Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi marelica
  • 14.05.2021. 07:30

Očekuju se najgori prinosi marelica u posljednjih 30 godina

Očekuje se pad prinosa marelica do 50 posto u odnosu na lani. Najgore je u Grčkoj, a slično očekuju Francuska, Italija i Španjolska.

Foto: Depositphotos/Deerphoto
  • 257
  • 50
  • 0

Prema podacima koje su predstavili proizvođači voća na sajmu medFEL, očekuje se da će urod marelica u Europskoj uniji ove godine biti najgori u posljednjih 30 godina.

Temperature u travnju su nekoliko dana zaredom u mnogim dijelovima Francuske pale znatno ispod nule. Takvi nepovoljni uvjeti koje je pratio mraz, nanijeli su veliku štetu u voćnjacima i vinogradima, što je dovelo do rekordnih gubitaka. Oni od ovogodišnje berbe očekuju 48.800 tona, što je 43 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Shodno tome, očekuje se da će berba marelica ove godine u toj zemlji pasti na najnižu razinu u posljednjih 46 godina, što je čak 60 posto manje od petogodišnjeg prosjeka, priopćilo je u utorak tamošnje ministarstvo poljoprivrede osvrćući se na štetu u voćnjacima.

I Španjolske su procjene zbog mraza niže od prosjeka i prošlogodišnje berbe, a ovo je treća godina da se ta zemlja suočava s deficitom u proizvodnji. Pad na 87 tisuća tona u 2021. u odnosu na 100 tisuća u 2020., predstavlja gubitak od 15 posto. Gledajući petogodišnji prosjek od 2015. do 2019. koji je iznosio 157 tisuća, pad prinosa ide i do 30 posto. 

Čeka nas poskupljenje?

Slična situacija je i u Grčkoj gdje se očekuju manji prinosi za čak 50 posto, odnosno 55.000 tona manje od uobičajenog. Njihove su kajsije uglavnom namijenjene zapadnom i istočnoeuropskom tržištu, piše Fresh Plaza.

Mraz je pogodio i sva talijanska područja uzgoja. Za regiju Emilia-Romagna se predviđa 40 posto manje marelica, odnosno oko 40 tisuća tona. Velike su razlike između područja pa su tako u dolinama, u odnosu na brda, zabilježene veće štete. Bilo ih je i u Venetu i Pijemontu te na jugu zemlje, s prognozom od 30 posto manje uroda u Kampaniji i 40 posto u Apuliji u odnosu na lani. 

Prema procjenama, europska će berba biti izuzetno niska ove godine i to u spomenute četiri države koje su važne za opskrbu ovim voćem. Predviđa se da će ona iznositi oko 344 tisuća tona, za razliku od prošlogodišnjih 420 tisuća tona, što je pad od 20 posto. U odnosu na petogodišnje razdoblje od 2015. do 2019. očekuje se pad od 40 posto.

Zbog mraza treću godinu zaredom nećemo imati domaće marelice na tržištu?

Zbog nedostatka marelica na tržištu, potrošači bi ovo voće mogli plaćati više u odnosu na prijašnje godine, a proizvođači se nadaju da će porast cijena nadoknaditi njihove gubitke.


Tagovi

Marelice Kajsije Pad prinosa Mraz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]