Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinina muha
  • 04.07.2020. 09:00

Oprez: Počeo let prve generacije maslinine muhe!

Upućujemo na redovite obilaske maslinika, te uzorkovanje i pregled plodova, jer najavljeni vremenski uvjeti (niže temperature i oborine) mogu pogodovati jačanju populacije najopasnijeg štetnika maslina, poručuje Ivan Šimičević. Kako djelovati preventivno, a kada i s čim prskati cijelu krošnju?

Foto: mr.sc. Marijan Tomac
  • 1.852
  • 292
  • 0

Ovog vikenda neće biti aktivni samo birači nego i štetnici maslina. “Počeo je let prve generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae). Upućujemo na redovite obilaske maslinika, te uzorkovanje i pregled plodova, jer najavljeni vremenski uvjeti (niže temperature i oborine) mogu pogodovati jačanju populacije spomenutoga štetnika”, poručuje Ivan Šimičević viši stručni savjetnik u zadarskoj ispostavi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

Metoda zatrovanih mamaca

“Kada se utvrdi 5% aktivnih uboda tada preporučujemo organiziranu primjenu tzv. "preventivne metode“ uporabom zatrovanih mamaca (pripravak Success Bait ili Eco trap vrećice). Ova se metoda provodi uvijek organizirano na nekom području (više maslinara zajedno), inače može biti kontraproduktivna”, poručuje Šimičević.

Podsjetimo, maslinina muha je ekonomski najveći štetnik maslina. U našim uvjetima, ona ima 3-4 generacije godišnje. “Javlja se svaku godinu te ukoliko se ne provodi pravovremena i adekvatna zaštita, dolazi do značajnog gubitka prinosa i kvalitete kako ploda tako i maslinovog ulja”, upozorava mladi maslinar i magistar agronomije Josip Pavlica.

Prezimljava u tlu na dubini od 3 cm, a tamo dospijeva s otpalim plodovima koji su bili zaraženi u prethodnoj vegetacijskoj sezoni. Kao oblik preventive dobro je u jesen poslije berbe obraditi tlo kako bi kukuljice bile izbačene na površinu tla i pod utjecajem niskih temperatura zimi bile uništene.  

Ivan Šimičević: Kada se utvrdi 5% aktivnih uboda organiziranu primjenu tzv. "preventivne metode“ uporabom zatrovanih mamaca

“Međutim, kako je protekla zima bila vrlo blaga, taj efekt se nije dogodio”, tvrdi  Pavlica.

Uhvaćeno i do 90 jedinki

On dodaje da se optimalne temperature za njezin razvoj se kreću od 20 do 30oC. Prva generacija maslinine muhe odlaže jaja u plodove krajem lipnja i početkom srpnja. Prethodnih godina ta prva generacija nije u tolikoj mjeri predstavljala opasnost iako je trebalo biti na oprezu. Naime, u ovo vrijeme plodovi sitnijih sorata nisu toliko atraktivni za muhu, ali je potrebno obratiti pažnju na sorte većeg ploda kao što su Oblica, Ascolana Tenera i sl.

Prema dostupnim podacima kolega agronoma iz Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva, na području Dubrovačko-neretvanske županije je na tjednoj bazi po lovci uhvaćeno 50 do 90 jedinki maslinine muhe. “Ako uzmemo u obzir da je prag štetnosti 2 do 3 ženke po jednoj lovci, situacija je kristalno jasna i ne dopušta maslinarima da se opuste nego svakodnevno moraju nadzirati situaciju i  biti spremni poduzeti mjere zaštite”, sugerira Pavlica.

Josip Pavlica: Zaštita prskanjem cijele krošnje je otežana

Prema načelima integrirane zaštite bilja, najprije treba početi s ekološki prihvatljivijim načinima suzbijanja kao što su lovke punjene insekticidom ili lovke s feromonima, a tek ako postotak aktivnih uboda prijeđe 10 %, opravdana je primjena insekticida širom krošnje. Također, visoke temperature iznad 33oC usporavaju let maslinine muhe i razvoj ličinke unutar ploda pa se takvi ubodi smatraju sterilnima i bezopasnima. Međutim, ovu konstataciju je potrebno uzeti s rezervom s obzirom na to da su moguće iznimke.

Kod tretiranja cijele krošnje insekticidom koja je opravdana u prethodno navedenoj situaciji, maslinari su u proteklim godinama imali na raspolaganju kontaktna sredstva, kao što je bio Rogor, na bazi aktivnih tvari fosmeta i deltametrina te sistemična sredstva na bazi aktivne tvari dimetoata.

Kako bez Rogora?

Budući da je 2020. godine došlo do zabrane proizvodnje, prodaje i uporabe sredstava na bazi aktivne tvari dimetoata, zaštita prskanjem cijele krošnje je otežana. Aktivna tvar dimetoat zbog svoje sistemičnosti je uspijevala ubiti i već položeno jaje u plodu i spriječiti zarazu, dok kontaktna sredstva nemaju to svojstvo. Na taj način maslinari će imati kraći vremenski period za intervenciju jer ako ne budu pravovremeno proveli tretiranje, već odloženo jaje će se početi razvijati i napravit će štetu.

Postavite žute ploče: Ukoliko se tjedno uhvate dvije muhe na ploči treba se početi s njenim suzbijanjem

“Kada sve svedemo na zajednički nazivnik, naslućuje se da će vegetacijska godina 2020. po pitanju kontrole štetnika biti podosta zahtjevna”, smatra Pavlica.  

Štetnike držati pod kontrolom

Zahtijeva od maslinara povećanu budnost, trud i zalaganje da bi mogli dopuštenim sredstvima i metodama držati pod kontrolom štetočinje te proizvesti vrhunsko ulje. “Samo od vrhunskih plodova može se proizvesti vrhunsko ulje i nemojmo dopustit da zbog lijenosti, nemara ili neznanja upropastimo ovogodišnji urod maslina koji nam je Bog podario”, poručio je Pavlica u Plodovima zemlje i mora Zadarskog lista.

Inače, ove godine urod maslina je diljem jadranskog priobalja kao i zaleđa više nego dobar i budu li maslinari sve agrotehničke mjere kao i mjere zaštite proveli pravodobno i na adekvatan način, ovo bi mogla biti rekordna maslinarska godina.


Tagovi

Maslinova muha Ivan Šimičević Zaštita Mr.sc. agr. Josip Pavlica


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)