Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u voćnjacima
  • 07.08.2021. 10:00

Nevrijeme nanijelo štetu voćarima, otkupna cijena ipak dobra jer je malo voća?

U pojedinim mjestima zabilježen je tornado, a najviše su stradali kukuruz, soja i heljda, te zasadi šljiva i krušaka. Ipak, proizvođači koji imaju nešto roda nakon aprilskih mrazeva očekuju dobru otkupnu cijenu plodova prve klase i onih namijenjenih za preradu.

Foto: Bojan Kecman
  • 179
  • 131
  • 0

Uskoro će početi berba sorti čačanska rodna i Stenley jer je voće u fazi obojavanja ploda. Iako je godina kasnila, zbog mraza, dug period sa visokim temperaturama doveo je do naglog ubrzavanja zrenja.

Međutim i ono malo roda što je ostalo u zasadima šljiva u banjalučkoj regiji, gdje je kasnije obavljena rezidba i nastupilo cvjetanje, jak vjetar u velikoj mjeri smanjio je prinose.

Nevrijeme u najgori mogući čas

Nevrijeme je najviše zahvatilo opštine Banjaluka, Laktaši, Derventa i Prnjavor. Osim vjetra, zabilježen je i grad i ima šteta u voćnjacima koji nisu pokriveni protivgradnom mrežom.  

Voćari kupe opale plodove kako bi ih sačuvali za kom i kasnije pečenje rakije a, prema prvim procjenama, opalo je minimalno 20 procenata ploda. Najgore je što je nepogoda nastupila u periodu opadanja voća pred berbu i samo je pojačalo tu pojavu.    

Još nije objavljena otkupna cijena šljiva ali moguće je da će se kretati i do jedne KM za konzumnu, a za preradu barem 0,50 KM.

Slab kvalitet krušaka zbog mraznih prstenova

Što se tiče krušaka koje su u fazi 80 odsto i više od pune veličine ploda, berba Santa Marije uslijediće nešto kasnije u odnosu na 2020. godinu. Zbog jakih aprilskih mrazeva samo na pojedinim lokalitetima nije bilo većih šteta, a u većini zasada prinosi će biti minimalno duplo redukovani. Malo koji proizvođač ima dobar kvalitet ploda. Među njima je i uzgajivač krušaka Siniša Kljunić iz Gornje Mravice kod Prnjavora.

Skoro svaki plod ima mrazni prsten 

"Poneko stablo kruške ima više roda ali realno stradala je više u poređenju sa prošlom sezonom. Isto tako je i sa šljivom. Problem kod kruške je što skoro svaki plod ima mrazni prsten pa sam radio samo nekoliko tretmana protiv čađave krastavosti i dva protiv kruškine buve", priča nam Kljunić. Ističe da nema mnogo prljavštine na voću i da će sve prodati kupcima za rakiju. Interesovanje već postoji a i cijena će biti viša u odnosu na 2020. jer u ovoj godini nema mnogo krušaka, kaže, a kamoli šljiva.

Očekuje se dobra otkupna cijena

Kod ovog voćara vjetar nije, srećom, pričinio veću štetu u zasadu. Uzgajivači krušaka koji budu imali prvu klasu plodova, a sigurno ih neće biti mnogo, takođe mogu očekivati dobru otkupnu cijenu koja još nije poznata.

Sorta Santa Marija bolje je podnijela mraz i mogu se ponegdje pronaći čisti plodovi, odnosno, bez mraznog prstena. Viljamovka je slabije podnijela niske temperature i moguće je da se, za njenu prvu klasu bude nudila i jedna marka po kilogramu, a Santa Marija će, sigurno, ići na najmanje 0,80 KM za jedan kilogram.


Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Zasad šljiva Zasad krušaka Otkupna cijena Siniša Kljunić Mrazni prstenovi Kvalitet plodova


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]