Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 05.09.2022. 12:00

Podrinjski malinari nastavljaju pregovore o cijeni, u Vitezu protesti

Malinari su tražili da cijena bude 10 maraka za kilogram, odnosno jednaka onoj u Srbiji. Proizvođači u Vitezu u srijedu dolaze po svoje maline

Foto: Depositphotos/rrvachov@gmail.com
  • 208
  • 44
  • 0

Otkupna cijena ovogodišnjeg roda maline i dalje je nepoznata u Bosni i Hercegovini, što izaziva veliko nezadovoljstvo proizvođača širom zemlje. Oni u Podrinju nastavit će pregovore s otkupljivačima, dok će malinari iz Busovače, Viteza i Novog Travnika u srijedu ponovo na proteste.

Naime, prošle je sedmice održan sastanak predstavnika Udruženja malinara Srebrenice, Bratunca i Milića "Vilamet" i nekoliko otkupljivača ovog voća, no dogovor nije postignut.

Jedinstvena cijena

Kako su naveli proizvođači, njihovom pozivu na pregovore nisu se odazvali veći otkupljivači.

"Napominjem da malinari u Bratuncu donose preko 15 miliona KM ,to je skoro duplo više od budžeta opštine. Ponuda prisutnih je da cijena za rod maline bude 8,61 s povratom PDV-a.Udruženje traži da cijena bude jedinstvena za sve proizvođače i da se hladnjačari dogovore oko cijene", naveo je Ivan Stojanović, predsjednik UO Udruženju "Vilamet".

Malinarima prijete zbog najavljenih protesta: "Gađat ću te čim stignem"

Malinari su, podsjetimo, tražili da cijena bude 10 maraka za kilogram, odnosno jednaka onoj u Srbiji, dok je otkupljivači ocjenjuju nerealnom navodeći da bi ih to dovelo do bankrota. Pregovori će u ovoj regiji biti nastavljeni.

Protesti u Vitezu

S druge strane, proizvođači iz Busovače, Viteza i Novog Travnika najavili su nove proteste ove srijede ispred preduzeća Natural food u Vitezu nakon što je istekao rok koji su dali za plaćanje voća koje su predali još polovinom jula. Emir Grizić, proizvođač malina i jagoda iz Busovače, rekao je Feni, kako će na ovosedmičnom okupljanju biti više ljudi te da od firme ne dobivaju nikakve odgovore.

"Iz firme niko ništa ne govori, niko ništa ne zna, samo prebacuju lopticu jedni na druge. Mi više nemamo vremena čekati. Tražit ćemo svoje maline natrag, a na prošlom sastanku obećali su nam, ako ne uplate u dogovorenom roku, da su suglasni s tim da nam vrate maline", istaknuo je Grizić.

Malinari s protesta u Vitezu i poručili: Ovo je samo upozorenje

Podsjetimo, oko 300 proizvođača ove godine od firme nije dobilo niti feninga iako su uredno predavali proizvode.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Proizvođači Otkup maline Cijena maline Vilamet Vitez Emir Grizić Ivan Stojanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !