Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Krstičević
  • 30.01.2017. 16:30

OPG Krstičević završava sezonu eko mandarina

Nije im bilo teško prijeći na ekološki uzgoj jer se nasad nikad nije tretirao kemijskim sredstvima.

  • 2.598
  • 383
  • 0

Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa kojE raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova. Mandarine su zimsko sezonsko voće.

Zlatna dolina i hrvatska Kalifornija su česti nazivi za dolinu Neretve zbog njezine iznimno bogate zemlje i zlatnožutih plodova mandarina na nepreglednim plantažama. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine.

Mandarine zimski izvor vitamina

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16% dnevne doze vitamina A te 5% dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline. Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.

Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili 6% preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog tlaka. Sadrži i 44 mg odnosno 4% dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.

Ekološke mandarine OPG Krstičević

Klaudija Krstičević je tako započela ekološku proizvodnju s nasadom 1 ha mandarina koji dugo godina obrađuju roditelji od supruga. Kuhanjem marmelade i izlaganjem u Dubrovniku dobila je medalju te ostavši bez posla iskoristila je ono što ima.

Na 1 ha nalazi se 1.000 stabala mandarine, limun, smokve, grejp. Od 2013. su u Upisniku ekoloških proizvođača, prvi u Neretvi. OPG se nalazi između Opuzena I Metkovića.

Širenje nasada pomoću mjere 6.1

"Nije nam bilo teško prijeći na ekološki uzgoj i poštivanja Zakonske regulative jer se nasad nije tretirao kemijskim sredstvima. Susjedi ne obrađuju, oko naših mandarina je zapuštena zemlja.

Ove godine smo dobili mjeru za mlade 6.1. Novac ćemo utrošiti na širenje nasada i marketing, a sam proces, skupljanje administracije i odobrenja je trajao skoro godinu dana. Planiramo širiti nasad, očekujemo povrat državnog zemljišta i sadnju još mandarina.

Stajsko eko gnojivo od domaćeg proizvođača

Nasad se ručno održava, frezanjem, rezidba je škarama", priča nam Klaudija Krstičević.

Gnojidba se obavlja nakon berbe, koristili su ekološke brikete, a sada nabavljaju stajsko gnojivo od ekološkog proizvođača u blizini. Za zaštitu koriste NeemAzal, insekticid odobren za ekološku proizvodnju i bijelo ulje kontaktni insekticid za zimsko/ljetna tretiranja višegodišnjih nasada.

Prerada kao dopunska djelatnost

Svježa roba prodaje se na eko tržnicama, a jedan dio voća se prerađuje u za to predviđenoj kuhinji, odvojenoj od domaćinstva, registrirana kao dopunska djelatnost. Gospođa Klaudija ukupno ima 6 medalja za: sokove, arancine, marmelade, suhe smokve. Kako mandarine imaju ekološki status i prerađevine su ekološke. Ako se koristi šećer, ekološki je, a prave I bez šećera, jer je okus mandarina sladak, a ne kiseo.

Mandarine su posađene na 2,40 puta 4 m između redova, ako je šire 6 metara red od reda. Nasad je star 30 godina, zastupljene su različite sorte.

Planira se još jedna berba

Urod svježih mandarina je 25 tona. Sada ih još ima na stablima. Još se planira jedna berba, nastoje se što duže očuvati svježe.

OPG se reklamira putem facebooka, a sada su odobrena sredstva za brendiranje i marketing. Primaju narudžbe za proizvode, a izlažu na sajmovima: Mediteranski, sajmovi u Istri, u Zagrebu no "tamo je skupa kotizacija".

Sezona jekratka - samo četiri mjeseca

Cijela obitelj radi za OPG, Klaudija, svekar i svekrva, mužev brat i supruga, šestero odraslih i dvoje djece. Nositelj gospodarstva je Klaudija, muž je u mirovini, žena i brat su zaposleni, a nije lako osigurati plaću. Imaju iskustvo u preradi i prodaji. Sve sami beru, a pomaže šira obitelj. Najvažniji su 10. i 11. mjesec, od 1.10. sve do siječnja - sveukupno četiri mjeseca jer je kratka sezona za svježe proizvode.

Zanimljiv podatak je da Istra ima 58 ekoloških proizvođača, a Dalmacija oko 50 u tri Županije Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska. U gradovima Osijek, Rovinj, Pula i Novigrad postoje Solidarne eko tržnice gdje se prodaje roba. OPG Krstičević ima u planu svoje mandarine certificirati kao izvorno Hrvatsko.


Tagovi

Dolina Neretve Ekološki uzgoj mandarina Svježe mandarine Prerađevine Izvorno Hrvatsko


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić