Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobrane mandarine
  • 09.11.2018. 10:30

Nekad siguran novac, danas velika muka, mandarine stoje neobrane jer "nema zašto da se bere"

Niska cijena utjecala je na puno toga pa neki poljoprivrednici uopće ne žele brati mandarine jer ih nemaju kome prodati. Otkupnim centrima mogu voziti "veliki“ proizvođači koji imaju ogromne količine mandarine, dok se malim OPG-ovima to jednostavno ne isplati.

Foto: Mate Ivić
  • 1.212
  • 305
  • 0

"Maslina je neobrana nema koga da je bere...“, stihovi su ovo svima nam dobro poznate dalmatinske klapske pjesme, a u dolini Neretve moglo bi se pjevati "mandarina je neobrana nema koga da je bere...“. Iako je skoro polovica mjeseca studenog u dolini Neretve ima nasada mandarina u koje berači još nisu ušli, a vrlo vjerojatno niti neće.

Još uvijek visoke temperature zraka i dosta dobro vrijeme pogoduju brzom sazrijevanju kasnijih sorti mandarina pa je za očekivati da bi sezona mogla završiti za nekih mjesec dana, ako ne i prije. Malo će radosti ova sezona mandarina donijeti proizvođačima.

Niska cijena utjecala je na puno toga pa neki poljoprivrednici uopće ne žele brati mandarine jer ih nemaju kome prodati. Otkupnim centrima mogu voziti "veliki“ proizvođači koji imaju ogromne količine mandarine, dok se malim OPG-ovima to jednostavno ne isplati. Naime, na kalibratoru se odbije velike količina mandarine, a uz cijenu od 1,40 do maksimalnih 2,00 kn po kilogramu računica je nikakva.

Nekad "sigurna lova", danas velika muka

U dolini Neretve, na području Crepine, poznato je da ima dosta kvalitetnih nasada mandarina. Riječ je najviše o privatnim zemljama koje obrađuju mali OPG-ovi i mandarina s tog područja je najčešće odlične kvalitete. Tako je bilo i ove godine, međutim, ova će godina ostati zapamćena po tome što neki proizvođači, kako smo i rekli, uopće neće brati svoje mandarine. To nam je potvrdio i jedan proizvođač iz Opuzena kojeg smo zatekli ispred njegovog nasada u Crepini.

Iako nije želio govoriti za medije, otkrio nam je da mu je kćer odselila u Irsku gdje se udala, a da je sin prije dvije godine otišao raditi u Njemačku. Napomenuo je da je oboje djece odškolovao na mandarinama te da je nekad to bila "sigurna lova“ jer su kupci dolazili na zemlju i čekali da im se ubere i odmah su plaćali, na licu mjesta.

Zbog niske cijene ne isplati se brati

Dogovorio je sa susjedom da mu obere mandarine i da će podijeliti novac, jer on i supruga fizički ne mogu jer su stariji, ali prije par dana susjed mu je rekao da ih jednostavno nema kome prodati po normalnoj cijeni, a brati ih za 1,50 kn da se ne isplati. Naime, dok bi platili radnike i prijevoz i kad bi podijelili novac ne bi imali koristi ni jedan ni drugi, rekao je ogorčeni gospodin.

Da je tome istina potvrđuju i fotografije na kojima se jasno vidi da su stabla mandarina puna plodova, ali i da već ima onih koje su prezorile. Budući da mandarina ne može vječno biti na stablu normalno je da ima prezorenih koje se nisu ubrale kad je bilo vrijeme. I na kraju, vratit ćemo se na početak teksta...“mandarina je neobrana, nema koga da je bere...“, a mi bio još i dodali "...nema zašto da se bere...“.

Kada se sve skupa sagleda, tužna je ovo sezona mandarina za neretvanskog poljoprivrednika.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mandarina Cijena OPG Dolina Neretve Opuzen


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]