Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.07.2014. 18:00
  • Grad Zagreb

Obavijest o sanaciji rana u nasadima nakon tuče

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 87
  • 5
  • 0

Uslijed vrlo nestabilnih meteoroloških prilika, česte su dojave proizvođača o tuči lokalnog karaktera, stoga dajemo uputu o saniranju šteta nakn tuče na višegodišnjim kulturama.

U zaštiti vinograda primijeniti pripravke koji u sebi sadrže folpet: Fantic F, Forum star, Melody combi, Pergado F, Mikal flash, Ridomil gold combi, Mikal premium F. Zbog svakodnevnih oborina postoji opasnost za razvoj truleži, stoga preporučamo i primjenu botriticida: Teldor SC 500, Mytos, Botril 300 SC, Botrycid ili Pyrus 400 SC. Navedenoj kombinaciji pripravaka preporučuje se dodatak energetskog biostimulatora: Poly-Amin, Drin, Amalgerol Premium koji će ubrzati zacjeljivanje nastalih oštećenja. Veći učinak preporučenog tretiranja biti će ukoliko se provede u roku do 24 sata nakon zabilježene tuče.

U nasadima jabuka i krušaka, za saniranje oštećenja nakon jače tučem, mogu se koristiti: Merpan 80 WDG, Zato Plus WG, Zato 50 WG, Nativo WG. Preporučujemo primijeniti i jedan od biostimulatora, kako bi se smanjio stres na biljkama uslijed nastalih oštećenja: Poly-Amin, Drin, Amalgerol i dr. U nasadima koštićavog voća kod kojih je berba u tijeku, prilikom odabira fungicida protiv razvoja truleži ploda oštećenim tučom, voditi računa o karencama. Teldor SC registriran je za suzbijanje truleži šljive, karenca je 4 dana za stolne sorte, truleži na breskvama, kareca je 7 dana. Signum DF registriran je za primjenu u breskvama, nektarinama, marelicama, šljivama uz karencu od 7 dana. Indar EW registriran je za breskvu i trešnju uz karencu od 3 dana.

Ako je berba završila i nema više plodova na stablima, za saniranje šteta nakon jače tuče mogu se koristiti: Merpan WDG, Captan 80 WG Dithan DG neotec, Dithan M45 Kaptan, i dr.

Aleksandra Radić, dipl. ing. agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]