Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici masline
  • 12.07.2021. 11:45

Počeo je let prve generacije - kaolinom i lovkama protiv maslinine muhe

Tretiranje prirodnim proizvodom na bazi čistog kaolina štiti masline od napada štetnika, gljivičnih bolesti i bakterioza, visokih temperatura, ali i sunčevog zračenja te nedostatka vlage, tvrdi mr. sc. Marijan Tomac. Kada i kako prskati?

Foto: mr. sc. Marijan Tomac
  • 1.639
  • 329
  • 0

Maslinu napada preko 250 štetnika, ali maslinine muhe (Bactrocera oleae) daleko su najopasnije. "One mogu uništiti sav trud maslinara i zatrovati cijeli urod”, kaže poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac. Naime, svaka ženka u plod masline ulaže prosječno 50 jaja i to u svaki plod po jedno jaje. Kako ima tri pa i više generacija, moguće su nemjerljive štete na samo za urod ove nego i sliedeće godine

Zato iole ozbiljniji maslinari obilaze svoje maslinike i osluškuju što će reći savjetodavci i stručni zaštitari.  

Zatrovanim mamcima protiv prve generacije

“Počeo je let prve generacije maslinine muhe”, javlja i poziva na oprez diplomirani agronom Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik u zadarskoj ispostavi Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

Šimičević upućuje maslinare na redovite obilaske nasada, te uzorkovanje i pregled plodova jer najavljeni vremenski uvjeti (niže temperature i moguće oborine) mogu pogodovati jačanju populacije spomenutoga štetnika.

Kada se utvrdi pet posto aktivnih uboda, struka preporučuje organiziranu primjenu tzv. "preventivne metode" uporabom zatrovanih mamaca. Radi se o pripravku Success Bait ili Eco Trap vrećice. Ova se metoda, ističe Šimičević, provodi uvijek organizirano na nekom području (više maslinara zajedno), inače može biti kontraproduktivna.

Masovni ulovi bez zabranjenih insekticida

Problem je što više nema isekticida koje su maslinari dosad koristili. Dimetoat je definitivno zabranjen, upitna je budućnost fosmeta, a već je dokazana rezistencija muhe na deltametrin, kaže dr. sc. Josip Ražov. Od insekticida tako maslinarima u budućnosti ne preostaje praktično ništa. No, i bez njih, pojašnjava Ražov, moguće je štitititi maslinike. Razvijaju se nova rješenja u vidu kombiniranih strategija zaštite, a jedna od njih je korištenje lovki za masovni ulov.

Lovke možete nabaviti i kroz IAKS mjeru 10  (Foto: Projekt Pescar)

Na našem ih tržištu nema puno, ali ipak neke postoje. Međutim, novi pristup ide u smjeru da se lovke nove konstrukcije, počevši od travnja, drže u masliniku tijekom cijele godinu, kada se opet zamjenjuju novima. Zašto cijelu godinu? Maslinova muha prisutna je u maslinicima i prije oplodnje. Kad još nema ploda tj. glavnog izvora hrane pa bi muha lakše išla u lovku. Muha se, otkriva Ražov, u lovke najviše lovi u proljeće i u jesen oko berbe, a praktično najmanje ljeti kada su visoke temperature. Ovakvom strategijom, pogotovo što se postavlja na većoj površini, možee se postići bolja zaštita, smatra on, posebice ako se mjera provodi na što većoj površini kroz više godina.

Do lovki uz pomoć IAKS mjera

Osim toga, primjena lovki financira se iz IAKS mjere 10.1.12 u iznosu 293 eur/ha što u potpunosti pokriva trošak lovki. Ovisno o modelu lovke, količine su 40 – 80 kom/ha. Pred berbu, pojašnjava on, dodatno intervenirati, primjerice, prskanjem kaolinom ili eventualno insekticidom, ali u manjoj mjeri nego kada se oslanjamo samo na insekticid.

Prema najavama, od 2022. godine na HR tržištu će već biti dostupni neki modeli lovki namijenjeni za ovakvu primjenu. Do tada, maslinari mogu i sami postavljati ručno izrađene lovke od plastičnih boca kao i mamce.

“Onima koji su se odlučili za masovni lov maslinove muhe bez obzira jesu li im masline u ekološkoj ili konvencionalnoj proizvodnji stoji na raspolaganju pripravak Success Bait”, sugerira  magistar Marijan Tomac.   

Tretmani tijekom srpnja, kolovoza i rujna

Navedeni pripravak, osim insekticida (spinosad) sadrži sredstvo koje privlači muhe, te je vrlo učinkovit u suzbijanju maslinine muhe prije nego ona položi jaja na plodove.

Praćenjem leta muhe kod veće pojave odraslih oblika od kritičnog broja, radi se nekoliko tretmana Success Baitom tijekom srpnja, kolovoza i rujna. U periodu kolovoza do početka rujna obično se tretira u tri navrata i to sa 3% otopinom.

Sam postupak tretiranja je sljedeći: Tretira se nekoliko donjih grana na južnoj strani maslinika. Izabere se određeni broj stabala na rubnom dijelu maslinika ili se tretira svako drugo stablo u rubnim redovima.

Svaka muha u plodove položi po 50 jaja (Foto: M. Tomac)

Mogu se tretirati i sva stabla u svakom drugom redu u nasadu, što ovisi o tome kakav je oblik i veličina maslinika. Prskanja treba ponoviti svakih desetak dana, odnosno ovisno o ulovu muhe na žutim pločama.

Sprječavanje šteta primjenom pripravka Kaolin

Nadalje, magistar Tomac tvrdi da se odlični rezultati u sprječavanju šteta od maslinove muhe postižu i primjenom pripravka Kaolin BPLN. Kaolin BPLN je, pojašnjava, potpuno prirodni proizvod na bazi čistog kaolina koji štiti masline od napada štetnika, gljivičnih bolesti i bakterioza, visokih temperatura i sunčevog zračenja te nedostatka vlage. Obzirom na mehanizam djelovanja proizvoda, najbolja učinkovitost se postiže u preventivnim tretmanima, vodeći računa o jačini napada patogena, te kondiciji biljke i razini stresa.

Protiv maslinine muhe potrebna su 2-4 tretmana. Prvo tretiranje treba obaviti u vrijeme razvoja koštice što je upravo ovih dana. Napad na maslinama je kada su plodovi u promjeru 7-8 mm. Tretiranja treba ponoviti u intervalima od 30 dana. Tretman je potrebno ponoviti nakon obilnijih kiša (> 20 mm), dugotrajnih rosa, jakih vjetrova tj. svaki put kada je plod bez zaštite.

Primjenjuje se u dozi 3,0-5,0 kg/100 l vode, uz utrošak 500-1000 l vode/ha. Kaolin BPLN djeluje kao mehanička prepreka, čini plod nevidljiv štetniku. Kod tretiranja vrlo važna je dobra pokrivenost cijele krošnje masline.

"Da bi biljka lakše izašla iz stresa koji su prouzročile visoke temperature i suša uz sredstva za suzbijanje maslinove muhe poželjno je dodati folijarna gnojiva i biostimulatore", preporučuje magistar Marijan Tomac

U svakom slučaju, treba učiniti sve da se sačuva urod koristeći lovke i kaolin. Bez klasičnog prskanja insekticidima kojih ionako nema.


Tagovi

Maslinina muha Prva generacija Tretiranje Ivan Šimičević Dipl. ing. agro. Lovke Dr. sc. Josip Ražov Kaolin Mr. sc. Marijan Tomac


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."