Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina u siječnju
  • 09.01.2022. 10:30

Nije vrijeme za odmor: Posla oko maslina ima i u siječnju

Ukoliko je došlo do lomova grana od divljači, snijega i slično, neophodno je obaviti njihovu rezidbu, jedan je od poslova u ovom mjesecu.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 530
  • 38
  • 0

Vrijeme mirovanja masline u siječnju, idealno se može iskoristiti za obnovu maslinika, kada to klimatske prilike dopuštaju. Ona se, prije svega, zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla.

Ukoliko je došlo do lomova grana od divljači, snijega i slično, neophodno je obaviti njihovu rezidbu, te pomladiti zapuštena, stradala i neproduktivna stabala, pojašnjavaju diplomirani inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.  

Grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju, čime se osvježava stablo za sljedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke te one koje su opožarene tijekom ljeta.

U siječnju se provodi i utvrđivanje brojnosti populacije štitastih uši (Saissetia oleae) i zaraze paunovim okom (Spilocaea oleagina) zimskim pregledom maslinika, kako bi organizirali zaštitu kada za to dođe vrijeme. U svrhu zaštite se koriste sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari piriproksifena i dr. te bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku.

Ako ste izostavili osnovnu gnojidbu prošle godine, provedite je u djelo krajem mjeseca, tako što gnojivo inkorporirate u tlo s niskim udjelom dušika naspram fosfora i kalija te dodajete i stajnjak kao i druga organska gnojiva.

Iskoristite ovo vrijeme i za provjeru uskladištenog maslinovog ulja pregledom u posudama i prostorijama. Kvalitetu provjeravate prije punjenja u boce i drugu ambalažu. Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma.


Tagovi

Masline Maslinik Miro Barbarić Marija Prlić Federalni agromediteranski zavod Gnojidba Maslina zimi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]