Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest masline
  • 26.03.2020. 13:30

Paunovo oko: Opasna bolest maslina - zaštitite ih na vrijeme

Spilocaea oleagina je opasna gljivična bolest masline koja je prisutna u svim područjima njenog uzgoja. Iako su jesenske zaraze opasnije od proljetnih, treba pratiti pojavu ove bolesti i obaviti zaštitu na vrijeme.

Foto: Flickr/11299883
  • 10.267
  • 126
  • 0

Paunovo oko, latinskog naziva Spilocaea oleagina je opasna gljivična bolest masline koja je prisutna u svim područjima njenog uzgoja. Poznata je i po nazivu siva pjegavost lišća masline.

Uočite simptome na vrijeme

Ova bolest najčešće napada listove i to one na donjim djelovima krošnje, a rijetko peteljku lista i ploda te plodove i mlade izboje. Simptomi se očituju u vidu okruglastih pjega na licu lišća čija veličina varira od 2 do 12 mm u promjeru. Pjege su smeđe-žute do zelene boje poslagane u koncentrične krugove. Na jednom listu ih može biti i više.

U početnoj fazi zaraze pojavljuju se sitnije i teško uočljive tamne pjege koje se kasnije povećavaju i poprimaju tamnosmeđu do crnu boju. Kasnije, kako se temperature povećavaju, oko njih se razvija žuto-smeđi prsten koji je smeđozelenom bojom odijeljen od žuto obojenog središta. Upravo se u ovoj u fazi pjege lakše uočavaju. Kasnije se povećavaju i spajaju, a mogu zahvatiti i cijelu površinu lista.

Posljednja faza je lako uočljiva, jer pjege na listovima postaju bjelkaste. Na naličju su rjeđe, teško se uočavaju i obično su u formi tamnih nepravilnih mrlja.

Zbog defolijacije smanjen urod

Gljivica ponekad napada i peteljku na kojoj se vide izdužene smeđe pjege. Dolazi do sužavanja provodnih tkiva te uslijed toga do defolijacije. Zbog ubrzanog opadanja lišća urod takvih maslinika vrlo je malen ili ga gotovo ni nema, a kao dugoročna posljedica je slabije kondicijsko stanje stabala.

Zaštita masline od posolice, četiri savjeta stručnjaka

Zbog napada na peteljci ploda blokira se prolazak sokova pa oni otpadaju, ili se na njima javljaju udubljenja koja se suše, što također uzrokuje otpadanje prije nego sazrije. Međutim, zaraza ploda i mladih izboja se rijetko događa.

Visoka vlaga opasna za pojavu i razvoj bolesti

U kišovitom i vjetrovitom razdoblju ova bolest se vlro brzo širi maslinicima, a konidije klijaju pri temperaturama od 8 do 24°C. Ovom patogenu za razvoj je potrebna i visoka vlažnost zraka uz temperature od 16 do 20°C. Iako su jesenske zaraze opasnije od proljetnih treba pratiti pojavu ove bolesti.

Obavite zaštitu na vrijeme

Za suzbijanje su važne i preventivne mjere poput dobrog odabira lokaliteta. Prilikom sadnje maslinika treba izbjegavati doline, uvale i zaklonjena mjesta sa čestim jutarnjim rosama ili dugotrajnim maglama. Također i lokalitete okružene šumama i makijom, a treba odabrati vjetrovita mjesta s jačim strujanjima zraka. Važan je i izbor otpornijih sorata, pravilna gnojidba i redovno uklanajanje trave. Kod navodnjavanja treba izbjegavati primjenu mikroorošivača.

Prema FIS bazi dozvoljeni fungicidi za suzbijanje su: Neoram WG, Nordox 75 WG, Stroby WG, Red fox, Codimur SC, Copper key, Cipra, Codimur 50, Copper lainco, Cuprablazu z 35 WG, Syllit 544 SC, Double Copper key, Codimur M, Airone Sc i Laincobre M.

Kod ekološke proizvodnje mogu se koristiti sredstva na osnovi bakra poput Cuprablau z/z 35 WG, Nordox 75 WG, Neoram WG, Cupra i Airone SC. Ipak, kod ovih pripravaka treba uzeti u obzir da bakar može dovesti do jačeg opadanja zaraženog lišća.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Paunovo oko Bolest maslina Spilocaea oleagina Siva pjegavost lišća masline


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]