Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 06.09.2017. 10:30

Octena mušica? Ulovite ju plastičnom bocom!

Zabilježen je porast populacije octene mušice. Registriranih insekticida u Hrvatskoj nema, preostaju nam samo biotehničke mjere zaštite.

Foto: Pixabay/MirellaST
  • 418
  • 27
  • 0

Pregledom nasada maline i kupine zabilježen je porast populacije octene mušice ploda (Drosophila suzukii). Napadnuti plodovi u kojima se razvijaju ličinke octene mušice vrlo brzo omekšaju i trunu.

Drosophila suzukii je štetnik azijskog podrijetla, a krajem 2010. godine prvi puta je registriran u Hrvatskoj, a prošle su godine u našem kraju zabilježene gospodarski važne štete.

Štetu pravi neposredno prije berbe

Riječ je o štetniku vrlo sličnom dobro poznatoj vinskoj mušici, no za razliku od nje koju smatramo sekundarnim štetnikom, octena mušica ploda je primarni štetnik voća. Štetnik pričinjava vrlo velike štete na voću neposredno prije berbe, ali i nakon toga.

Ženka oštrom leglicom ošteti nježnu kožicu ploda i odlaže jaja neposredno ispod nje. Jedna ženka u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. Iz njih se razviju bijele ličinke koje se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Takvi plodovi više nemaju tržnu vrijednost.

Napada mnoge voćne vrste, nema registriranih insekticida

Octena mušica ploda ima širok spektar domaćina te može napasti mnoge voćne vrste kao što su jagodičasto, koštičavo i jezgričavo voće te vinova loza!

S obzirom da je octena mušica ploda novi štetnik u Hrvatskoj, još uvijek nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje. Dodatni problem je u tome što štetu radi u fazi dozrijevanja plodova pa bi insekticidi trebali imati vrlo kratku karencu.

Postavite hranidbene mamce

Za sada su nam dostupne samo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih mamaca koje proizvođači mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom).

Osim toga, poželjno je odstraniti i uništiti sve zaražene plodove kako štetnik ne bi završio svoj razvojni ciklus.

Autor:Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
Foto: Pixabay/MirellaST


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Octena mušica Bobičasto voće Biotehničke mjere Kako uništiti octenu mušicu


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/