Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 26.12.2021. 07:30

Ovogodišnje jabuke podložnije propadanju u skladištima?

Bio je pravi izazov u 2021. proizvesti kvalitetne plodove jabuke koji će se dobro čuvati u skladištima. Kakve probleme možete očekivati i kako ih izbjeći iduće sezone?

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 462
  • 53
  • 2

Na uskladištenim plodovima jabuke javljaju se brojne promjene koje mogu rezultirati propadanjem. Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, potrebno je poduzeti preventivne mjere koje će spriječiti njihovu pojavu.

Vremenske prilike prošle godine u čitavoj Europi nisu pogodovale dozrijevanju kvalitetnih plodova i osnovni problem je što se ta faza zbog visokih temperatura, nedostatka vode tijekom ljeta i naglih zahlađenja u jesen odvijala prisilno.

"Inače pouzdani pokazatelji kvalitetnih, zrelih jabuka, kao što su koncentracija etilena u komorama za sjemenje i/ili brzina proizvodnje etilena, ili pak indeks škroba, nisu davali sigurnost u točan datum berbe", rekao je dr. Krzysztof Rutkowski, iz poljskog Nacionalnog istraživačkog instituta za Sadyogrody. Kaže kako je to kod nekih sorti dugo ukazivalo na nezrelo voće što je pretjerano odgađalo berbu i pored toga što je obojenost ukazivala da je plod zreo.

"To je u mnogim slučajevima dovelo do berbe u prezrelom stanju. U mnogim voćnjacima je kasnila zbog vremenskih nepogoda i nedostatka radnika", komentira. 

U većini voćnjaka Zlatni delišes je ubran prekasno i bit će teško zadržati čvrstoću tijekom skladištenja.

Upotreba 1-MCP

Očekuju se problemi i sa sortom Šampion zbog nezadovoljavajućeg problema s plodovima namijenjenim čuvanju. Predviđa se da će se pojaviti problem hrđe kao rezultat loše kvalitete i nepoštivanja preporuka za tretman za ovu sortu 1-metil ciklopropenom (1-MCP).

Potencijalna skladišna stabilnost voća (uključujući osjetljivost na skladišne ​​bolesti) bila je ograničena, između ostalog, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta kao što su vrućina, obilne oborine te neravnomjernog rasta plodova i mikropukotina. "Čuvanje u suvremenim komorama pred brojnim je izazovima i problemima, a još će kompliciranije biti u običnim skladištima u kojima će do propadanja dolaziti brže i u većem obujnu", upozorava Rutkowski. 

Kako je čvrstoća tijekom berbe bila niska, unatoč očuvanju fiziološkog učinka (tj. ograničavanju proizvodnje etilena), tretman 1-MCP voća nakon berbe neće smanjiti omekšavanje jabuka koje su već premekane, posebno zbog djelovanja suše.

Treba djelovati u voćnjaku

Veliki problem je što proizvođači, u većini slučajeva, nisu naučeni kako preduhitriti probleme kvalitete ploda dok je na stablu i kako djelovati u voćnjaku da bi spriječili pojavu raznih poremećaja u dozrijevanju.

Jabuka je podložna metaboličkim procesima u plodu koji dovode do starenja i vrlo je važno da naučimo kontrolirati te procese.

Riječ je o bolestima koje nastaju zbog nepravilnog mineralnog sastava, odnosno nepravilne ishrane stabala, neadekvatnog navodnjavanja, ožegotina od Sunca, preuranjene ili kasne berbe. Često do propadanja dolazi zbog kombinacije neparazitarnih i parazitarnih bolesti, oštećenja od kukaca, nestručne manipulacije prilikom berbe, transporta i skladištenja.

Ne možemo poboljšavati kvalitetu jabuka nakon berbe. Možemo ju samo održavati prilikom čuvanja. Koliko ćemo u tome uspjeti ovisi o kvaliteti plodova i uvjeta u skladištima.

Kada koristiti voskiranje jabuka i kako izbjeći greške u primjeni?

U periodu skladištenja možemo djelovati preventivno kako bi spriječili pojavu raznih neugodnih iznenađenja. Potrebno je redovno provjeravati kakva je čvrstoća, prisutnost simptoma bolesti. Kvalitetni plodovi u suvremenim komorama se mogu čuvati do 12 mjeseci, jer ubrani na vrijeme, tretirani s 1-MCP i stavljeni u uvjete niske razine kisika, mogu se skladištiti tako dugo, dok se oni ubrani u poodmakloj zrelosti, trebaju prodati što prije.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Skladištenje Komore Krzysztof Rutkowski Propadanje jabuke Problemi 1-MCP


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.