Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta pakovina
  • 10.05.2022. 17:00
  • Zadarska, Zadar

OPG Šoša prvu berbu maslina imali pod granatama - danas su šampioni Noćnjaka

Noćnjak je obitelji Šoša iz Zadra prirastao srcu. Uz njega su rasli i na njemu učili, a danas su sa svojim kvalitetnim maslinovim uljima već godinama na samom vrhu

Foto: Maja Celing Celić
  • 267
  • 13
  • 1

Supružnici Božidar i Mirjana Šoša iz Zadra u svom su maslinarskom poslu, mogli bismo reći, rasli uz Noćnjak. Od 24 godine koliko traje ova manifestacija, oni ju posvećuju gotovo svake. Za njih je ovo bilo jubilarno, 20. izdanje na kojem je njihov OPG Šoša osvojio šampionski pehar zajedno s diplomom i to za najcjenjeniju nagradu -  kvalitetu pakovina ekstradjevičanskog maslinovog ulja. 

Iako je nositelj OPG-a Božidar, tu je večer predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov, nagradu uručio njegovoj supruzi Mirjani. Ona je tom prilikom, kako i dolikuje, ovjenčana i maslinovim vijencem. 

Po kvaliteti na vrhu

Nama pak Božidar otkriva kako su prvi šampionski pehar Noćnjaka, tada za otvorena ulja, dobili 2016. te da im je ova manifestacija prirasla srcu. "Idemo i na druge, ali prvo nam je natjecanje bilo na njemu, prvu zlatnu medalju smo dobili na Noćnjaku, to je tradicija", priča nam ovaj maslinar i dodaje kako su se upravo dolazeći na njega učili maslinarstvu. 

Ovo im je drugi šampionski pehar

"Nismo od prvih dana znali sve, ali slušajući predavanja pokojnog Bakarića, Elezovića, Gugića i drugih, učili smo se. Malo po malo smo došli do rezultata gdje smo već 10 do 15 godina u samom vrhu maslinara", priča Božo prisjećajući se: "Puno je zlatnih medalja bilo, ali i godina, dvije kada je ulje bilo loše. Onda smo preispitivali svoj rad, ljutili smo se na sebe i čekali drugu godinu da budemo bolji, da ispravimo gdje smo griješili", iskreno priča. 

Prva berba pod granatama

"Reklama za prodaju nam ne treba, ali čovjeku predstavlja zadovoljstvo i potvrdu da je ono što radi dobro", komentira ovaj maslinar koji je prvi maslinik u Zadru posadio 1985. ili 86. Kaže, ne sjeća se točno godine sadnje, ali je godinu prve berbe itekako zapamtio. "Prva berba je bila 91., pod granatama", prisjeća se. A rat je doveo do toga da obnove i drugi. 

Naime, te su se godine njegova supruga i djeca od rata sakrili u Kali, na otoku Ugljanu gdje je Božidar imao naslijeđeni, ali zapušteni maslinik. "Kako je familija bila u Kaliju, onda su usput, ne imajući što raditi, išli u maslinik. Tada je obnovljen i sada, nakon 30 godina još uvijek u dobroj forci", opisuje. 

Treći i najveći nasad maslina sa 150 stabala posađen je '98. u mjestu Gornja Murvica kod Zadra. U sva tri maslinika ima 230 stabala, a većinu posla obavljaju Božo i Mirjana. Osim, kaže, u berbi, kada sudjeluje cijela familija. "Imam sina, dvije kćeri, a i unučad je došla na snagu da mogu brati". 

Lordan Ljubenkov nagradu je uručio Mirjani Šoša

Prinos lošiji, ali randman bolji od prosjeka

Božo uzgaja čak 25 sorata, među kojima prevladava oblica ili, kako ju oni zovu, orkula, koje ima 60 stabala. Nadalje, tu su leccino, pendolino, a relativno je dosta i coratine za čije je ulje dosta puta dobio priznanja. "Prošle je godine jako loše rodila pa nisam imao dovoljnu količinu. No, ona se pokazala kao jedna od najkvalitetnijih sorti što se tiče ulja.

Rastu površine pod maslinama: Mjerom 4 do još 100 ha novih nasada na zapuštenom zemljištu

Kaže, prošla je godina kada je u pitanju prinos masline bila lošija od prosjeka. Maslinik u Murvici je najviše nastradao kada su pupovi pozebli u travnju. Imao je tek trećinu, četvrtinu prinosa od prosjeka. Druga dva su dobro prošla pa su dobili oko 4,5 tone ploda. "Zato je randman bio bolji od prosjeka pa se može reći da smo bili na prosječnom prinosu ulja.

Kada je riječ o prodaji, čak 200 litara potroši za svoje i potrebe obitelji - djecu i unučad, nešto podijeli prijateljima, a proda oko polovice ukupne količine. 

"Kupci su nam standardni, naši poznanici, prijatelji, svi oni koji znaju kakvo je to ulje. Ono je već sada rezervirano", zaključuje Božidar Šoša koji je svoja tri maslinika već podijelio među djecom. Kaže, nada se da će nastaviti njegovim stazama i da maslinici nikada neće biti zapušteni. 


Tagovi

Božidar Šoša Šampion Kvaliteta pakovina Noćnjak Maslinovo ulje Coratina Oblica Orkula Nagrada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić