Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici na voću
  • 04.12.2017. 11:00

Oprez, pojavila se sirćetna mušica!

Octena (sirćetna) mušica pojavila se u šest bh kantona, potvrdio je Federalni agromediteranski zavod u Mostaru.

Foto: Bigstockphoto/smuay
  • 3.099
  • 168
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavještava fizička i pravna lica - vlasnike bilja (posjednike, proizvođače, trgovce), organizacije i službe o pojavi i potvrđivanju štetnog organizma Drosophila suzukii (Matsumura, 1931) - sirćetna (octena) mušica plodova na određenim lokalitetima u Federaciji BiH.

Determinaciju pojave i potvrđivanje navedenog štetnog organizma izvršio je Federalni agromediteranski zavod u Mostaru na sljedećim lokalitetima u Federaciji BiH, i to:

  • Hercegovačko-neretvanski kanton: Mostar-lokaliteti: Buna, Rodoč, Ortiješ, Bijelo polje, Blagaj, Jasenica; Jablanica-lokaliteti: Zlate, Djevor; Konjic-lokalitet Borci; Čitluk-lokaliteti: Potpolje, Blatnica, Služanj, Međugorje, Blizanci; Čapljina-lokaliteti: Gabela, Višići, Trebižat; Stolac-lokaliteti: Masline, Opličići, Domanovići.
  • Zapadnohercegovački kanton: Široki Brijeg-lokaliteti: Uzarići, Kočerin, Ljuti Dolac; Ljubuški- lokaliteti: Cerno, Veljaci, Vojnići, Mostarska Vrata, Orah; Grude-lokaliteti: Tihaljina, Gorica, Dragićina, Ružići.
  • Srednjobosanski kanton: Gornji Vakuf/Uskoplje-lokalitet Voljevac.
  • Zeničko-dobojski kanton: Žepče-lokalitet Donja Papratnica.
  • Kanton Sarajevo: Sarajevo-lokalitet Butmir.
  • Unsko-sanski kanton: Bihać-lokalitet Ceravci.

Egzistira u većini europskih zemalja

Mušica na borovnici

Porijeklo ove štetočine je azijsko, a gotovo simultano je unešena u Sjevernu Ameriku i Italiju 2008. i 2009. godine. U Europi je pristutna u vćini zemalja, na određenim područjia pa se radi suzbijanja i sprječavanja širenja u zaraženim područjima provode mjere.

Octena mušica poharala maline i kupine!

Glavni domaćin octenoj mušici je jagoda, malina, kupina, borovnica, trešnja, breskva i vinova loza, a ostali domaćini su kivi, kaki, smokva, jabuka, šljiva i kruška.

Ekonomski važne štete zabilježene su na trešnji, borovnici, malini, kupini, jagodi breskvi, šljivi, i vinovoj lozi.

Preporučene opće fitosanitarne mjere

Preporučaju se mehaničke i biotehničke fitosanitarne mjere pa tako treba sakupiti i hitno uništiti zaražene plodove. Ova mjera se preporučuje u vrijeme sazrijevanja, berbe i pakovanja na mjestu proizvodnje. Za uništavanje jaja i larvi u zaraženim plodovima kompostiranje nije odgovarajuće rješenje. Odstraniti sve zaražene plodove i uništiti ih (npr. dubokim zakopavanjem) jer svaki zaostali zaraženi plod je izvor daljeg širenja insekta.

Larva sirćetne mušice u trešnji

Preporučuje se proizvođačima da, gdje je to god moguće, proizvode u zaštićenom prostoru ili za pokrivanje koriste zaštitne mreže čiji je promjer otvora manji od 0,98 mm (Kawaze 2008.).

Insekte možete izolirati primjenom hranidbenih atraktanata tj. korištenjem klopki sa sirćetom (npr. krpa natopljena jabukovim sirćetom u zatvorenim plastičnim bocama sa simetrično izbušenim rupicama 3-4 promjera 5 mm, na otprilike 3 cm ispod čepa boce. Umjesto krpe može se u boce uliti jabučno sirće do otprilike polovice zapremine. Može se koristiti i vinsko sirće ili vodena otopina kvasca sa dodatkom šećera, a može se koristiti i kombinacija jabučnog i vinskog sirćeta).

Octena mušica? Ulovite ju plastičnom bocom!

Idealno vrijeme za postavljanje mamaca je najkasnije mjesec dana prije početka zrenja plodova. Za prvu detekciju, mamci se postavljaju na rubove nasada, u živu ogradu oko nasada ili u sam nasad. Klopke treba objesiti ili u krošnju ili ih fiksirati na tlu između redova biljaka na sjenovitu poziciju.

Više informacija o sirćetnoj mušici, biljkama koje napada, simptomima i preporučenim fitosanitarnim mjerama potražite u dokumentu ispod članka.

Foto: Bigstockphoto/smuay


Dokumenti


Tagovi

Sirćetna mušica Octena mušica Štetnici na voću


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.