Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Španjolska
  • 19.05.2020. 15:00

Nikad lošija godina za uzgoj koštičavog voća u Španjolskoj?

Ovogodišnja proizvodnja koštičavog voća poput bresaka, marelica, šljiva i nektarina u Španjolskoj će se smanjiti za najmanje 15%, a u najgoroj situaciji je regija Valencia gdje je ugroženo 40% proizvodnje.

Foto: Julijana El Omari
  • 431
  • 25
  • 0

Španjolska je vodeća europska zemlja u proizvodnji voća, pogotovo kada su u pitanju agrumi, no, našla se u problemima. Naime, prema Odboru za koštičavo voće (FEPEX) koji je sastavljen od udruženja proizvođača i trgovaca, ovogodišnja proizvodnja će se smanjiti za najmanje 15% u odnosu na prošlu godinu.

Pad proizvodnje 

Smanjenje između 15 i 20% očekuje se u sjevernim područjima Španjolske, poput Aragona i Katalonije, iako berba ondje još nije niti započela. Pad proizvodnje najvećim je dijelom posljedica smanjenja površina koje je na Kataloniji i Ekstremaduri iznosilo oko 2.000 hektara.

Slična je situacija i u ostatku Europe, a pad se očekuje i u Italiji i Francuskoj.

Regija Valencia u najgoroj situaciji

Proizvođači koštičavog voća iz španjolske pokrajine Valencia suočeni su s katastrofalnim rezultatima ove godine. Naime, Valencijska udruga poljoprivrednih proizvođača (AVA-ASAJA) upozorava da je 40% proizvođača marelica, bresaka, nektarina i šljiva odlučilo izvaditi svoja stabla nakon berbe, pogotovo u srpnju i kolovozu s obzirom na kontinuirani nedostatak profitabilnosti.

Kružna ekonomija je spas za poljoprivredu? Španjolska već počela s primjenom

Prema statistikama španjolskog Ministarstva poljoprivrede, u toj regiji se na 10.272 hektara nalaze nasadi ove vrste voća. Stoga, ova udruga procjenjuje da će nestati proizvodnja na oko 4.000 hektara.

Ovom već drastičnom smanjenju dodaje se još 2.000 hektara koje je regija izubila u posljednjih desetak godina te 8.000 hektara izgubljenih od 2002. godine.

Zbog klimatskih ekstrema smanjena berba za 20%

Agrarna organizacija zbog svega optužuje probleme u marketingu, koronavirus, ali i stroge standarde koje su nametnuli europski trgovci. Prema njihovom mišljenju, još jedan odlučujući faktor za lošu sezonu koštičavog voća su klimatski ekstremi koji su zadesili zemlju u posljednjih nekoliko mjeseci, a rezultirali su smanjenjem berbe u Valenciji za više od 20%. 

Naime, utjecaj oluje Gloria u siječnju i rekordan broj kišnih dana u travnju, u kombinaciji s visokim temperaturama, uglavnom su krivci za lošu berbu ranih sorata.

Predsjednik AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, kaže za freshplaza: "Stanje s koštičavim voćem u regiji Valencija je očajno. Što se tiče profitabilnosti, prošla godina bila je najgora u posljednjih 30, a ako se ova sezona završi jednako loše kao što je i započela, znatan broj proizvođača odustat će od proizvodnje. Ili će se voćarima plaćati pristojna cijena ili neće biti proizvodnje".

Više od polovice EU naranči dolazi iz Španjolske

Također smatra da je loše izgubiti tradicionalni dio španjolske poljoprivrede, unatoč tome što će se neki voćari odlučiti za sadnju agruma ili badema, a to bi moglo dovesti do viška takve proizvodnje u budućnosti.


Tagovi

Španjolska Koštićavo voće Breskve Nekatrine Šljive Marelice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]