Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 19.03.2023. 10:30

Obratite pažnju na cvjetare - kako ih prepoznati?

Točkice u pupoljku se vide u ožujku, posebno posljednjih godina kako vegetacija ranije kreće zbog toplijih zima.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.368
  • 87
  • 0

Kruškin cvjetar, Anthonomus pyri, ima samo jednu generaciju godišnje, ali uz kruškinu buhu i savijača, spada u jednog od najznačajnijih štetnika ove voćne vrste. Oštećenja uzrokuju ličinke žute boje s crnom glavom, koje se razvijaju i hrane u cvjetnom pupoljku.

Uništavaju cijeli pupoljak, zajedno s tučkom i prašnicima zbog čega ne dolazi do njegovog otvaranja i razvoja.

Ulazi u pupoljke

Imago je veličine pet do sedam milimetara, smeđe boje, sa svijetlom prugom preko tijela. Na vrhu tijela nalazi se rilce pomoću kojeg polažu jaja u pupoljak, i to obično u jesen.  

Njihovo polaganje uočljivo je u vidu točkice na pupoljku, iz koje često izlazi manja kapljica vode. Točkice se vide u ožujku, naročito posljednjih godina kako vegetacija ranije kreće zbog toplijih zima. Tijekom cvjetanja, odnosno, otvaranja cvjetova, dolazi do razvoja u ličinke i uništavanja pupoljaka, kada su pojedini plodići razvijeni, a neki crni odnosno uništeni.

Iako mnogi navode da bi ga trebalo suzbijati dva puta tijekom godine, u proljeće i jesen, dovoljno je samo jedno tretiranje protiv imaga, odnosno na jesen, kako bi se spriječilo polaganje jaja. Potrebno je primijeniti ulja poput Modrog, Bijelog ili neki insekticid, najbolje na bazi piretroida koji će ujedno smanjiti i prisustvo jaja kruškine buhe.

Ličinke uništavaju cijeli pupoljak

Ako se tretiranje ne obavi na vrijeme i na proljeće primijete ulazne rupice na pupoljku, dovoljna je manja doza odgovarajućeg insekticida, najbolje nekog koji djeluje i isparavanjem, kako bi se potpuno uništile prisutne ličinke u njegovoj unutrašnjosti. To može predstavljati problem jer je sve manje insekticida koji djeluju parama.

Može i ekološka zaštita

Proizvođači koji se nalaze u sustavu ekološke proizvodnje, osim kemijskih preparata koji su registrirani za ovaj način uzgoja, mogu koristiti ocat sa devet ili 11 posto alkohola, u dozi od pet litara na 400l vode, uz dodatak začina. To mogu biti čili paprika, ljuta mljevena paprika ili mljeveni papar, češnjak i crveni luk, rasol i otopina pelina. Isto mogu učiniti i u proljeće, ako se pojave rupice na pupoljcima krušaka.

Rijetko kad štetnik ošteti sve pupoljke, ali ipak treba obratiti pažnju na suzbijanje ovog insekta jer štete mogu biti velike. Isto kao i kod krušaka, tretmane bi trebali provesti i proizvođači jabuka jer i jabučni cvjetar može uzrokovati oštećenja na pupoljcima, ako se ne odradi zaštita.


Tagovi

Pupoljci Insekticid Piretroidi Ocat Ličinke Zaštita kruške Zaštita jabuke Kruškin cvjetar


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]