Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNDP
  • 14.06.2017. 14:00

Podrška za uzgoj trešanja, jagoda i lješnjaka

Poseban fokus će biti na ranjivim kategorijama stanovništva. Rok za dostavljanje prijava je 30.6.2017. godine.

Foto: Pixybay/ahmetfurkanonat
  • 4.157
  • 341
  • 0

U okviru projekta "Lokalni integrisani razvoj", koji finansira Europska unija (EU) a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), objavljen je Javni poziv za izražavanje interesa za fizička lica iz ruralnih domaćinstava iz odabranih općina i gradova da apliciraju za dodjelu podrške za podizanje zasada trešnje, jagode i lješnjaka.

Prijaviti se mogu fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koja žive na području sljedećih općina i gradova: Mostar, Konjic, Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac, Šamac, Žepče, Čelinac i Modriča.

Jedan paket proizvodnje

Podnosioci se isključivo mogu prijaviti za jedan paket proizvodnje koji je predviđen za njihovu općinu ili grad. Npr. podnosioci sa područja Mostara mogu samo aplicirati za proizvodnju trešnje i jagode, dok podnosioci sa područja Orašja, Odžaka, Domaljevca-Šamca, Konjica, Žepča i Šamca isključivo mogu aplicirati za proizvodnju lješnjaka i jagode. Podnosioci sa područja Modriče i Čelinca mogu aplicirati za jedan od dvije predložene proizvodnje: a) za proizvodnju lješnjaka i jagode, ili b) za proizvodnju trešnje i jagode.

Ovaj projekat će kroz ciljane intervencije direktno podržavati ruralna domaćinstva kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u ciljanim zajednicama i produktivnost lanaca vrijednosti koji su identifikovani kao prioritetni na osnovu izvršenih analiza lanaca vrijednosti, rezultirajući uspostavom održivih poljoprivrednih gazdinstava i dugoročnim izvorima prihoda za navedena domaćinstva.

Prvenstvo imaju ranjive kategorije

Poseban fokus će biti na ranjivim kategorijama stanovništva u koje spadaju povratnici i raseljena lica, domaćinstva pogođena poplavama tokom 2014. godine, osobe sa invaliditetom, Romi i pripadnici ostalih manjina, mladi i žene iz ugroženih sredina te dugoročno nezaposleni.

Rok za dostavljanje prijava je 30.6.2017. godine do 17:00 sati.
Obrazac za prijavu potražite ispod članka. Prijave se mogu dostaviti putem putem pošte u UNDP ured: Zmaja od Bosne bb (UN House), Sarajevo.

Rezultati o izboru korisnika projekta bit će objavljeni na oglasnoj ploči općina i gradova i web stranici http://www.ba.undp.org.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja tokom perioda podnošenja prijava, podnosioci zahtjeva mogu direktno uputiti pitanja, upite i zahtjeve u pisanoj formi, na broj faksa +387 33 552 330 ili e-mail registry.ba@undp.org.

Foto: Pixybay/ahmetfurkanonat


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Lokalni integrisani razvoj UNDP Trešnja Jagoda Lješnjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.