Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 25.02.2020. 13:30

Oznake, pečaćenje i pakiranje reprodukcijskog materijala i sadnica voća

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje o Prijedlogu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća.

Foto: Depositphotos/annieeagle
  • 419
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća

Kako pojašnjavaju, Prijedlogom nacrta navedenog Pravilnika prenose se odredbe Provedbene direktive Komisije (EU) 2019/1813 оd 29. listopada 2019. o izmjeni Provedbene direktive Komisije 2014/96/EU o uvjetima označivanja, pečaćenja i pakiranja reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih proizvodnji voća obuhvaćenima područjem primjene Direktive Vijeća 2008/90/EZ u pogledu boje oznake za certificirane kategorije reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica te sadržaja dobavljačeva dokumenta, te odredbe Provedbene direktive Komisije 2020/177/EU оd 11. veljače 2020. o izmjeni direktiva Vijeća 66/401/EEZ, 66/402/EEZ, 68/193/EEZ, 2002/55/EZ, 2002/56/EZ i 2002/57/EZ, direktiva Komisije 93/49/EEZ i 93/61/EEZ te provedbenih direktiva 2014/21/EU i 2014/98/EU u pogledu organizama štetnih za bilje na sjemenu i drugom reprodukcijskom materijalu bilja.

Između ostalog, u članku 14. stavak 1. mijenja se i glasi:

(1) Certifikat proizvođača na pakiranju kojim je označen reprodukcijski sadni materijal i sadnice kategorije CAC mora sadržavati najmanje sljedeće podatke:

  • oznaku "pravila i standardi EU"
  • oznaku države članice u kojoj je Certifikat proizvođača izdan ili odgovarajući kod
  • naziv i upisnički broj dobavljača ili kod koji mu je izdalo nadležno službeno tijelo
  • pojedinačni broj partije ili tjedni broj ili serijski broj
  • botaničko ime vrste (botanički naziv i/ili hrvatski naziv latiničnim pismom)
  • oznaku kategorije: CAC
  • ime sorte i prema potrebi, klona. U slučaju da podloge ne pripadaju sorti navodi se ime vrste ili međuvrsnog hibrida. Za cijepljene sadnice takve se informacije navode za podlogu i za međupodlogu. Za sorte koje su u postupku priznavanja i/ili zaštite navode se informacije u obliku: "predloženo ime" i "zahtjev u postupku"
  • datum izdavanja Certifikata proizvođača na pakiranju.

Savjetovanje je otvoreno do: 9.3.2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Pravilnik Reprodukcijski materijal Sadnice Proizvodnja voća


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]