Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 01.12.2022. 12:00

Pipelife: Moderan sustav navodnjavanja za bolju kvalitetu sadnica

Proces je učinkovit i štedi vodu - navodnjavanje kap po kap osigurava ju u zoni korijena svake biljke, što znači da je minimalno isparavanje ili otjecanje, navode iz tvrtke Pipelife.

Foto: Pipelife
  • 1.930
  • 186
  • 2

U sušnim godinama kao što je ova, pokazalo se da je za proizvodnju zdravih sadnica potrebno dosljedno navodnjavanje. Zato je Fleunerra d.o.o, rasadnik sa sjedištem u Šapcu u susjednoj Srbiji specijaliziran za sadnice jabuka i trešanja, ove godine odlučio investirati u moderan sustav za navodnjavanje na svojoj novoj plantaži od 20 hektara.

Kako su pojasnili, rasadnik kojeg je osnovao Henry Fleuren Holding B.V B.V. 2015. godine u Nizozemskoj, kombinira tamošnju tehnologiju s tlom u nama spomenutoj susjednoj zemlji. Njihov trenutni proizvodni kapacitet iznosi oko 600.000 sadnica jabuka i trešanja godišnje, a sve proizvodne plantaže su locirane u Srijemskom okrugu i pokrivaju površinu od oko 50 hektara.

Projektiranje sustava

Tvrtka Pipelife im je projektirala prilagođen sustav za navodnjavanje kap po kap, a čitav proces ugradnje trajao je dva tjedna.

"U ožujku je ugrađeno 4.808 metara HDPE PN6 cijevi, promjera od DN50 do DN140. Nakon toga, postavljeno je preko 108.000 metara kapaljki, s razmakom između kapaljki od 30 cm i protokom 0.8 l/h. Kao izvor vode, korišten je bunar s protokom od 16l/s, a zemljište od 20 ha je podijeljeno na osam dijelova", rekli su za Agroklub iz Pipelife-a i dodali da se svaka zona navodnjava 1,5 sat dnevno, osiguravajući da svaka sadnica dobije optimalnu količinu.

Projektiran je prilagođen sustav za navodnjavanje "kap po kap"

"Proces je vrlo učinkovit i štedi vodu - navodnjavanje kapanjem osigurava vodu u zoni korijena svake biljke, što znači da je minimalno isparavanje ili otjecanje", navode.

Na kraju svake sezone, sustav se mora isprati otopinom dušične kiseline tako da su stranice čiste i spremne za sljedeću sezonu. Kao i kod svih projekata navodnjavanja, Pipelife će osigurati 24-mjesečno jamstvo i potpunu uslugu održavanja korisniku, uvjeravaju. 

Visok postotak primanja sadnice

Ovaj sustav prije svega doprinosi kvaliteti sadnica, objasnili su nam iz spomenute tvrtke. 

"Na ovaj način se osigurava kvalitetna sadnica s pravilno razvijenim korijenom. Pri podizanju novih plantaža, kvalitetna sadnica osigurava visok postotak primanja prilikom sadnje, također i pravilno formiranje biljaka u početnim godinama", zaključuju iz Pipelife-a.

Inače, glavni proizvod ovog rasadnika su dvogodišnje sadnice jabuke knip s pet do sedam preuranjenih grančica. Osim toga, sadnice stare 18 mjeseci proizvode se sadnjom podloge u kolovozu, a po narudžbi mogu se proizvoditi i jednogodišnje.

Trenutno se na ovim plantažama nalazi preko 20 različitih sorti sadnica jabuke, uključujući i najpoznatije, kao što su zlatni delišes, gala, fuji, granny smith, kao i sadnice kordia trešnje.

Proces je vrlo učinkovit i štedi vodu

Pipelife surađuje s rasadnikom Fleunerra d.o.o. već godinama pružajući različite proizvode i usluge za navodnjavanje, uz sveobuhvatnu tehničku podršku. Zbog toga, čuli smo, tvrtka iz Šapca već planira izgraditi novi rasadnik od 25 hektara u narednoj godini i opremiti ga sličnim sustavom navodnjavanja.

Ukoliko ste zainteresirani za informativnu i neobvezujuću ponudu za navodnjavanje, ispunite kratki obrazac u nastavku.


Fotoprilog


Tagovi

Pipelife Rasadnik Prinos voća Kap po kap Sorte jabuke Sorte trešnje Sustav za navodnjavanje Fleunerra d.o.o.


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

PIPELIFE HRVATSKA

Prosinačka 7, 10431 Kerestinec, Sveta Nedelja, Hrvatska
tel: +385 99 543 6468, e-mail: davor.gajsek@pipelife.com web: https://www.pipelife.hr/