Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 14.03.2023. 07:30

Novi sustav uzgoja voćaka smanjuje upotrebu pesticida za 20 posto

Zaštita stabala je jednostavnija, a obojanost plodova poboljšana, što je posebno važno za jabuke Fuji i Kanzi.

Foto: Jürgen Christanell/LID
  • 4.929
  • 295
  • 0

Voćari moraju uvesti inovacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva, zaključak je Dana voćarskih kultura održanih u Švicarskoj. U fokusu ovog događanja bili su novi uzgojni oblici i pomoć pri donošenju odluka za zaštitu bilja, piše LID. Tamošnji stručnjaci navode da će standardni vretenasti oblik stabla ustupiti mjesto tzv. voćkama s više osi jer donose niz prednosti.

Održiva inovacija

Nove tehnike uzgoja, ekološki prihvatljive metode zaštite bilja, robusne i otporne sorte doprinose održivoj proizvodnji. Jürg Hess, predsjednik Švicarske asocijacije proizvođača voća naglašava da to nije besplatno i da strategija dodane vrijednosti zahtijeva posvećenost cijele industrije.

Suvremeno voćarstvo se bazira na niskim stablima vretenastog uzgojnog oblika na kojima grane rastu više ili manje horizontalno na deblu. U Južnotirolskom savjetodavnom odboru za voćarstvo i vinogradarstvo već šest godina podržavaju uzgoj voćaka s više osi.

Lako dostupni svi dijelovi krošnje

Ovaj model se temelji na BiBaum sustavu rezidbe, a podrazumijeva da iz jednog debla rastu dva stabla. Po izgledu je sličan špalirskom uzgoju gdje grane rastu u vis oslanjajući se na žice. To osigurava bolju osunčanost i dovodi do željene obojanosti, što je posebno važno za dvobojno voće, kao što su jabuke Fuji i Kanzi. Takiđer, pojednostavljuje se tretman zaštite, prorjeđivanje i branje plodova, a pogodnija su za mehanizaciju.

Sustav rezidbe još nije u širokoj upotrebi. U Južnom Tirolu 97 posto voćaka ima vretenasto stablo, a samo 0,6 posto su nova stabla s više osi. Razmak u redu je znatno veći, a sadnice se sade pod blagim kutom. Deblo se veže za žicu, a uklanjaju se svi prirasti na njemu. Grane usmjerene uvis se ne režu. Prilikom provođenja tretmana zaštite smanjuje se upotreba sredstva za 20 posto, jer su svi dijelovi krošnje lako dostupni.

U prvih nekoliko godina ovakvi nasadi imaju manji prinos po hektaru u odnosu na vretenasta i stabla s dvije osi, jer ih je manje po jedinici površine. Tijekom rasta ovaj odnos se mijenja, ali nedostaju dugoročni podaci. Obujam posla u prvim godinama je veći, ali se smanjuje tijekom narednih.


Tagovi

Voćarstvo Rezidba voćaka Sistem uzgoja voćaka Voćarska inovacija Voćka s više osi Uzgojni oblik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]