biljku je važno da ima fosfora u rezervi. Istraživanja su pokazala da se njime opskrbljuje do 8 tjedana od početka fenofaze pupanja. 
  • Magnezij (Mg) koji je potreban do početka fenofaze pupanja biljka koristi iz vlastitih rezervi jer se njegov sadržaj ne povećava do 3 tjedna od početka pupanja. Zaslužan je za sve metaboličke procese u biljci te je naročito važan u početnim fazama da se osigura snažan i ujednačen razvoj fotosintetskih organa biljke.
  • Bor (B) je isto ključan u početku kretanja nove vegetacije, a biljka se njime opskrbljuje iz rezervi. Aplikacija bora je važna jer osigurava pravilnu cvatnju i oplodnju, smanjuje rehuljavost grozdova te poboljšava obojanost kod crnih sorata vinove loze.

YaraVita Mediterano je kombinacija najvažnijih hranjiva za poboljšanje cvatnje kod većine mediteranskog voća i povrća. Preporučuje se primijeniti ih u dozi od 5-10 l/ha na maslinama, u voćnjacima, vinogradima, plodovitom povrću i voću prije i nakon cvatnje te nakon berbe, a prije opadanja lišća.

ciljanom folijarnom gnojidbom, temeljenoj na specifičnim proizvodima kao što su makro i mikro elementi neophodni za fiziološke procese u biljci, možemo postići više nego zadovoljavajuće rezultate uz relativno male troškove te značajno povećati prinos.

Za više informacija o YaraVita gnojivima, obratite se tvrtki Colić-Trade na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Colić Trade YaraVita gnojiva Folijarna gnojidba YaraVita Mediterano Nakon berbe


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]