Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 03.04.2023. 09:00

Obratite pažnju na lisne uši i grinje - kada obaviti prskanje?

Štetnici se nalaze na naličju lišća, a listovi mijenjaju boju, potom se suše i opadaju.

Foto: Bojan Kecman
  • 4.719
  • 295
  • 0

Hladnije vrijeme posljednjih dana usporilo je razvoj jaja lisnih ušiju (Aphids) koja su položena ranije u odnosu na prošlu godinu. Čim prođe cvjetanje voćari bi trebali tretirati stabla preparatima koja će spriječiti njihov i razvoj grinja. Jaja su položena i štetnici samo čekaju povoljan trenutak za završetak razvoja.

Uostalom, vegetacija je ove godine poranila za dva do tri tjedna u odnosu na lani. Upravo su prošle godine voćari morali odraditi više tretmana jer su uvjeti bili idealni za razvoj lisnih ušiju i poslije cvjetanja, naročito šljiva, kada je uslijedio masovan napad štetnika pa u mnogim slučajevima jedan tretman nije bio dovoljan za zaštitu.

Tretman obaviti u precvjetavanju

Dakle, čim prođe cvjetanje voćaka, a može i u precvjetavanju, treba obaviti tretman protiv ušiju, a po potrebi, moguć je još jedan, sedam do 10 dana poslije.

Lisne uši dovode do uvijanja i propadanja listova

Zbog smanjene ponude u poljoprivrednim ljekarnama, odnosno zabrane upotrebe neonikotinoida, a najviše upotrebljavani su oni na bazi acetamiprida koji su zabranjeni od ove godine, izbor je pao na svega nekoliko insekticida. O izboru, voćari bi se svakako trebali savjetovati sa stručnjacima u apotekama ili svojim savjetodavcima.

Lisne uši sišu sokove na mladom lišću, dovode do uvijanja i propadanja listova.

I grinje prijete

Crveni voćni pauk, Panonychus ulmi i koprivina grinja, Tetranychus urticae, najčešće su grinje koje napadaju voće. Riječ je o ozbiljnoj prijetnji, posebno za mlade listove koji se mogu osušiti odmah u početku razvoja i neposredno nakon završetka cvjetanja.

Među najefikasnijim su sredstva na bazi abamektina

Zato je od velike važnosti obaviti prskanje prije početka cvjetanja s bakrenim sredstvima i mineralnim uljima, a ako nije odrađen taj tretman, posljednja šansa je nakon završetka cvjetanja, s akaricidima. Među najefikasnijim su sredstva na bazi abamektina.

Štetnik se nalazi, kao i lisne uši, na naličju lišća, a listovi mijenjaju boju u narančastu, crvenu, na kraju u smeđu, što dovodi do sušenja i opadanja. Odgovara im toplo i suho vrijeme.


Tagovi

Lisne uši Grinje Kopriivina grinja Crveni voćni pauk Štetnici Zaštita voćki


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.