Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinin moljac
  • 07.05.2020. 09:00

Oprez: Maslinin moljac već leti i prijeti uništavanjem cvjetova!

Ženka maslininog moljca može odložiti do 250 jaja iz kojih nakon 10-ak dana izlaze ličinke. Hraneći se tako prelaze s cvijeta na cvijet. Jedna ličinka može uništiti 20-ak i više cvjetova, upozoravaju stručnjaci. Kako zaštititi nasade i izbjeći štete?

Foto: mr.sc. Marijan Tomac
  • 3.293
  • 235
  • 0

Masline još nisu ni procvjetale, a već su ih napali štetnici. Posebno maslinin moljac (Prays oleae), na kojega upozorava  agronom Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik iz zadarske ispostave Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u sklopu Ministarstvu poljoprivrede. Recimo odmah da je maslinin moljac opasni monofagni štetnik koji tijekom vegetacije razvija tri generacije. Prvu ili cvjetnu koja je u điru upravo sada, zatim drugu ili generaciju ploda tijekom lipnja i treću lisnu generaciju koja dovršava posao u kolovozu i rujnu.

Ovdje je sada riječ o prvoj generaciji.

Let iznad iznad praga štetnosti

"Upozoravamo maslinare, kako se na svim opažačkim mjestima širom Zadarske županije štetnik maslinin moljac lovi daleko, čak i po nekoliko puta iznad praga štetnosti“, ističe u svom priopćenju Šimičević i preporučuje da odmah, posebice kada je riječ o maslinicima slabijega potencijala rodnosti (manje resa), vrijedi provesti zaštitne mjere neposredno pred samu cvatnju, uz dodatak (zbog bolje oplodnje) jednoga od folijarnih gnojiva na bazi mikroelementa bora.

Uporabiti se može, sugerira Šimičević, bilo koje sredstvo koje ima dozvolu prema FIS bazi, a ako se prednost daje ekološkim pripravcima kao što su Baturad ili Biobit, njih valja primijeniti nešto kasnije od klasičnih.

Sad je vrijeme za prskanje protiv prve generacije maslinova moljca

Priopćenje sličnog sadržaja stiže i iz Dubrovačko-neretvanske županije.  

Štete i u dubrovačko-neratvanskim maslinicima

Savjetnica Ivana Tomac -Talajić upozorava da na svim lokalitetima gdje se prati let maslinina moljca štete pravi gusjenica, koja se u početku razvoja hrani unutar pojedinačnih cvjetića na resi te razvojem i rastom hranjenje nastavlja izvana na ostalim cvjetićima rese koja se suši i posmeđi. "Dijelovi napadnute rese skupljeni su i povezani finim bijelim nitima. U cilju smanjenja šteta uputno provesti mjere zaštite pred otvaranje cvjetnih resa“, sugerira savjetnica Tomac - Talajić

Za zaštitu savjetodavci iz Dubrovnika preporučuju biološke pripravke na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki trgovačkog imena: Baturad WP i Biobit WP.

Ako maslinari dobiju ovu bitku, čekaju ih još dvije s drugom i trećom generacijom maslinovog moljca.

Ženke odlažu po 250 jaja

"Leptir prve ili cvjetne generacije odlaže jaja u cvijetni pup“, otkriva poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac i pojašnjava: "Gusjenica koja se razvija iz jaja ubušuje se u cvjetni pup, izgriza ga, izlazi izvan cvijeta, hrani se i prelazeći sa cvijeta na cvijet zapreda cvjetnu resu“.

Istarski stručnjak Edi Družetić uporava da dobro uhranjena ženka maslinovog moljca može odložiti do 250 jaja iz kojih nakon 10-ak dana izlaze ličinke, koje se ubušuju u neotvorene cvijetove u kojima proždrljivo izgrizaju prašnike i čitavu unutrašnjost tučka.

"Hraneći se tako prelaze s cvijeta na cvijet. Jedna ličinka može uništiti 20-ak i više cvjetova“, upozorava Družetić. Napad traje oko mjesec dana nakon čega se ličinke zapredaju u kukuljice, a iz njih u drugoj polovici lipnja ili početkom srpnja izlaze leptiri nove generacije koji odlažu jaja u blizini peteljke plodova, kada su oni veličine 3 do 5 milimetara. Nakon nekoliko dana iz njih izlaze ličinke koje se odmah ubušuju u plod i putuju prema mekanoj sjemenki. Ulazna rana brzo zaraste i ne vidi se nikakav trag napada i plodovi se normalno razvijaju čitavo ljeto da bi krajem kolovoza i početkom rujna počeli otpadati.  

Upozorenja magistra Marijana Tomca

Tomac upozorava: Ukoliko nismo obavili suzbijanje prve generacije maslinovog moljca nakon završene cvatnje na maslinama ostaju smeđi osušeni zapredci u kojima se gusjenica kukulji.

Kasnije iz njih izlijeću leptiri druge generacije. Moljac druge generacije, kaže Tomac, odlaže jaja na plodove veće od 4 milimetra, odnosno popularno veličine zrna pšenice. Iz jaja se razvija žućkasta gusjenica koja se ubušuje u plod uz samu peteljku i smješta između sjemenke i koštice, tu se hrani sadržajem sjemenke, a do trenutka kada koštica očvrsne pojede njen sadržaj.  

Po završetku svog razvoja gusjenica buši hodnik u blizini peteljke ploda i izlazi van. To je obično krajem kolovoza i početkom rujna kada napadnuti plod otpada, a na otpalom plodu je karakteristična "rupica“ uz peteljku. Dio plodova također otpada krajem lipnja kad se gusjenica ubušuje u plod. 

Maslinin moljac radi velike štete

Ukupna šteta otpadanjem plodova u pojedinim godinama može biti velikih razmjera zbog toga treba obavezno pristupiti ovih dana, znači pred cvatnju, prskanju maslina protiv prve generacije maslinovog moljca. Prskanje ponoviti kad veći dio plodova u maslinicima bude veličine između 4 - 8 milimetara,

Dozvolu za ovu namjenu imaju mikrobiološki insekticidi čija djelatna tvar su spore i toksini bakterije Bacillus thuringiensis (Baturad WP ili Biobit WP). Ovi pripravci imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji. Djeluju sporo na gusjenice mlađih stadija pa se trebaju primijeniti kad su plodovi veličine oko 4 milimetra.

Osim navedenih dozvolu imaju i pripravci iz skupine piretroida djelatne tvari deltametrin, a pod trgovačkim imenom Decis 2,5 EC što je i moja preporuka, savjetuje maslinarima mr.sc. Marijan Tomac. Na kraju je još dodao: Uz prskanje insekticidima kao dodatak obavezno koristiti i folijarna gnojiva.


Tagovi

Maslinov moljac Ivan Šimičević Zaštita Edi Družetić Mr. sc. Marijan Tomac Štete Ivana Tomac-Talajić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]