Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita lijeske
  • 20.08.2017. 15:00

Pepelnica lijeske - simptomi i suzbijanje

Ukoliko se suzbijanje pepelnice ne obavi u prvim fazama pojave bolesti, može doći do potpune defolijacije - ogoljenosti lijeske.

Foto: Hans/Pixabay
  • 4.869
  • 166
  • 0

Pepelnica lijeske (Phyllactinia guttatase) česta je i ekonomski značajna bolest ove voćne kulture. Simptome je moguće uočiti u kolovozu.

Na naličju lista pojavljuje se brašnasta sivo bijela micelija, koju predstavljaju konidije i konidiofore gljive. Kako bolest napreduje, zaraženi listovi mijenjaju boju - prvo u žutu, a kasnije postaju smećkasti. Na samom kraju, opadaju. Gljiva oblikuje hife, koje ulaze u međustanični prostor lista i oblikuje endofitnu miceliju.

Ukoliko se suzbijanje ne obavi u prvim fazama pojave bolesti, može doći do potpune defolijacije - ogoljenosti lijeske.

"Kemijsko tretiranje se može obavljati fungicidima na bazi sumpora, penkonazola ili trifloksistrobina. Tretmane je potrebno napraviti pri prvom uočavanju simptoma bolesti. Od mehaničkih mjera suzbijanja važno je uništavanje otpalog lišća u jesen, plitkim zaoravanjem sa 40 kg/ha uree, budući da parazit prezimljava u tom otpalom lišću", kaže stručnjak Dušan Stojanović.

Foto: Hans/Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.