Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga "Uvac-Rudo"
  • 11.08.2018. 12:00

Nenad Ljubojević: Ključ opstanka malinara je u spremnosti za višom razinom prerade proizvoda

Poljoprivredna zadruga osnovana 2013. godine "Uvac-Rudo" primjer je uspješne zadruge koja iz dana u dan raste, a bavi se otkupom, preradom i izvozom maline.

Foto: Bigstockphoto/VladimirNenezic
  • 2.711
  • 165
  • 0

Poljoprivredna zadruga osnovana 2013. godine "Uvac-Rudo" primjer je uspješne zadruge koja iz dana u dan raste. Pored prodaje proizvoda, "Uvac-Rudo" ima i poljoprivrednu apoteku.

"Uglavnom okupljamo uzgajivače maline. Bavimo se otkupom, preradom i izvozom te se zajednički suočavamo sa izazovima u prodaji maline i pronalaženju direktnih kupaca na domaćem i stranim trižištima. Zadruga ima hladnjaču kapaciteta 250 tona maline, sarađujemo sa donatorima i lokalnom zajednicom, posla ima", kazao je Nenad Ljubojević koji vodi zadrugu.

Priča o malinadi iz Rudog

"Posjedujemo rasadnik za proizvodnju sadnica maline - sorta vilamet, radimo stalno sa našim kooperantima i zadrugarima, pripremamo ih, obučavamo i pružamo podršku. Imamo i izuzetnu saradnju sa Ženskom inicijativom Centra za odgovornu demokratiju Luna, gdje smo uključili grupu žena u mrežu proizvodnje", rekao je Ljubojević.

Preko ove saradnje je krenula priča o malinadi i sokovima od maline iz Rudog. Ljubojević napominje da je ključ opstanka malinara je u spremnosti da dosegnu višu razinu prerade svojih proizvoda, kako bi manje ovisili i bili pod pritiskom negativnih kretanja na tržištu. Cijela ideja je prepoznata i u regiji, pa danas svoje proizvode distribuiraju u Rudom, Višegradu i Rogatici, a postepeno šire prodaju i prema većim centrima.

"USAID/Sweden FARMA II Projekat nam je pružio podršku kroz nabavku viljuškara i metal detektora, kao i kroz uvođenje GlobalGAP standard, razvoj etikete za finalne proizvode te povezivanje sa prodajnim lancima u Sarajevu i Banjoj Luci", napominje Ljubojević.

Stalno zaposlenih pet radnika

"Sada posjedujemo GlobalGAP i HACCP standarde u proizvodnji maline, što nas čini poželjnim za saradnju i izvoz na tržišta Evropske unije. U poljoprivredu treba ulagati i nastojati povećati prinose po jedinici mjere kako bi isplativost bila veća. Malina veoma dobro uspjeva u našim krajevima te sam izuzetno ponosan što je naš kraj kroz ovakvu saradnju i uključivanje napravio važan iskorak", dodaje Ljubojević.

"Imamo stalno zaposlenih pet radnika, a u sezoni otkupa i prerade maline i eksplotacije matičnog rasada još desetak radnika na ugovoru. Na jesen planiramo raditi više i u sušari, pošto je šljiva rodila dobro ove godine. Vjerujem da je naša priča pozitivna i da vraća nadu u razvoj i nove prilike za naš kraj", zaključio je Ljubojević.


Tagovi

Maline Prerada Otkup Malinada Uvac-Rudo Nenad Ljubojević


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.